ATBILD JURISTE: Kā likumīgi cīnīties un nesāpināt bērnu?

ATBILD JURISTE: Kā likumīgi cīnīties un nesāpināt bērnu?

15. Sep 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav nepieciešams uzburt ainu par to kā dzīvo tie vecāki, kuri ir vieni ar bērniem un, neatkarīgi no tā, vai tas ir tētis vai mamma, uzturlīdzekļu maksāšanas jautājumi un to apmērs, vienmēr ir daudzu strīdu pamatā.

Esam saņēmuši vēstuli no Ilzes, kuras situācijā ļausim ielūkoties arī Jums, tāpat – ja esat nonākušas līdzīgā situācijā, iespējams juristes Ievas Dinsbergas atbildes palīdzēs situāciju risināt arī Jums!

Mamma Ilze audzina meitu, ir šķīrusies no meitas tēva jau grūtniecības laikā. Meitai piedzimstot tika konstatēts vairogdziedzera defekts, kas nozīmē to, ka viņa ļoti strauji aug. Savos 10 gados sver 65kg un nēsā 41. izmēra apavus. Tas viss jau būtu pieņemams, ja nenāktos uzklausīt pārmetumus no tēva un viņa jaunās draudzenes, ka slimība ir izdomājums un meitene vienkārši ir resna un tiek regulāri pakļauta emocionālam satraukumam.

Mamma atklāj, ka tēriņi, ko mēnesī nākas izlietot meitas vajadzībām, ieskaitot dažādas pārbaudes, biežo nepieciešamību mainīt apģērbu, un, protams, arī citi izdevumi, kopā sastāda 400 līdz 500 eiro ik mēnesi. Tiek nodrošināti dažādi pulciņi, dzīvesvieta atrodas ārpus Rīgas, tāpēc bērni tek vesti uz skolu ar automašīnu, bet esošajā situācijā, dzīve ne pilsētas centrā, noteikti nāk par labu veselībai, kas nav mazsvarīgi. Tēvs uzskata, ka nekas papildus nav vajadzīgs. 120 – 130 eiro mēnesī ir pietiekoši!

Ilze stāsta, ka:” Biju uzturlīdzekļu garantijas fondā, lai katru mēnesi šos minimum, ko nosaka valsts saņemtu bez pazemošanās, bet, izrādās, ja viņš apņemas laboties, maksāt laicīgi, viņam neko nevar izdarīt un mums ir jāsamierinās ar šiem pazemojumiem. Bērns reāli tiek traumēts ar viņa attieksmi un replikām, pazemojumiem.”

MAMMAS JAUTĀJUMS

“Vai ir iespēja no viņa piedzīt lielāku naudas summu un darīt tā, lai viņš maksā valstij, bet valsts pārskaita mums? Kas mums ir nepieciešams, lai sagatavotu pieteikumu tiesai un, cik reāli ir piedzīt vairāk, nekā nosaka valsts minimums? Jo viņš apgalvoja, ka tiklīdz viņu iesūdzēs tiesā, viņš izdarīs tā, lai viņam nekas nepieder, lai arī viņam pieder uzņēmumi, lieli īpašumi, vairāki auto utt. Viņš ir spējīgs maksāt, bet to vienkārši nedara”

Atbild juriste Ieva Dinsberga

Lai piedzītu lielākus uzturlīdzekļus par valstī noteikto minimālo apmēru, ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Šajā gadījumā bērna tēvam  būs jāmaksā Jums, nevis valstij , saskaņā ar to, kas būs noteikts tiesas spriedumā . Gadījumā , ja viņš nepildīs tiesas Spriedumā noteikto, tad Jums būs jāvēršas pie Zv. Tiesu  izpildītāja.  Vēršu Jūsu uzmanību, ka valsts (Uzturlīdzekļu garantiju fonds ) Jums nodrošina tikai uzturlīdzekļus valstī  noteiktajā minimālajā apmērā.

Lai sagatavotu pieteikumu tiesai  Jums būs  nepieciešama bērna dzimšanas apliecība, un ļoti būtiski ir visi dokumenti , kas apliecina Jūsu izdevumus bērna uzturēšanai.  (čeki, maksājuma uzdevumi), kā arī Jūsu gadījumā ārsta izraksti par bērna veselības stāvokli. Tāpat jāsniedz tiesai ziņas par Jūsu mantisko stāvokli un jāiesniedz izdevumu aprēķins, kas atspoguļo Jūsu izdevumus bērna vajadzību nodrošināšanai.

Lielākus uzturlīdzekļus piedzīt ir vislielākās izredzes gadījumā, ja varēsiet pierādīt bērna tēva spēju maksāt lielākus uzturlīdzekļus nekā valsts noteiktos minimālos uzturlīdzekļus. Tēva mantiskā stāvokļa apzināšana un bērnam nepieciešamie uzturlīdzekļi ir galvenie kritēriji tiesas nolēmuma pieņemšanā. 

Ja bērna tēvs būs  veicis darbības (noformējies uz 100 EUR mēnesī, pārrakstījis automašīnas, uzņēmumus un īpašumus),  pēc Jūsu pieteikuma iesniegšanas tiesā, tad tā jau ir uzskatāma par ļaunprātīgu rīcību, lai izvairītos no uzturlīdzekļu maksāšanas virs minimālā apmēra .

Ja neizdodas labprātīgi ar bērna tēvu vienoties par pabalsta pārformēšanu Jums, tad šajā situācijā bāriņtiesa pieņems Lēmumu.

Ja arī Tev ir jautājumi juristei Ievai Dinsbergai un kāda situācija, kurā nepieciešams juridisks atbalsts, raksti:

kristine@maminuklubs.lv!

Atbildes uz jautājumiem tiks sniegtas 3 darba dienu laikā.

Foto: Pixabay.com

Māmiņu klubs, 2018