Dabiski veidi kā palīdzēt mazulim ārstēt saaukstēšanos.

Dabiski veidi kā palīdzēt mazulim ārstēt saaukstēšanos.

23. Dec 2018, 04:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļi, savos pirmajos dzīves gados daudz slimo. Pirmajos dzīves gados Jūs saskarsieties ar daudzām, diezgan nogurdinošām un grūtām bezmiega naktīm, ko izraisa saaukstēšanās. Lai mazulim katra no šīm saslimšanām nebūtu jāārstē izmantojot medikamentus, ir iespēja izmēģināt dažādus dabiskus palīdzības veidus, kas var atvieglot, samazināt vai pilnībā izārstēt simptomus, kas saistīti ar saaukstēšanos.

 

Dodiet daudz šķidruma.

Organismam ir nepieciešams šķidrums, tāpēc, ja pamanāt, ka mazais ir saaukstējies vai parādījušās pirmās iesnu un klepus pazīmes, palieliniet izdzertā ūdens daudzumu. Tas palīdzēs samazināt gļotu daudzumu un atvieglos elpošanu, atbrīvojot aizliktu degunu. Svarīgi pie saaukstēšanās, pasargāt organismu no dehidratācijas.

Pavisam mazajiem – piedāvājiet vairāk krūts piena, lielākiem mazuļiem – ūdeni vai nesaldinātas tējas. Izvairieties no saldu sulu un gāzētu dzērienu piedāvāšanas. Tajos ir pārāk daudz cukura.

Kā zināt, ka izdzertā šķidruma daudzums ir pietiekams? Pārbaudiet mazuļa urīna krāsu. Ja tā ir gaiša, tad viss kārtībā, jā tumša – palieliniet piedāvātā šķidruma daudzumu!

 

Izmantojiet sālsūdens pilienus.

Deguna skalošana ar sālsūdeni var palīdzēt samazināt gļotu “sastrēgumus”. Izmantot var gan aptiekā iegādātus pilienus vai aerosolus, tāpat – sālsūdens pilienus variet pagatavot arī paši. Pusīte tējkarotes ar sāli + viena krūze silta ūdens = samaisiet un izšķīdiniet. Noguldiet mazo uz muguras un izmantojot pipetīti, iepiliniet 2 līdz 3 pilienus katrā nāsī. Pēc tam attīriet degunu no gļotām ar “atsūcēja” palīdzību pavisam mazajiem, savukārt lielākam bērniņam izšņauciet deguntiņu.

 

Paceliet gultas galvgali

Lai palīdzētu bērnam saaukstēšanās laikā gulēt labāk, piepaceliet mazuļa gultas galvgali. Tas palīdzēs gļotām nekrāties aizdegunē. Kā to izdarīt? Palieciet galvgalī zem matracīša kādu grāmatu vai sarullētu dvieli.

Svarīgi! Nekad neizmantojiet daudz spilvenus mazuļa gultā. Tas palielina mazuļa nosmakšanas risku un pēkšņās nāves sindroma iespējamību.

 

Gatavojiet vistas buljonu.

Vistas zupa palīdz justies labāk mazajiem, tāpat, kā “cāļa zupa dvēselei” pieaugušajiem. Vistas buljona pozitīvā iedarbība palīdz uzlabot vispārējo organisma stāvokli, kā piemēram, vistas zupas sastāvdaļās esošas uzturvielas, piemēram vistā un dārzeņos, samazina iekaisumu, kas izraisa saaukstēšanās nepatīkamos simptomus. Silta buljona dzeršana palīdz atbrīvot degunu un atvieglo elpošanu. Ja mazulis pavisam nesen ir iepazinis papildēdienu, piedāvājiet viņam sablenderētu vistas zupas versiju vi piedāvājiet viņam tikai buljonu.

Ieskaties, kā pirms gada vistas zupu gatavojām Māmiņu klubā! 

 

Mitriniet gaisu.

Pietiekošs mitruma līmenis gaisā var palīdzēt mazināt klepu un nogurumu. Svarīgi atcerēties, ka tad, ja mājās ir mazs bērniņš, gaisu nevajadzētu mitrināt ar karstu tvaiku. Tas rada apdegumu riskus. Mazulim un visai ģimenei draudzīgāks būs gaisa mitrinātājs, kuru, piemēram, ražotājs ir izveidojis bērnam drošu un ierīce, ko izmantojat izdala vēsu mitruma “mākoni”, kā arī pati ierīce ir droša, ja bērns ir saskarē ar to. Tāpat – ja gaisa mitrinātājs Jums jau ir – ATCERIETIES! Tas ir regulāri jātīra, lai no tā iekšpusē esošā mitruma nesāktu veidoties pelējums un vairoties baktērijas.

Iespējams trīs bērnu mammas Kristīnes ieteikumi Jums palīdzēs izvēlēties savu īsto gaisa mitrinātāju!

Gaisu mitrināt mājās var izmēģinot arī dabīgas metodes, kā piemēram  - mitra dvieļa likšana uz radiatoriem, bet tad, atšķirībā no speciālajiem gaisa mitrinātājiem, mēs nevarēsim noteikt vai gaisa mitrums mājās ir pietiekošs.

 

Tvaika pirts mājas apstākļos.

Ja bērniņš ir saslimis un viņam ir grūti elpot, izveidojiet savā vannas istabā tvaika pirti. Aizveriet vannas istabas durvis, palaidiet karstu dušu vai vannu tā, lai vannas istaba piepildās ar tvaiku (šis, protams, būs vairāk realizējams mazāka izmēra vannas istabās). Kad vannas istaba piepildījusies ar tvaiku, dodieties ar mazuli un pavadiet tur 10 līdz 15 minūtes. Ja karstais ūdens saliets vannā, nodrošiniet, ka mazais nejauši tajā neiebāž roku, kāju vai neiekāpj pats.

Sēdiet ar viņu kopā, paņemiet līdzi rotaļlietas, grāmatas un nodarbiniet viņu. Svarīgākais šajā laikā ir tas, lai mazulis elpo mitro gaistu – tas palīdzēs atbrīvot elpceļus.

Kad to darīt?

Vislabākais laiks šādas procedūras veikšanai ir vakars pirms gulētiešanas. Pēc šādas procedūras mazajam būs vieglāk aizmigt.

 

Ievērojiet miega režīmu

Veselai imūnsistēmai un tās darbības nodrošināšanai ir nepieciešams atpūties organisms, tāpēc – neaizmirsti, ka vienas no labākajām zālēm ir kārtīgs miegs un atpūta. Pirms gulētiešanas noteikti attīriet mazuļa elpceļus – vai nu skalojot ar sālsūdens pilieniem vai aerosolu vai atsūcot sakrājušās gļotas. Tāpat – nežēlojiet apskāvienus un glāstus. Mazajiem tie tiešām palīdz izveseļoties, jo rada ļoti komfortablu sajūtu un drošību.

 

Vēsa vanna temperatūras mazināšanai.

Reizēm bērnībā no vecvecākiem būsiet dzirdējuši, ka mazulis kārtīgi jāierīvē ar alkoholu, tas palīdzot mazināt drudzi. NEDARIET TĀ!  Labāk par šo palīdzēs ar remdenu (pavisam viegli siltu) ūdeni un mazuļa noslaucīšana ar švammi var palīdzēt samazināt ķermeņa temperatūru par dažiem grādiem.

Noteikti neizmantojiet ledu un aukstu ūdeni. Ja ūdens, kurā mazulis sēž paliek pārāk vēss – papildiniet to ar nedaudz silta ūdens vai izņemiet no vannas.

 

Aktīvajiem mazuļiem – nedaudz medus.

Ja mazulis jau ir sasniedzis vismaz gada vecumu, neliels medus daudzums (1/3 līdz 1/2 tējkarote) palīdzēs samazināt naktī esošās klepus lēkmes. Iedodiet tam tējkarotes 

Nekādā gadījumā nedodiet medu mazulim, kurš jaunāks par 1 gada vecumu, jo tas var izraisīt zīdaiņu botulismu. Ja baidāties un neesat pārliecināti par to vai drīkstam savam mazulim dot medu, noteikti konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai bērniņa pediatru.

 

Kad ziņosim ārstam?

Mēdz būt situācijas, kad vienkārša saaukstēšanās pārvēršas par nopietnu saslimšanu, tāpēc – īpašu uzmanību pievēršam mazuļiem, kas ir jaunāki par 3 mēnešiem. Ja temperatūra ir virs 38 C, mazulis atsakās dzert un ir jūtami nervozs vai gluži pretēji apātisks un trīs dienu laikā nekas nemainās - obligāti sazināmies ar ārstu vai dodamies uz slimnīcu. 

Lielāku mazuļu vecāki iesākumā var sazināties ar savu ārstu vai vērsties pēc padoma, izmantojot Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001

Par veseliem, laimīgiem un aktīviem mazuļiem, kopā ar autiņbiksītēm – biksītēm Huggies®-Pants

Lai veselības daundz, mazajiem pasaules atklājējiem!