Cik dārga vai lēta, TAVUPRĀT, ir veļas mazgāšana?

Cik dārga vai lēta, TAVUPRĀT, ir veļas mazgāšana?

15. May 2014, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veļas mašīna lielākajā daļā Latvijas ģimeņu tiek lietota un apģērbi mazgāti ik dienas, ietekmējot arī kopējos ikmēneša izdevumus par elektroenerģiju. Taču sekojot līdzi tehnoloģiju attīstībai, pievēršot uzmanību ražotāja noteiktajam elektroenerģijas patēriņam un iegādājoties energoefektīvāko modeli, ir iespējams krietni samazināt elektrības rēķinu. Samsung eksperti ir aprēķinājuši, ka elektrības izmaksas par standarta veļas ielādes – piemēram, 10 lielu dvieļu -  mazgāšanu jaunajā ar viedtālruni vadāmajā veļas mašīnā ir vien aptuveni 11 centi.

Energoefektivitāte un līdz minimumam samazināts elektrības, kā arī ūdens patēriņš, iespēja veļu kvalitatīvi izmazgāt 60 minūšu laikā, dažādi mazgāšanas režīmi un biežāk lietoto funkciju ieprogrammēšana – šīs ir tikai dažas no priekšrocībām, kuras iegādājoties jaunu veļas mašīnu visaugstāk vērtē Latvijas ģimenes. 

Aptauja par Latvijas ģimeņu veļas mazgāšanas paradumiem veikta aprīļa beigās portālā mammamuntetiem.lv un tajā piedalījušies 1280 respondentu.

Vai esi rēķinājusi, cik Tavā ģimenē izmaksā viena veļas mazgāšanas  reize? 

lauvinja lauvinja 15. May 2014, 13:52

Neesmu rēķinājusi cik izmaksā viena mazgāšanas reize, bez tam, nav jau tāda "universālā mazgāšanas reize" - piem. elektrības patēriņš tieši ietekmēsies no izvēlētā mazgāšanas režīma, grādiem, centrifūgas režīma.

Mans nesenais atklājums - elektroenerģijas patēriņš starp mazgāšanas režīmu 40 un 50 grādi ir apmēram 40% (ko norāda arī ražotāji).

Mana dinozauru leikmeta vešmašīna (ar stāžu 13 + gadi) mazgā labi režīmā 40 grādos un režīma ilgums ir 70 minūtes (daudz neatpaliek no stundas 😃), garo režīmu izmantoju ārkārtīgi reti.

Ko man varētu dot veļasmašīnas vadība no telefona pat nezinu - manai ir atliktais starts, kas ir ok 😉

Tomēr, nenoliedzami, jaunas veļasmašīnas mēdz būt energo efektīvākas (lūdzu atcerieties, ka energoefektīvas vešmašīnas ir sākot no A, A+, A++ uz B nav vērts skatīties). Un ne tikai energo efektīvākas, tās bieži ir ir arī ūdens resursu taupošākas.

princesemince princesemince 15. May 2014, 13:09

Es arī neesmu rēķinājusi, cik izmaksā veļas mazgāšanas reize, bet noteikti neuzskatu, ka dārgi, ņemot vērā mazgāšanas līdzekļa, tekošos ūdens un elektrības rēķinus.