Atklājam, kā visefektīvāk „izravēt” matiņus uz sejas

Atklājam, kā visefektīvāk „izravēt” matiņus uz sejas

31. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Liekais apmatojums uz sejas pavisam noteikti netīk vairumam sieviešu. Tieši tagad, tuvojoties pavasarim un vasarai, kad gribas izskatīties sevišķi skaistām, ir piemērotākais brīdis, lai no tiem atbrīvotos. Uzzini, kā no matiņiem uz sejas tikt vaļā visefektīvāk!  

Konsultē Linda Kapteine, Veselības centra 4 filiāles - Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoveneroloģe.

Speciāliste pārliecināta, ka šobrīd ir labākais laiks, lai gatavojoties vasaras sezonai, likvidētu apmatojumu.

„Martā, aprīlī, maijā un vēl jūnijā līdz Jāņiem varam pagūt noņemt lieko, nevēlamo sejas apmatojumu un vasaru sagaidīt vien ar domām par atpūtu un sauļošanos,” tā Linda Kapteine.

Tomēr ar kādām metodēm no apmatojuma atbrīvoties, kuras no tām ir efektīvākas, bet kuras mazāk iedarbīgas, un galu galā, kādēļ vispār veidojas matiņi uz sejas - to uzzini turpinājumā!

Kāpēc uz sejas veidojas apmatojums?

Anatomiski mati iedalās pūku matos, saru matos un īstajos matos, kas dzīves laikā pakāpeniski nomainās.

Pusaudža gados apmatojums sāk veidoties dažādās ķermeņa daļās, tostarp arī uz sejas. Šajā periodā matu augšanu nosaka dzimumhormoni. Meitenēm, kurām ir vairāk vīrišķo hormonu, arī apmatojuma ir vairāk.

Savukārt vēlākos dzīves posmos matu augšanu sejas zonā var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, iedzimtība, kādas hormonālas problēmas vai hormonālo kontraceptīvo tablešu lietošana, kuru blakusefekts arī var būt pastiprināta apmatojuma veidošanās.

Saprotams, ka īstie– bārdas un ūsu – mati, sievietēm ir estētiski traucējoši. Tomēr pastāv dažādas metodes, kā tos likvidēt!

Kā iznīdēt matiņus uz sejas?

Pašas vienkāršākās metodes, kā tikt vaļā no nevēlamā sejas apmatojuma, ir matiņu izraustīšana, epilēšana un vaksēšana, bet tas parasti nedod ilgstošu rezultātu un bieži kombinējas arī ar dažādiem iekaisumiem un izsitumiem.

Vēl iespējams veikt fotoepilācijas un lāzer procedūras, kas uz pigmentēto matiņu iedarbojas tieši.

Izvēloties lāzerprocedūras, tās jāveic reizi četrās līdz astoņās nedēļās. Tad, ja sākotnēji procedūras apmeklē regulāri, matiņš pakāpeniski kļūst vājš un vairs neaug, un to apstrāde nepieciešama arvien retāk – reizi trīs mēnešos un tad - reizi pusgadā.

Līdzvērtīgu rezultātu sniedz arī fotoepilācija. Tomēr atšķirībā no lāzerprocedūrām, tajā matiņš neizkrīt jeb neizzūd uzreiz, bet nedēļas laikā.

Un kā ar gaišo sejas apmatojumu?

Daudzām sievietēm uz sejas aug gaiši matiņi, kurus ar efektīvāko apmatojuma likvidēšanas metodi – lāzerprocedūrām - līdz šim nav izdevies iznīdēt. Kā ir šobrīd, vai šajā ziņā tehnoloģijas attīstījušās?

Dermatoloģe Linda Kapteine stāsta, ka, „protams, ir dažādas metodes, ko speciālisti šādos gadījumos pielieto, tomēr joprojām visvieglāk likvidēt ir tieši pigmentētos matiņus, kamēr ar gaišajiem cīnīties ir ļoti grūti.

Jaunā lāzeraparatūra ar katru reizi gan ir arvien uzlabotāka, bet teikt, ka tā 100% spēj likvidēt gaišo sejas apmatojumu, tomēr nevar.”

Izvēloties lāzerprocedūras, tas noteikti jāzina!

  • Tad, ja gatavojies veikt lāzerprocedūru, matiņus pirms tās nedrīkst izraustīt. Tos jāapgriež vai jānoskuj tā, lai tie būtu ļoti, ļoti īsi – apmēram, pus milimetra, milimetra garumā.
  • Tāpat veicot šo procedūru nedrīkst būt sauļota āda! Pretējā gadījumā lāzerstars iedarbosies arī uz ādas pirgmentāciju, veidojot apdegumu.
  • Vēl būtiski ņemt vērā to, ka uzsākot šīs procedūras, matiņus vairs nav vēlams raustīt. Tos tikai jāapgriež, jo tad rezultāts būs labāks!  

Kuru no metodēm liekā apmatojuma noņemšanai no sejas izmanto tu? Cik efektīva ir tevis izvēlētā metode?