DISKUSIJA: Trešais pensiju līmenis. Vai jums tāds ir? Ko jūs par to domājat?

DISKUSIJA: Trešais pensiju līmenis. Vai jums tāds ir? Ko jūs par to domājat?

10. Apr 2013, 07:47 liigad liigad

Privātā brīvprātīgā pensiju shēma jeb pensiju 3.līmenis  dod Tev iespēju brīvprātīgi veidot papildu uzkrājumus savai pensijai, ko pārvalda privātie pensiju fondi. Naudas summa, ko Tu  regulāri iemaksā pensiju fondā, tiek ieguldīta dažādos vērtspapīros un ik gadu palielinās par iepriekš garantēto procenta likmi jeb ienākumu.

Likums paredz, ka tiesības veidot privātos fondus ir Latvijas komercbankām, kurām ir tiesības pieņemt fizisko personu noguldījumus, apdrošināšanas sabiedrībām, kurām ir tiesības uz dzīvības apdrošināšanu, kā arī juridiskajām personām. Privātie pensiju fondi iemaksāto naudu iegulda, ar mērķi ne vien saglabāt, bet arī vairot uzkrājumu vērtību ilgā laika termiņā.

 

Der zināt!  

 Tev ir tiesības interesēties par fonda darbību, iegūt pilnīgu pārskatu par tā finansiālās darbības rezultātiem.

 Ja Tev liekas, ka fonds ir strādājis ar zaudējumiem, tad Tev ir tiesības ar visām savām iemaksām pāriet uz citu fondu.

 Kad darba devējs veic iemaksas privātajā pensiju fondā Tavā labā, viņam ir tiesības uz visiem likumdošanā paredzētajiem sociālā un uzņēmuma ienākuma nodokļu atvieglojumiem.

 Ja iemaksas privātajā pensiju fondā veic Tu pats, tad arī Tev ir tiesības saņemt likumdošanā paredzētos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, gada beigās iesniedzot dzīvesvietai atbilstošajā Valsts ieņēmumu dienestā ienākumu deklarāciju, kurā atspoguļojas gada laikā pensiju fondā iemaksātās summas.

 

Vai Jūs izmantojat šo iespēju un veidojat uzkrājumus 3.pensiju līmenī? Vai tāds vispār ir nepieciešams? Kā izvēlējāties, kurā pensju plānā ieguldīt līdzekļus? Vai izmantojat savas tiesības iepazīties ar fondu pārskatiem?

Šodien parunāsim par mūsu nākotni. 



Izmantotie materiāli http://www.manapensija.lv/3l.php

lauvinja lauvinja 10. Apr 2013, 12:06

Krāju 3 pensijas līmenī, bet apzinos, ka uzkrātā summa būs smieklīga, ņemot vērā inflāciju un citus faktorus.

Gribētos veidot dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu (+ veselības apdrošināšanu), bet neesmu saņēmusies.

mamma27 mamma27 10. Apr 2013, 09:02

Nu vispār kopš tiem visiem gājieniem ar tām bankām ,tā uzticība nav. Kad es biju maza,mamma man ar krāja krājkontā, nauda nomainījās un no sakrātā nevis skapis ,gulta un vēl citas labas lietas sanāca- bet zobubirste un pasta.
Arī ar krājbanku izgāja līdzīgi.
Tad nu tagam man ļoti interesē kā būs ar to eiro pāriešanu. Var jau būt ka pēc kāda laika arī ko būtu vērts krāt. Bet drošāk tomēr kontā kur tu tiec klāt jebkurā laikā, vari izņemt un nolikt kaut zeķē.

engellis1 engellis1 10. Apr 2013, 08:58

Man tā teikt 3. līmenis nav, taču katru mēnesi es lieku naudu dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu, jo man liekas, ka tad var iegūt 2 zaķus ar vienu šavienu 😀

mamma27 mamma27 10. Apr 2013, 08:06

tur tak ir noteikt vecums ,lai pieteiktos uz šo trešo līmeni, ne tā?