Mūsmājās šis ir diezgan iecienīts rudens ēdiens. Lai gan, gatavojam arī ziemas periodā, kad visi labumi tiek ņemti laukā no saldētavas.
Iesākumā recepte, kā pagatavot sulīgas liellopu gaļas kotletes:
- Malta liellopu gaļa ~ 600gr.
- Puravs
- 1 zaļš kartupelis
- Ola
- Ķiploks (pēc garšas)
- Garšvielas - sāls, pipari, ķimenes
Pagatavošana
Ripiņās sagriež puravu un uz pannas apcep sviestā. Kartupeli sarīvē uz smalkās rīves. Izspiež ķiploku. Visas sastāvdaļas liek bļodā un kārtīgi sajauc. Kotlešu masu (tāpat kā pīrāgu mīklu) vajag "iekausīt" (pasist pret bļodu), jo tad kotletes sanāk tādas sulīgas un pufīgas.
Sautējumam būs nepieciešams:
- ~ 10 burkāni (viss atkarīgs no tā, cik lielu katlu gatavojat)
- Zirnīši - arī pēc vēlēšanās
- Saldais krējums
- 1 tēj.k. kartupeļu ciete
Pagatavošana
Burkānus nomizo, sagriež ripiņās. Liek katlā, pievieno zirnīšus un nelielā ūdens daudzumā vāra, kamēr burkāni kļuvuši mīksti. Vēlāk ziemas periodā, kad burkāni būs palikuši cietāki, tos jāpavāra pirmos un tikai tad jāpievieno zirnīšus. Bet pagaidām, kamēr viss vēl svaigs un mīksts, vāram kopā.
Kartupeļu cieti sajauc ar ūdeni. Kad dārzeņi mīksti, tad lej katliņā un intensīvi maisa. Pēc tam pievieno saldo krējumu. Kad sautējums sāk burbuļot, tad noņem no uguns.
Ja ir vēlēšanās tad klāt var pagatvot salātus. Bet mēs to nedarām, pat neprasās. Mēdzam aizstāt Liellopu gaļas kotletes ar ceptu Sama fileju!
Lai izdodas!