Diskusija: Vai auklītēm būtu jāmaksā nodokļi?

Diskusija: Vai auklītēm būtu jāmaksā nodokļi?

07. Mar 2013, 07:08 liigad liigad

Vēlējos padiskutēt par šo tēmu, jo manuprāt tas ir savarīgi.

Šīs diskusija ierosinājums man nāca vakar, ka pie manis darba kārtot pensiju ieradās sieviete, kura pēdējos 10 gadus strādājusi par auklīti. Protams tad viņa nedomāja par to ka vajadzētu maksāt nodokļus, lai šis laiks ietu stāžā. Un kad sarēķināju pensiju cilvēks vienkārši  raudāja, jo tā kā šie desmit gadi nebija maksāti nodokļu viņai pensija tiks piešķirta 58,50Ls. Ja būtu maksāti kaut minimālais nodoklis, tad pensija būtu aptuveni 110Ls. Vai nav atšķirība, ja cilvēkam ar ššdu pensiju jādzīvo visu atlikušo mūžu?

Secināju, ka tā kā par viņu nodoklis netika maksāts arī slimojot viņai nekāda nauda no valsts nepienācās un neticu, ka auklējamā vecāki maksāja par viņas slimības dienām!

Vai jūsprāt tas, ka auklītes nemaksā nodokļus ir normāla situācija valstī?

Varbūt vajadzētu ieviest speciālu nodokli?

Vai jūsprāt ir godīga situācija dēļ tā, ka ir cilvēki, kuri nemaksā nodokli ciešam vien mēs paši piemēram ar ierobežojumiem bērnu slimības lapu apmaksai?

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 11:06

Varbūt jāsāk ar to, ka tiem, kuri izmanto auklītes pakalpojumus ir jāgrib būt atbildīgiem? Galu galā ir veigli pārmest un teikt - paši varējāt veikt sociālās iemaksas (no tās nelielās aldziņas, ko maksājam auklēm un no kuras ir jāizdzīvo), varbūt vajag sākt ar sevi?

Mēs mākam viegli nosodīt un nogrūzt atbildību uz citiem, bet paši ne reti gribam būt pūkaini un balti, lai gan patiesībā ne tuvu tādi neesam! Kaut vai nianse par maksu auklītei slimības laikā, nez ko mēs teiktu, ja darba devējs pateiktu - slimo - pati vainīga, man no tā tikai papildus izdevumi, tiec pati galā (starp citu pirmās 10 slimošanas dienas apmaksā darba devējs ne VSAA!) vai arī - gribi atvaļinājumu - nav problēmas, bet es nemaksāšu! Vai arī man tagad pāris mēnešus tavi pakalpojumi nebūs vajadzīgi, pienāc pēc tam? Diez vai kāda aiz laimes par to spiegtu - bet tāda ir lielākās sabiedrības attieksme pret auklītēm!

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 10:08 liigak

Jā, tā stāv rakstīts, bet šeit jau mēs tā kā par pensijām arī runājam 😀

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 09:50 liigak

Nu jā, bet, kā jau minēju, objektīvi personai varbūt nesanāk, ka nodoklis jāmaksā, tad taču drīkst veikt brīvprātīgo iemaksu, ne?

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 09:38 liigak

Šajā gadījumā, cik saprotu es, summai nav nozīmes - nozīme ir tam, ka kādā brīdī ir iemaksu alga, lai varētu saņemt valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus. Piemēram, situācijās, kad cilvēks ir pašnodarbinātais, bet tiešām objektīvi nesanāk, ka jebkāds nodoklis jāmaksā. Tad nu teorētiski nevar nekādus pabalstus arī izmaksāt, vai arī tad skatās tos valsts algu?

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 09:32

Pastāv arī iespēja brīvprātīgi pievienoties valsts sociālajai apdrošināšanai, lai būtu apdrošināts atsevišķiem valsts sociālās apdrošināšanas gadījumiem.

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 09:20 aab

Nu ja, pašai jāizlemj, bet ja VISAS izlemj maksāt (piem. VID sāk viņas trenkāt), tad šis pakalpojums paliek dārgāks par vismaz 30% - un rodas jautājums cik daudzi to varēs atļauties maksāt?

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 09:19

Neskatoties uz nodokļu maksāšanu un nemaksāšanu (es arī nemaksāju nodokļus par savu bērnu auklīti), es viņai maksāju viņas slimošanas laikā, arī tad, ja ar slimo bērnu mājās biju pati un savā atvaļinājuma laikā (tiesa ne pilnu maksu, bet apmēram 80%). Man tas šķita godīgi, jo nemaksāju tādas summas , no kurām varētu iekrāt šādiem periodiem.

aab aab 07. Mar 2013, 09:18 lauvinja

es nevarētu maksāt vairāk. domāju, ka auklītei pašai ir jāizlemj - maksāt vai nemaksāt nodokļus. ja vēlas, tad jau šai summai, ko viņa maksā nodokļos, būtu jābūt iekļautai savā algā.

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 09:06

Piem, ja ir līgumiskas attiecības kā darba devējam ar darba ņēmēju, tad lai auklīte saņemtu uz rokas 200 ls mēnesī, izmaksas ir 280 ls.

Pašnodarbinātai personai ir jāmaksā sociālais nodoklis 32 % apmērā šķiet no minimālās algas vismaz.

Savukārt mikrouzņēmumu dibināt un sniegt pakalpojumus, izmaksas ir mazākas 9% no ieņēmumiem, bet priekš pensijas kapitāa un sociālajām iemaksām tas nedod praktiski neko, ja vien apgrozījums nebūs megaliel (un nebūs ar).

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 08:59 aab

"es uzskatu, ka, ja auklīte vēlas maksāt nodokļus, lai maksā pašas. tā kaza dzīva un vilks paēdis! ne vecākiem problēmas ar darba devēja būšanām "

Jā, tikai tad, ja auklītes izdomās maksāt nodokļus, tad viņu pakalpojumu cena pieaugs es teiktu par 40% apmēram - esi gatava maksāt vairāk?

lauvinja lauvinja 07. Mar 2013, 08:57

Normāli tas nav, tomēr valsts pie tā ir lielā mērā līdzvainīga. Lai arī katra cilvēkam pašam ir jāapzinās, ka nodokļi ir jāmaksā, ja pēc tam vēlies saņemt kaut ko pretī no valsts, tomēr valstij ir vairāk jāvienkāršo šādas lietas un jāskaidro kā sakārtot šo jautājumu ātri, nesarežģīti un tā, lai visas puses būtu apmierinātas. Auklītes darba devējam nodokļi neradītu lielas izmaksas, auklītei nodokļu nomaksa un reģistrēšanās pakalpojumu sniegšanai (zinu, ka var reģistrēties kā pašnodarbinātais, bet cilvēkam kuram tā joma sveša VID būtu jānāk pretī un jāpalīdz sakārtot papīri ne tikai jāliek sodi par to, ka kaut kas ir ne tā).

aab aab 07. Mar 2013, 08:56

es piekritīšu viedoklim, ka auklīte var būt pašnodarbinātā un maksāt pati nodokļus. to jau neviens viņai neliedz. līdz ar to nodokļi ir kaut kādi maksāti, pensija arī būs labāka.
ja vecākiem (auklējamā vecāki) ir jāmaksā nodokļi par auklīti, tad nu vispār sviests, jo (es gan nepārzinu VID noteikumus un neesmu ne tuvu grāmatvedis) tad jau sanāk, ka vecāki ir darba devēji, tātad arī būtu jābūt atbilstošam statusam - darba devējs.
es uzskatu, ka, ja auklīte vēlas maksāt nodokļus, lai maksā pašas. tā kaza dzīva un vilks paēdis! ne vecākiem problēmas ar darba devēja būšanām (neaizmirsīsim, ka mūsu valstī piem., soc dienesti piesienas pie katra sīkuma) un auklītei arī nodokļi samaksāti.

princesemince princesemince 07. Mar 2013, 07:35

Speciālu nodokli nevajag, ir vienkārši jāgaida situācija, kad cilvēki sapratīs nodokļu maksāšanas nozīmi vecumdienās. Protams, vidējā paaudze maksā 3.pensiju līmeni, kas savā veidā nodrošina nesaņemt vien tos 45 latus. Un taču arī maniem vecākiem draud šī pati situācija ar 50 latiem pensijā. Mamma pēdējos 25 gadus tiešām dzīvo mājās un audzināja bērnus, smagi strādāja lauku darbus, taču pensija viņai būs tāda, kāda tā būs - 50 ar mazu astīti latus, lai arī pirms tam 20 gadus strādājusi par medmāsu, kas arī nav no tiem vieglākajiem darbiem. Tas man šķiet netaisnīgi, ka sievietēm, kas izvēlējušās būt mājās ar bērniem, turēt siltu mājas pavardu, šobrīd ir bezizejā, jo pensijas praktiski nav.
Par to, ka nodokļu nemaksāšana rezultējas pabalstu griestos - tas ir negodīgi, tajā pat laikā atkal gribu domāt, ka izaugs paaudze un būs savādāka domāšana, kur nodokļu nemaksāšana būs negods, nevis gods.