Dzīvot zaļi, tīrīt zaļi

Dzīvot zaļi, tīrīt zaļi

22. Feb 2017, 13:28 FejuFeja FejuFeja

Uz „zaļajiem” tīrīšanas līdzekļiem pārgājām pirms aptuveni četriem gadiem, kad ģimenē ienāca mūsu pirmdzimtais. Tad kādā jaukā dienā, kad apjautu, ka nav īsti normāli, ja tualetes pods smaržo pēc ķīmiska okeāna, bet grīdas ož pēc sintētiskām maijpuķītēm, visus līdzšinējos tīrīšanas līdzekļus sakrāmēju kastē un atdevu. Pēdējos gados izmantoju praktiski tikai eko tīrīšanas līdzekļus. Izņēmums, ar kuru grēkoju, ir stiklu tīrāmais. Taču pat šajā gadījumā esmu piemeklējusi variantu bez smaržām, spēcīgiem aromātiem. Tiesa, esmu ļoti konservatīva – ja kādu tīrīšanas līdzekli atzīstu par labu esam, tad turpmāk to arī iegādājos, savu izvēli nemainot. Taču, atzīsiet, ar laiku viens un tas pats apnīk, tāpēc labprāt paplašinu savu redzeslauku ar jaunām opcijām.

Pateicoties Māmiņu Klubam, nedēļas nogalē un šonedēļ veicam mājās lielos testus, liekot pie darba Tri-Bio tīrīšanas līdzekļus.

Pirmais iespaids – iepakojums samērā klasisks, bez puķīšu un zvēriņu bildēm uz pudelītēm. Ja ne lielais, zaļais uzraksts „eco”, iespējams, veikalu plauktos Tri-Bio pat paietu garām, domājot, ka tas ir tīrīšanas līdzeklis „parastais”. Taču pietiks par vizuālo, ķersimies pie darba. Lai sevi prezentē darbi!

Pirmais eksperiments – vai Tri-Bio dabīgais ekolīdzeklis stiklu mazgāšanai tiks galā ar mūsu plīts virsmu?

Mums mājās ir indukcijas virsma, tāpēc to tīru ar tīrīšanas līdzekļiem, kas paredzēti stikla tīrīšanai. Līdzšinējais, kā jau minēju, ir tīrīšanas līdzeklis „parastais”, no sērijas – visa Mendeļejeva tabula vienā pudelītē. Jo, lai arī cik tīrīga es būtu, gatavojot ēst, plīts virsma tomēr regulāri nošļakstās ar taukiem, zupas pilieniem un vēl un vēl, tāpēc tīrīšanas līdzeklim ir ko turēt, ņemot vērā, ka mana obligātā prasība ir, lai pēc tīrīšanas virsma spīdētu un laistītos, būtu bez švīkām.

20170222132011-54886.jpg

20170222132035-39199.jpg

Kāds bija rezultāts? Izdevās! Plīts virsma tīra, nav nekādu liecību par taukainajiem pleķiem. Vienīgais, ko varētu vēlēties – tīrīšanas līdzeklim mazāk spēcīgu aromātu.

Otrais eksperiments – vai eko līdzeklis var tikt galā ar tauku un eļļu nosēdumiem?

Lai arī cik tīrīga un pedantiska es būtu, cepeškrāsns tomēr regulāri sauc pēc kārtīgākas tīrīšanas, jo gatavošanas procesā izdaloties taukiem, krāsns sieniņas apķep, tāpat arī pati cepešpanna kļūst vizuāli nepievilcīga. Līdz šim cepeškrāsns un cepešpannu tīrīšana man bijusi gatavās mocības, jo nav izdevies atrast pietiekami efektīvu līdzekli, kurš tiktu galā ar netīrumiem. Tāpēc šaubījos, vai to spēs ekolīdzeklis?

20170222131715-43920.jpg

20170222131733-60608.jpg

Lūk, rezultāts – uz cepešpannas, kura apaugusi ar tauku nosēdumiem, uzsmidzināju probiotisko līdzekli tauku un eļļas notīrīšanai, un atstāju uz dažām minūtēm. Pēc tam ar švammīti vienkārši noberzu. Protams, netīrumi nenāca nost tik viegli, kā dažkārt mēdz rādīt dažādu tīrīšanas līdzekļu reklāmās – pieskaries un viss spīd un laistās. Taču pārāk nodoties beršanai nevajadzēja. Galvenais ieguvums – tīrīšanas līdzeklis ir bez aromāta. Un man tas ir būtiski, jo savulaik, tīrot plīti un cepešpannas ar parastajiem līdzekļiem, pēc tam nācās vēdināt telpas un pašai mocīties ar ādas problēmām, jo ķīmiskie līdzekļi ir ļoti kodīgi.

Trešais eksperiments – vai taukainu katlu var nomazgāt ar aukstu ūdeni?

Var, ja vien talkā nāk labs trauku mazgāšanas līdzeklis. Prakse ir pierādījusi, ka ne jau citronu vai maijpuķīšu aromātā slēpjas tīrīšanas līdzekļa spēks. Un, pateicoties TRI-BIO, par to pārliecinos atkārtoti. No iepriekšējās dienas palicis nenomazgāts zupas katls, kurš pa nakti apaudzis ar tauciņu kārtu atkal spīdēja un laistījās pat par spīti tam, ka mazgāju to ar aukstu nevis siltu ūdeni. Tas vien pierāda, ka dabīgs ekolīdzeklis var būt tikpat labs kā veikalos nopērkamie ķīmiskie līdzekļi, aiz kuriem slēpjas vien skaļi reklāmu saukļi. Bonuss dabīgam trauku mazgāšanas līdzeklim – man kā cilvēkam, kuram ir ļoti jutīga āda, pēc trauku mazgāšanas nav jāmokās ar sausu, sasprēgājušu un niezošu ādu rokām.

20170222132156-87527.jpg

20170222132213-41841.jpg

Ceturtais eksperiments – kaļķu nosēdumi.

Runā jau, ka tas, kas der visiem, patiesībā neder nekam. TRI-BIO lauž stereotipus. Mūsmāju nomazgātie trauki skaisti sagulst speciālā plauktiņā, kur liekais ūdens no traukiem pēc tam satek uz speciālas paplātes. Bet ja vien jūs redzētu, kādas kaļķu nogulsnes pēc tam rotā šo paplāti! Tikai tīrīt un tīrīt!

20170222131443-51444.jpg

20170222131502-67774.jpg

Tāpēc talkā ņēmu universālo tīrīšanas biolīdzekli, kurš sola, ka spēj tikt galā gan ar visa veida virsmām virtuvē, gan vannas istabā. Ņemot vērā, ka ar kaļķakmens nogulsnēm jāsaskaras gan virtuvē, gan vannas istabā, eksperiments īsti vietā. Uzpūtu maģisko tīrīšanas līdzekli paplātei, dažas minūtes nogaidīju, notīrīju ar sūklīti un – viss tīrs! Kā kompliments TRI-BIO jāmin, ka mans līdz šim izmantotais eko tīrīšanas līdzeklis kaļķakmens nosēdumus, kuri iesēdušies paplātes stūrīšos, tā īsti nekad nebija spējis notīrīt. TRI-BIO izdevās! Punkts viņu labā!

Piektais eksperiments – ar grīdām saudzīgi!

Mazā meitiņa vēl nerāpo, taču mans četrgadnieks augām dienām varētu dzīvoties pa grīdu, būvējot pilis no klučiem, rīkojot auto sacīkstes. Tāpēc nebūtu īsti lāgā, ka grīdas tiktu mazgātas ar ķīmiskajiem līdzekļiem.

Izvēloties grīdas mazgāšanas līdzekļus, man ir svarīgi, lai tie vienlīdz labi tiktu galā gan ar flīžu, gan koka grīdām, piedevām neatstātu ziepju pleķus.

20170222131131-56590.jpg

Pateicoties Māmiņu klubam, manās rokās nonāca TRI-BIO universālais grīdas mazgāšanas līdzeklis. Universāls? Tad jau it kā der... tomēr vairumā vārdu salikums „universāls grīdas mazgāšanas līdzeklis” man asociējas ar flīžu+lamināta /linoleja grīdu mazgāšanu nevis draudzību ar cimperlīgu koka grīdu. Tomēr riskēju, ar bažām skatoties, kāds būs gala rezultāts – vai dzīvokļa koka grīdu nerotās ziepju nosēdumi?

Eksperimenta rezultāts – grīda ir tīra, bez tīrīšanas līdzekļa nosēdumiem un atzīšos kādā mazā grēkā – viens stūris dzīvoklī man ir īpaši nemīļš, jo tajā parasti sakrājas netīrumi no apaviem, no lauka ar apaviem sanestie sāls pleķi. Bet eko līdzeklim arī šis uzdevums nav par grūtu – uzpucēja arī mana dzīvokļa nemīļāko stūri.

Sestais eksperiments – kas dzīvo podā?

Patiesībā mana draudzība ar eko tīrīšanas līdzekļiem aizsākās tieši ar tualetes podu. Tāpēc, ka veikalos nopērkamie podiem domātie ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi, šķiet, ir visvairāk pārbāzti ar mākslīgajiem aromātiem. Vēl šodien atceros, kā pirms vairāk nekā četriem gadiem ielēju tualetes podā tīrīšanas līdzekli un nevarēju saprast, kāpēc mans miteklis tik ļoti ož pēc mākslīgas lavandas. Ar to arī sākās atbrīvošanās no ķīmisko līdzekļu lietošanas mūsu mājās.

20170222131059-83457.jpg

TRI-BIO ekolīdzeklis WC tīrīšanai sola ne tikai notīrīt, bet arī balināt, dezinficēt un noņemt rūsu no tualetes podiem. Atzīšos, es nezinu, cik veiksmīgi līdzeklis uzveica mikrobu armiju, kas noteikti mitinās tualetes podā, taču viens gan – ielejot podā tīrīšanas līdzekli, pēc brīža pamanīju, ka nez no kurienes (izrādās – no poda neredzamās daļas, pa kuru tam pieplūst ūdens) uzrodas netīrumu kunkuļi. Atzīšos , izskatījās riebīgi, taču tagad vismaz zinu, ka pods ir tiešām tīrs, jo tīrīšanas līdzeklis acīmredzot gana efektīvi pilda savu misiju. Un kā gan nepildīs, ja tas ir tik biezas struktūras, ka noteikti pašu nelabo sev spētu noskalot līdzi.

Viens gan – tīrīšanas līdzeklim ir tik drošs bērnu korķis, ka to nekādi nespēju dabūt vaļā. Dabūju palīdzību prasīt vīram :D

FejuFeja FejuFeja 22. Feb 2017, 15:58 lauvinja

Tos var dabūt tikai pie izplatītājiem?

lauvinja lauvinja 22. Feb 2017, 15:47

Ja izdomā, ka vajag ko pamainīt, cepešplīts tīrīšanai, arī tvaika nosūcēja tīrīšanai, tauku tīrīšanai iesaku Amway cepeškrāsns tīrītājuu - bez iztaiktas smaržas un darbojas tiešām ekselenti. Cik nu bio/eko, bet darbijojas labi un nesmird.

FejuFeja FejuFeja 22. Feb 2017, 15:27 Softix

Konsistences ziņā varu likt vienlīdzības zīmi ar "parastajiem" tīrīšanas līdzekļiem. Wc tīrīšanas līdzeklis pat šķita biezāks.

Ilvija82 Ilvija82 22. Feb 2017, 14:45

Obligāti pamēģināšu cepeškrāsns mazgājamo līdzekli!

Co_ora Co_ora 22. Feb 2017, 14:22

Forši uzrakstīts, visus gribas pamēģināt 😀