Cukurs mūsu uzturā. Ar ko labāk to aizvietot?

03. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja arī tev regulāri kārojas dažādi našķi, ar kuriem gan sevi iepriecināt, gan arī rast mierinājumu, kā arī tos nesmādē pārējie ģimenes locekļi, noderīgi ieklausīties sertificētas uztura speciālistes, Rimi Bērniem veselīgas ēšanas ekspertes Olgas Ļubinas ieteikumos.

Baltais cukurs ir saharoze, kas, savukārt, sastāv no glikozes un fruktozes kombinācijas. Saharoze ietilpst vairāku produktu sastāvā un no tās iegūstam galveno enerģijas avotu, ko izmanto mūsu organisms, tiesa, svarīgi atcerēties, ka pārmērīgai cukura lietošanai ir vairākas negatīvas sekas. 

Viena no izplatītākajām problēmām, ar kuru saskaras tie, kuri lieto cukuru pārlieku daudz, ir aptaukošanās, taču tas var veicināt arī organisma iekaisumu veidošanos, piemēram, var parādīties ādas problēmas, autoimūnie traucējumi, kas var traucēt visa organisma darbību.

Uztura speciāliste atgādina, ka cukurs nav tikai saharoze, tāpēc iepriekšminētās problēmas var rasties arī no pārmērīga medus un augļu cukura lietošanas, kas nozīmē, ka ir ļoti būtiski sekot līdzi ikdienā lietotā cukura patēriņam un, piemēram, izvēloties augļus, ir svarīgi lietot svaigus, veselus augļus nevis sulas.

Cukuru produktos var aizvietot ar dažādiem saldinātājiem, kas var būt gan dabīgie, gan mākslīgie. No mākslīgajiem saldinātājiem visplašāk izmantotais ir aspartāms, tāpat arī kā saldinātāji tiek izmantoti cukura spirti, savukārt, mūsdienās visplašāk lietotais saldinātājs, kas ir bez kaitīgas iedarbības un lietojams salīdzinoši droši, ir stēvija. Stēvija ir augs, kas pēc izkaltēšanas tiek pārvērsts pulverī un izmantots gan kulinārijā, gan konditorejā. Runājot par gatavošanu un gatavu produktu iegādi, uztura speciāliste uzsver, ka vienmēr ir svarīgi veikalā izvēlēties produktus bez mākslīgajiem saldinātājiem, savukārt laba alternatīva gatavošanā ir žāvēti augļi, kas ēdienā var lieliski kalpot kā dabīgā cukura avots.