Dzemdes kakla vēzi katru mēnesi diagnosticē apmēram 20 sievietēm Latvijā - uzzini, kā sevi pasargāt

04. Feb 2013, 15:36 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka dzemdes kakla vēzis pasaulē un arī Latvijā ir otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts vēža un plaušu vēža.

No šīs slimības mirst aptuveni desmit sievietes katru mēnesi. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo 10 gadu laikā ir pieaugusi par 20 procentiem - ik mēnesi šī slimība tiek diagnosticēta apmēram divdesmit sievietēm Latvijā.

Katru gadu 4.februārī tiek atzīmēta Pasaules pretvēža diena, tādēļ SPKC speciālisti atgādina par galvenajiem dzemdes kakla vēža riska faktoriem. Ir pierādīts, ka cilvēka papilomas vīruss ir viens no galvenajiem dzemdes kakla vēža saslimstības izraisītājiem. Risks iegūt cilvēka papillomas vīrusa infekciju, kas nākotnē var izraisīt dzemdes kakla vēzi, sākas līdz ar pirmajām dzimumattiecībām un turpinās visu turpmāko sievietes dzīvi, kamēr vien viņai ir seksuālas attiecības. Ar šo vīrusu inficējas dzimumkontaktu ceļā, tādēļ atgādinām - lai no inficēšanās izsargātos, ieteicams lietot prezervatīvu. Tas gan pilnībā neizslēdz inficēšanās risku, bet to būtiski samazina, jo vīruss var tikt arī pārnests, tikai saskaroties ādai dzimumorgānu rajonā. Tāpat jāuzsver ģenētiskais faktors - ja kāds tuvs ģimenes loceklis (piemēram, māte vai māsa) ir slimojis ar dzemdes kakla vēzi, sievietei pastāv paaugstināts risks saslimt ar šo slimību. Arī dzīvesveids, īpaši smēķēšana jāatzīmē kā viens no riska faktoriem, jo cigarete satur vielas, kas var bojāt dzemdes kakla šūnas.

Lai nodrošinātu aizsardzību pret papilomas vīrusu, SPKC speciālisti rekomendē vakcināciju. Atgādinām, ka 12 gadus vecām meitenēm valsts nodrošina bezmaksas vakcināciju pret papilomas vīrusu Vakcinācijas kalendārā ietvaros. Citu Eiropas valstu, kā arī Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra eksperti atzīst, ka vakcinācija ir efektīvs veids, kā cīnīties ar šo nāvējošo slimību.

Speciālisti arvien biežāk atgādina, ka saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi iespējams pilnībā novērst, savlaicīgi atklājot un izārstējot dzemdes kakla pirmsvēža slimību - iekaisumu. Pirmsvēža slimības diagnostiku nodrošina regulāra (reizi trijos gados) citoloģiskās uztriepes paņemšana no dzemdes kakla un tās mikroskopiska izmeklēšana, kuras laikā iespējams atklāt agrīnas izmaiņas dzemdes kakla šūnās, kas neārstējot var pārveidoties vēzī. Citoloģiskās uztriepes mikroskopiskā izmeklēšana nepieciešama, jo pirmās pārmaiņas dzemdes kakla gļotādā parastas ginekoloģiskās apskates laikā ārsts parasti vēl nevar saskatīt, turklāt arī pati sieviete neizjūt nekādas slimības pazīmes. Materiāla paņemšana citoloģiskajai uztriepei ilgst dažas sekundes un tā ir nesāpīga.

SPKC speciālisti atgādina, ka Latvijā kopš 2009.gada tiek organizēta valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakses programma. Katra sieviete 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gados saņem Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli ierasties uz dzemdes kakla vēža profilaktisko izmeklējumu un veikt dzemdes kakla citoloģisko uztriepi. Vēstule nav anonīma un bezpersoniska - sieviete tiek uzrunāta vārdā un uzvārdā, un tajā tiek skaidri norādītas gan dzīvesvietai tuvākās pārbaudes veikšanas vietas, gan minēts, kur meklēt ārstu sarakstu, kuriem ir līgumattiecības ar valsti.

Ar Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli sieviete varat veikt izmeklējumu pie jebkura ārsta, kurš veic ginekoloģisko pārbaudi, ko apmaksā valsts un kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu (uzziņas tel. 80001234).

Ja izmeklējumu veic pie ginekologa, kurš nav līgumattiecībās ar valsti, tad no valsts budžeta tiks apmaksāta tikai uztriepes (citoloģiskā uztriepe) mikroskopiskā izmeklēšana, bet par vizīti pie ārsta jāmaksā pacientei pašai.

Dodoties uz izmeklējumu, līdzi jāņem Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstule (kura vienlaikus ir arī nosūtījums valsts apmaksātam izmeklējumam), kā arī vēstulei pievienotā dzemdes kakla citoloģiskā materiāla skrīningtestēšanas karte.

Par izmeklēšanas rezultātiem paciente var interesēties pie ginekologa, pie kura viņa ir veikusi izmeklējumu.

Atgādinām, ka vēstule ir derīga trīs gadus līdz nākamās uzaicinājuma vēstules saņemšanai, tomēr iesakām izmeklējumu veikt trīs mēnešu laikā no vēstules saņemšanas dienas. Dodoties uz izmeklējumu, 48 stundas pirms tam nelietojiet vaginālos medikamentus. Vēlamais uztriepes paņemšanas laiks ir 8.-19. dienā pēc menstruāciju sākuma.

Plašāka informācija par iespēju veikt valsts apmaksātas pārbaudes citu onkoloģisku saslimšanu profilaksei un Nacionālā veselības dienesta mājas lapā

Informāciju sagatavoja Laura Ševčenko, Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja.

lauvinja lauvinja 04. Feb 2013, 19:42

Nav grūti piezvanīt, bez tam arī man ir ginekoloģe, kura piezvana, tomēr, ņemot vērā to cik daudz atklāj jau ielaistus gadījumus, un valsts it kā rūpējas, lai to samazinātu, doka zvanam nebūtu jābūt ekstrai, bet gan kā pienākums!

Tas ir atkarīgs no ginekologa. Mana piemēram, vienmēr pati man piezvana un izstāsta par analīžu rezultātiem.

lauvinja lauvinja 04. Feb 2013, 16:28

Hmmm, "Par izmeklēšanas rezultātiem paciente VAR interesēties pie ginekologa, pie kura viņa ir veikusi izmeklējumu." un kāpēc ginekologam, pie kura veikts izmeklējums, nav pienākums informēt sievieti par rezultātiem?