Augu mēslojums jāizvēlas atbilstoši to audzēšanas apstākļiem un augšanas stadijai

09. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau pavisam drīz Māmiņu Kluba TV raidījuma vadītājas Rūtas meitas varēs ieskriet siltumnīcā, lai noplūktu pašu audzētos gurķus un tomātus, taču, lai būtu pārliecība, ka dārzā viss tiek darīts pareizi, Rūta pēc padoma bija vaicājusi lauksaimniecības zinātņu doktorei Valentīnai Polei.

Ja esi nolēmusi, ka savā siltumnīcā vai arī dārzā audzēsi dārzeņus vai zaļumus, pirmais darbs ir sagatavot auglīgu pamataugsni. Lauksaimniecības zinātņu doktore Valentīna Pole teic, ka svarīgi ir veikt tās ielabošanu, izmantojot organisko mēslojumu - kūtsmēslus, kompostu vai arī kūtsmēslu granulas. Protams, tas nebūt nenozīmā, ka vēlāk auga mēslošanu vairs nevajadzēs veikt.

Rūtas gadījumā tomāti, gurķi, paprika un garšaugi aug siltumnīcā. Ja arī tu esi izvēlējusies šādu audzēšanas veidu, ļoti liela uzmanība jāpievērš mitruma nodrošināšanai augiem un mēslošanai, jo katram augam ir ierobežota augšanas vieta. Tāpēc jāizvēlas mēslojums atbilstoši auga augšanas stadijai. Piemēram, mēslojums, kas paredzēts augšanas sākuma stadijai, nodrošinās, ka augs veidos zaļo masu un tam būs gana daudz spēka. Atbilstošs mēslojums jāizvēlas arī atbilstoši auga ziedēšanas un augļu stadijai.

Valentīna Pole gan atgādina par kādu svarīgu niansi, kas jāņem vērā, – augu mēslot jāsāk tikai divas nedēļas pēc tā iestādīšanas. Tas jāievēro tāpēc, lai augs pirms pirmās mēslošanas būtu paguvis ieaugt. Ja augs tiek stādīts speciāli tam sagatavotā substrātā, tas pirmās divas nedēļas augu nodrošinās ar vajadzīgo mēslojumu.

Svarīgi atcerēties!

Augus nedrīkst mēslot, ja augsne ir sausa, tāpēc iesākumā augi jāaplej un tikai pēc tam seko mēslojums. Tā jārīkojas, lai mēslojums nonāktu pie auga saknēm. Tomēr gadījumos, ja augsne izžuvusi ļoti sausa, to sākotnēji ieteicams tikai apliet, neveicot mēslošanu.

Izvēloties mēslojumu, svarīgi ņemt vērā, vai augi aug brīvā dabā, vai arī siltumnīcā, kā arī to, vai augi iestādīti podos, vai arī aug dobēs. Jo ierobežotāks ir saknes tilpums, jo ieteicamāk izvēlēties šķidros vai arī pilnībā šķīstošu mēslojumu.