Es gribētu vēl vienu bērnu, bet nevaru to atļauties

Es gribētu vēl vienu bērnu, bet nevaru to atļauties

13. Feb 2019, 12:53 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Sabiedrības uzmanība ir izteikti pastiprināta, kad ierodies kaut kur ar bēbīti. Vienadzīgos būs grūti atrast, noteikti gribēs pačubināt, apmīļot un neviļus novedīs pie sarunas... ak, kā es gibētu vēl vienu bērniņu, bet nevaru to atļauties.

Ja godīgi, pēdējā gada laikā šādu sieviešu manā redzeslokā ir ļoti daudz, kuras, labprāt, vēlētos, bet apzinoties, ko nāktos zaudēt, nosveras par labu nē. Varbūt šķitīs egoistiski, bet ticiet man, tas ir reāli. Kā mans darbs, karjera, it sevišķi, ja tie ir mazie uzņēmumu vadītāji, vai pašnodarbinātie. Jo uzņēmums, pa lielam, paliks otrā plānā, šaubos, vai apslimušu mazuli varēs atstāt otrā plānā un doties uz darbu. Nerunājot vispār par valsts atbalstu un to, ka, ja vēlies saglabāt pabalstu, Tu darbā nedrīksti atrasties pat vienu dienu nedēļā.

Ja  nu tomēr, tad dēļ šīs vienas darba dienas, Tu saņem tikai 30% no pabalsta apjoma, vai šajās dažās dienās mēnesī spēj nopelnīt atlikušos 70% un vēl apmaksāt auklīti šīs pāris dienas, kad aizej uz darbu?

Nē!!! Un tad saproti, ka netiec galā nedz finansiāli, nedz arī emocionāli, jo mājas lietas mijas ar neizdarītajām lietām darbā, ar negulētajām naktīm un depresiju, ka viss iet galīgā "tūtā". Esi pieradis kontrolēt visu, bet parakstoties par vēl vienu bērnu, Tu zaudē sevi, savas finases, iedzīvojoties pamatīgā depresijā. Pozitīvais tajā visā - bērni taču kaut kad izaug :)

Noteikti būs ne viens vien komentārs, ka bērni nav pelnīšanas veids, pilnīgi piekrītu, bet, kādēļ, lai valsts neļautu strādāt arī jaunajām mammām, saņemot arī pabalstu. Nodokļus taču mēs maksājam visi. Ar ko tā mamma, kura sēž mājās 24/7, gadās arī tādas, kuras no šī 24/7 pieslēdz uz 12/7 omes, vai auklītes un nododas masāžām, kosmetologam, pedikīram, manikīram, pilatēm, shopingam, jo ir taču grūti un nepieciešama relaksācija, lai atietu no negulētās nakts, no ne visai vieglās ikdienas.

Bet, ja omei, vai auklītei tiek uzticēts bērns ejot uz nepilna laika darbu?

Zinu mammas, kurām šis vienas -divu dienu darbs ir kā atpūta un elpas ievilkšana, taču to viņas dara nesaņemot samaksu, jo pabalsts tiks zaudēts. 

Viela pārdomām, jo tieši šie ir arī argumenti tām mammām, kuras nevar atļauties vēl vienu mazuli, lai vai kā to gribētos. Ir jābūt pamatīgam drošības spilvenam gan finansiāli, gan emocionāli, lai aļautos vairāk bērnus, nekā līdz šim. Ja tie ir bērni vairāk kā divi, tad ikdiena mainās kardināli, piemēram, 2-3istabu dzīvoklis vairs nederēs, piecvietīgajā auto visiem būs pašauri, laika menedžēšana sašūposies, būs nepieciešama palīdzība no malas - omes, auklītes, jo visi pulciņi, skolas, nodarbības, bērnudārzi, ārsta vizītes...

Ja ir savs bizness, vai esi pašnodarbinātais, finanšu puse nošķobīsies pamatīgi, jo darba atvēlēto laiku būs jādala vēl ar zīdainīti. Tad jāizstāv bērnudārza rindas, jo nav jau zvanīts, ka sasniedzot pus otru gadu atradīsies kāds dārziņš, kurš sagadīs ar atplestām rokām. Nāksies meklēt privātos bērnudārzus un maksāt starpību starp valsts un pašvaldības finansējumu, kas parasti ir starp 200-300eiro, neatkarīgi, vai mazulis iet, vai neiet. Slimošanas laikā vai nu Tu neej uz bērnudārzu un tāpat par to maksā plus neej uz darbu, vai arī neej uz bērnudarzu, tāpat par to maksā, bet vēl papildus algo auklīti, kura pieskatīs mazuli...

Kā šo visu "apsmadzeņojot" var būt pozitīvs lēmums par vēl vienu bērnu ģimenē?

Man jau šī domāšana ieslēdzās pie trešā bērna, bet tad vīrs pareizi pateica - Tu nekad tam nebūsi gatava un nekad tam nebūs īstais laiks, vienmer būs kāds arguments - par mazu dzīvoklis, par mazu mašīna, Tavs bizness, Tavi projekti, mans darbs, lielais attālums līdz omēm...  gaidīsim līdz pensijai? Tad jau bērnus nedzemdē, bērniem ir ierobežots laiks, viņi negaidīs, kad spēsi nomaksāt māju, kas paņemta kredītā, kad spēsi nopirkt lielāku auto, kad spēsi ikdienā "atlaist" lielās darba lietas... Bet ikdienas ritenis ir pamatīgs, un nokāpt no tā nav iespējams, Tu griez, griez tos pedāļus, lai mehānisms neapstātos, Tu seko līdzi, lai kāds neiemet vēl sprunguli riteņos. Bet zini, ka šis ir tikai tāds laika posms, kuru jāizdzīvo, lai pēc tam spētu uzelpot un spētu atcertēties tikai to jaukāko un atskatīties saprotot, jā, bija traki, bet mēs tikām galā.

flower.of.hope flower.of.hope 15. Feb 2019, 15:12

Tīri cilvēcīgi es jūs saprotu, tiem kam ir pašiem savs bizness - māmiņu alga jau īsti nelīdz... Jo nav jau kas aizvieto.

Bet nu reāli kā darba ņēmējam, domāju, tas varētu radīt vienīgi spriedzi, ka darba devējs dod spiedienu, lai mamma turpina strādāt gandrīz uzreiz pēc bērna dzimšanas... Ne visi to grib un domāju tas arī mazajiem ir ļoti vērtīgs laiks kopā ar mammu... Un ir lieliski, ka valsts to veicina. Bērnus, jau vienā gadā neizaudzināt.. Tā kā vienu gadu saņemt dubultu algu neatrisinātu problēmu, nedomāju, ka daudzi tādēļ izšķirtos par lielāku ģimeni. Skrienot pēc naudas, gadītos aizmirst bērniem iedot vērtīgāko - savu laiku.

Vācijā gan likumdošana atļauj strādāšanu uz pusslodzi, bet māmiņalgas aprēķins kļūst ļoti komplicēts...

mamma88 mamma88 13. Feb 2019, 18:24

Sava zina piekritu. Domaju ja jus kaut nedaudz pieslegtos savam veikalam un ar to saistitajam lietam, butu tikai jauki ja varetu gan,gan. Varbut kadreiz kaut kas pamainisies saja joma.

lauvinja lauvinja 13. Feb 2019, 15:28

Godīgums ir relatīvs - tīri teorētiski ir pilnīgi godīgi likt izvēlēties strādāt un saņemt algu vai saņemt bērna kopšanas pabalstu. Protams var kasīties, ka gribu i algu, i pabalstu un vēl prēmiju piedevām, bet īsti pamata jau nav.

Bez tam čīkstēt par apslimuša mazuļa auklēšanu arī nav īsti godīgi - jo valsts apmaksā slimības lapu!

Man šķiet, ka pārīti bērnu var atļauties gandrīz jebkurš. Un trīs bērnus arī mierīgi var sakrāmēt vienā normālā auto, kā kādreiz. Tas, ka gribas vairāk vietas, krutāku auto, lielāku dzīvojamo platību, maksas pulciņus bērniem - ir cilvēcīgi saprotami, bet tas nav obligāts priekšnoteikums.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 13. Feb 2019, 13:41

Vai dēļ negodīgiem nodokļu maksātājiem jācieš visiem pārējiem? Ja es godīgi maksāju visus nodokļus no A-Z man jābūt muļķa lomā dēļ tiem, kuri to nedara? Attiecas uz visām nodokļu grupām. Ir taču citas metodes. Ir jācīnās ar nemaksātājiem,nevis jāsoda visi, ne tā?

lauvinja lauvinja 13. Feb 2019, 13:25

Man šķiet, ka tu pati labi zini, kāpēc valsts apgrieza pabalstus strādājošajiem.... ļautiņi ir alkatīgi - tētiņpabalsti (dzimumu līdztiesība) rullēja uz nebēdu. Kad jāsaņem pabalstiņu, tad visi naski, kad jāmaksā nodokļus, nebūt nesteidzas.