Ārsta padoms: Kā pareizi aprūpēt brūces?

10. Jun 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kad dienas lielāko daļu gribas pavadīt ārā. Aktīvā atpūta, diemžēl, nav iedomājama arī bez dažādām traumām. Ieklausīsimies ārsta padomos, kā aprūpēt brūci!

Visbiežāk sastopamās brūces ir nobrāzumi, nelieli apdegumi un grieztas brūces. Tāpat arī bieži mēdz būt durtas un plēstas brūces pēdās un rokās.

Ja gūta brūce, ārsts traumatologs Rihards Vugulis norāda, ka primāri tā ar tīru, aukstu, tekošu ūdeni jāizskalo no lielākajiem netīrumiem. Tālāk jau jāveic brūces apmēra un asiņošanas novērtēšana un brūces ārējās malas jāapstrādā ar spirtu. “Nelietojam ūdeņraža pārskābi vai joda tinktūru,” saka ārsts, iesakot labāk izmantot jodētu povidonu, kas būs daudz saudzīgāks brūcei un traumētajiem mīkstajiem audiem. Kad brūce apstrādāta, tai virsū liekam tīru marles pārsēju un turam brūci tīru un sausu līdz nākamajai dienai, kad to atkal pārsien.

Traumatologs Rihards Vugulis gan uzsver, ka brūce ir kritiski jānovērtē. “Ja brūce ir dziļa, redzamas struktūras, piemēram, cīpslas, kā arī netiekam galā ar asiņošanu, ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta,” saka viņš.