Dr. Ingrīda Circene: Laika trūkums būs vienmēr, bet Jūsu veselība un dzīvība ir tikai Jūsu rokās

Dr. Ingrīda Circene: Laika trūkums būs vienmēr, bet Jūsu veselība un dzīvība ir tikai Jūsu rokās

09. Nov 2018, 02:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Sieviete ir tas dzīves centrs, kas turpina nāciju. Ja nebūs vesela sieviete, mums nebūs tautas,” patiesi par sievietes lomu un nozīmi, Māmiņu ONLINE lekcijā stāsta MFD Veselības grupa ginekoloģe Ingrīda Circene, atklājot, ka sievietes veselība sākas jau tajā brīdī, kad topošā māmiņa ir gaidībās ar meitenīti.

Vesela sieviete – sākas ar to brīdi, kad māmiņa gaida meitenīti. Dzimumšūnas, olšūnas,  attīstās jau embrija augļa stadijā un puncī augošā meitenīte iegūst to, kas jau nākotnē būs viņas reproduktīvā veselība, tāpēc ir ārkārtīgi būtiski rūpēties par sievietes veselību arī grūtniecības laikā. Grūtniecības laikā sievietei ir jājūtas labi, jārūpējas par sevi un jāsaņem laba aprūpe. Tas sevī iekļauj:

  • Labu pašsajūtu;
  • Labu aprūpi no speciālistu puses;
  • Labu veselību kopumā;
  • Izvairīšanos no dažādām saslimšanām.

Kad piedzimst meitenīte,  sāk veidoties arī sievietes identitāte. Iesākumā jau mājās, kad mamma māca to kā par sevi parūpēties, lai justos labi un izvairītos no slimībām, kas var rasties, ja nepietiekami rūpējamies par savu ķermeni. Svarīgākais, ko katrai mammai savai meitai būtu jāiemāca, ir:

  • Kā sevi kopt;
  • Kā sevi nomazgāt;
  • Kā turēt tīras drēbes un ķermeni;
  • Personīgā higiēna;
  • Ikdienas ēšanas un dzeršanas paradumi.

Sadzīviskas lietas, kas nemaz nav saistītas ar ginekoloģiju un ārstēšanu ir pirmās, kas prasa nopietnu iedziļināšanos un rūpes. Šajā gadījumā, kā ļoti nozīmīgu daktere min arī mīlestību un sapratni ģimenē.

Nākamais posms - 12, 13 gadu vecumā, kad lielākajai daļai meiteņu sākas pirmās mēnešreizes, mammas loma kļūst vēl nozīmīgāka, ja runājam par to, kā audzināt meitu, lai tā izaugtu par apzinīgu sievieti, kura rūpējas par savu veselību.

Mammai ir jārunā ar meitu par to, kas notiek ar viņas organismu, jāstāsta un jāiedrošina, jo tas, kas ar meiteni šajā laikā notiek, viņai pašai ir biedējošs un svešs, savukārt mamma ir tas cilvēks, kura var šīs bailes mazināt.

Kā ļoti nozīmīgu, daktere uzsver arī seksuālās audzināšanas norisi skolā, atklājot, ka vislabāk ar jauniešiem par šīm tēmām būtu jārunā jauniešiem, atzīstot, ka pieredze, kas kādreiz iegūta kā jaunajam ārstam, darbojoties organizācijā Papardes zieds, ļāvusi saprast tieši vienaudžu spēju gan uzrunāt, gan uzklausīt, runājot par seksuālo dzīvi un attiecību veidošanu. Jauniešu valoda, izvēlētie vārdi, situācijas ir tas, kas spēj otru jaunieti uzrunāt vislabāk.

Jauniešu organizācijas, kas nodarbojas ar izglītošanu seksuālās reprodukcijas lomā, ir pats vērtīgākais, ko jaunietis var iegūt.  Veselības mācības skolotājas varētu aizstāt šādas jauniešu “desantu brigādes”, kas braukā pa skolām un izglīto jauniešus. Veselības skolotājas, kas ir gados, nenoliedzami ir zinošas, cienījamas un pieredzējušas, tomēr problēma rodas tad, kad jaunietis, vēloties risināt problēmu, nespēj identificēties ar šo skolotāju.

Jaunietei ir grūti, pensijas vecuma veselības mācības skolotājai pajautāt: “Man tas puisis ļoti patīk, es ar viņu ļoti gribu mīlēties, bet kā lai es nedabūnu bērnu”, piemēru min daktere, norādot, ka lielākoties, ikvienam jaunietim šī vecuma barjera būs noteicošā.

Gan mamma, gan vienaudži, gan literatūra -  grāmatas, žurnāli, var palīdzēt izglītoties, tomēr ļoti nozīmīga ir attieksme, kas pasaka “Tas, ka mēs vēlamies par to runāt nav nekas slikts un mums ir tiesības par to runāt”.

Daktere atklāj, ka ir muļķīgi uzskatīt, ka veselības mācība nespēj jauniešus izglītot, jo vien runājot vien par seksu un tādā veidā jauniešus tikai mudinot nodarboties ar seksu un dzemdēt bērnus. Veselības mācība, dakteres prāt, rada izglītotus un zinošus jauniešus, kuri lielākoties ir atbildīgi un nav tie, kuriem iestājas pusaudžu grūtniecība vai kāda nopietna saslimšana, kā HIV/AIDS.

“Izglītība ir tas svarīgākais, lai varētu to dzīvi tālāk dzīvot labāk, nekā vidēji tas ir iespējams, nezinot.”

 Pirmais ginekologa apmeklējums.

Meitenei pirmajā reizē atnākot pie ārsta ir svarīgi sajust ārsta attieksmi. Ārsts nedrīkst būt īgns un neatsaucīgs, jo šādā gadījumā, meitenes pirmais ginekologa apmeklējums var beigties ar psihotraumu, visa mūža garumā.

Pirmo reizi dodoties pie ginekologa, meitene nezina ko no vizītes sagaidīt. Viņai nav pieredzes. Tad ir nozīme tam, kāda informācija ir pieejama publiskajā telpā. Draudzeņu ieteikumi, paziņas vai radinieces, arī var dalīties pieredzē ar ieteikumiem, kādu speciālistu labāk izvēlēties, pirmajam ginekologa apmeklējumam.

Atklājot patieso ginekologa būtību, daktere uzsver, ka pozitīva pieredze ir tāda, pēc kuras sieviete var teikt: “Es atnāku pie ginekologa un man ir sajūta, ka viņš visu mūžu tikai mani ir gaidījis.”

Šāda attieksme noteikti palīdzēs mazināt baiļu sajūtu un tāpēc ir ļoti svarīgi kārtīgi izsvērt iespējamā ginekologa apmeklējumu un, pat, ja pirmais apmeklējums nav bijis veiksmīgs un kontakts nav izveidojies – nespiest sevi ar varu doties pie šī ārsta atkal, bet meklēt citu, ar kuru izveidojas kontakts un abpusēja sadarbība.

  • Nevajag palikt pie ārsta, kuram Tu nevari izstāstīt visu;
  • Nevajag nākt pie ārsta, kurš nosoda, ja pēc “nejaušām” seksuālām attiecībām, esi tikusi pie kādas slimības;
  • Nevajag nākt pie ārsta, kuram neuzticies;
  • Nevajag nākt pie ārsta, kurš neiedziļinās problēmā, vien nosaka ārstēšanu, nepaskaidrojot;
  • Nevajag iet pie ārsta, kurš neizskaidro, kāpēc Tev var būt izdalījumi, kāda ir ķermeņa anatomija;
  • Nevajag doties pie ārsta, kurš nevēlas izskaidrot kā plānot ģimeni, kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības vai kādu kontracepciju izvelēties;

Latvijā šobrīd, ja salīdzina ar situāciju pirms 20, 30 gadiem, kopumā sievietes veselība ir kļuvusi labāka. Ir mainījusies attieksme un izpratne par to, cik veselība ir svarīga. Šobrīd sievietes veselība vairs nav tabu tēma, par to daudz brīvāk runā sievietes savā starpā un vairs nekaunas no ginekologa apmeklējuma.

Pilnvērtīga, kvalitatīva un ziedoša sieviete – tāda, kas rūpējas par savu sievietes veselību mūža garumā.

Ja sieviete neplāno ģimeni, bērniņi dzimst bieži, teju katru gadu, kas nereti notiek sociālā riska ģimenēs, sievietes organisms nespēj atjaunot asinsrades sistēmu, nepaspēj nostiprināties imunitāte un tā ir pārāk liela slodze sievietes organismam.

Lai cik skarbi tas neizklausītos, bērniņš māmiņai ir “svešķermenis”. Bet ne emocionālā nozīmē vai kā mēģinot mazināt sievietes lielo mīlestību un emocionālo piesaisti, bet gan no medicīniskā viedokļa, jo bērniņam ar mammu ir dažādi gēni, atšķirīgas asinsgrupas un no mammas puses tas prasa papildus enerģiju, jo ir nepieciešams vairāk kalcija, dzelzs, minerālvielu un olbaltumvielu.

“Mēs varam saplānot piecus bērnus, ja gribam, bet viņus jāplāno ar 2-3 gadu atstarpi. Tādā veidā mēs sievietes organismam nenodarām pāri”.

Daktere ļoti nopietni uzsver, ka ne tikai ģimenes plānošana, bet arī valsts piedāvāto iespēju izmantošana, ir ārkārtīgi būtiska. Un šajā gadījumā stāsts ir par Dzemdes kakla vēža skrīningu un mamogrāfiju, kuru katrai sievietei ir iespēja zināmā vecumā veikt.

“Dzemdes kakla vēzis un krūts vēzis, ir vienas no biežākajām vēža saslimšanām sievietēm. Un krūts vēzis ir viens no visbiežākajiem nāves iemesliem sievietēm” ļoti nopietni par nepieciešamību pārbaudīties regulāri un laicīgi, stāsta daktere.  

Šādu BEZMAKSAS iespēju vari izmantot arī MFD Veselības grupa Veselības centros, Nacionālā veselības dienesta organizētās kampaņas “Pārbaudi veselību, valsts maksā” ietvaros. Vairāk info par to kā noris pārbaude un kas un kur to var saņemt, lasi Nacionālā veselības dienesta mājaslapā

Nepalaidiet garām unikālu iespēju, pārbaudīt savu veselību, Simtgades Māmiņu kongresā, 24. novembrī, Semarah Hotel Lielupe, kur MFD Veselības grupa piedāvās iespēju apmeklēt speciālistus un veikt pārbaudes, pilnīgi bez maksas!

8. speciālisti no MFD Veselības grupa parūpēsies gan par topošajām, gan jaunajām māmiņām. Tāpat, dažādas pārbaudes varēs veikt arī bērniņiem. Ieskatieties speciālistu sarakstā, kādi būs pieejami kongresā un nāciet, pārbaudiet savu veselību!!

  • Pediatrs,
  • Alergologs,
  • Traumotologs,
  • Ortopēds,
  • Acu ārsts,
  • Teipošana,
  • Kardiogrāfija,
  • Ultrasonogrāfija (gan grūtniecēm, gan vēdera dobumiem, ja tāda nepieciešamība)
  • 3D ultrasonogrāfija
  • Rentgens

Daktere Ingrīda Circene būs sastopama Simtgades Māmiņu kongresā un, labprāt, atbildēs uz topošo un jauno māmiņu jautājumiem, kā arī uzstāsies ar priekšlasījumu: ”10 grūtniecības zelta likumi.”

MFD Veselības grupa ginekoloģe Ingrīda Circene: "Sievietei ir tiesības uzdot jebkuru jautājumu un sievietei ir jāzina, kas viņai pienākas. Laika trūkums būs vienmēr, bet Jūsu veselība un dzīvība ir tikai Jūsu rokās".

 

Māmiņu klubs, 2018