Diskusija: Vai jūsprāt ir nepieceiešams veikt izmaiņas Darba likumā?

Diskusija: Vai jūsprāt ir nepieceiešams veikt izmaiņas Darba likumā?

13. Mar 2013, 13:08 liigad liigad

Šorīt pārskatot jaunākās ziņas acīs iekrita ziņa, ka Labklājības ministrija plāno būtiskas izmaiņas Darba likumā, tostarp izmaiņas pieļaujamo virsstundu skaitā, atvaļinājuma naudas izmaksā un brīvdienu piešķiršanas kārtībā, kā arī nakts darbinieku nodarbināšanā un kolektīvās atlaišanas kārtībā.

Protams ir lietas, ko atbalstu šajos grozījumos piemēram, par to, ka uzlikt par pienākumu darba devējam nodrošināt ar darbiniekiem noslēgto darba līgumu uzglabāšanu un tūlītēju uzrādīšanu kontrolējošām institūcijām pārbaužu laikā. Jo tas samazinātu nelegālo nodarbinātību.

Bet protams, ir lietas, ko neatbalstu, Piemēram, šobrīd likumā noteikts, ka darba devējam ir jāparedz īpaša aizsardzība darbiniecei, kura baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā. Likumprojekts paredz ierobežot šo darba devēja pienākumu laikā, nosakot, ka tas jādara ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Ar rakstu par gaidāmajām izmaiņām var iepazīties http://www.apollo.lv/zinas/plano-butiskas-parmainas-kas-skars-darba-nemejus-un-darba-devejus/558023

Ar likukumprojektu grozījumiem var iepazīties LM mājaslapā http://www.lm.gov.lv/text/1789

Vai jūsprāt šāda izmaiņas nepieciešamas? Vai mainot darba likumā tekstu no "visā barošanas laikā" un "līdz divu gadu vecumam" neteik krieti ierobežotas māmiņu tiesības?

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 18:54 solni6

Jā, bērna tēvs var ņemt BKA, neapmaksātu gan, bet pati minēji, ka varētu pagarināt BKA kaut neapmaksātu......

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 15:36 solni6

Bērna kopšanas atvaļinājums tak pienākas 1,5 gadu tev un 1,5 gadu bērna tēvam, tātad iespēja ir dota 😉

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 15:32 liigak

Tad būtu jāskatās uz citu punktu darba likumā par pārtraukumiem bērna barošanai un šo punktu var piemērot visām 😉

grozījumos minēto 62 punktu tāpat piemēro tikai gadījumos, ja tas kaitē grūtnieces veselībai, vai ietekmē piena kvalitāti.

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 14:48 liigak

Starp citu, nevienam nav liegs (arī TEV personīgi) izrādīt interesi, sūtīt komentārus, priekšlikumus!

lauvinja lauvinja 13. Mar 2013, 14:48

Es piekrītu šim regulējumam attiecībā uz krūtsbarošanu!

Bez tam, iesaku, pirms brēkt un pukoties, izlasīt uz ko tas attiecas darba likumā attiecīgajā pantā un tas nosaka, ka " Ja grūtniecei, sievietei pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā noteikta akorda alga un saskaņā ar ārsta atzinumu viņai tiek samazinātas darba normas, darba devējam ir pienākums samaksāt darbiniecei par šo periodu iepriekšējo vidējo izpeļņu. "
Tagad būs pateikts, ka tā tas būs līdz bērna divu gadu vecumam, kas ir ok, ņemot vērā, ka no 1,5 gada bērnam būtu jābūt pieejamam bērnu dārzam.

Ak, jā, uzskatu, ka bērna barošana ar krūti pēc divu gadu vecuma ir katras sievietes privāta darīšana un īpaša darba devēja pretimnākšana nav nepieciešama.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 13. Mar 2013, 13:34

es par t krūts barošanu pilnībā atbalstu!