Aptaukošanās problēmas skar arī mājdzīvniekus. Kā rīkoties?

06. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptaukošanās mūsdienās tiek piesaukta bieži. Visbiežākie iemesli nelūgtajam svara pieaugumam ir mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs. Jūs domājat, ka tas attiecināms tikai uz cilvēkiem? Nē! Izrādās, no aptaukošanās problēmām cieš arī mājdzīvnieki.

Mazo brāļu hospitāļa veterinārārste Anete Kalniņa stāsta, ka aptaukošanās problēmas mūsdienās skārušas ne tikai cilvēkus, bet arī dzīvniekus. "Cēloņi tam ir dažādi, bet viens no tiem ir kastrācija, tostarp, ķīmiskā, kas tiek veikta ar implanta palīdzību," iemeslus min ārste.

Kā atzīst speciāliste, apaukošanās problēmas iespējams kontrolēt ar ēšanas režīma palīdzību, vadoties pēc pavisam vienkārša pamatprincipa – uzņemt mazāk nekā tiek patērēts.

A. Kalniņa: "Svarīgi ir pamanīt aptaukošanos jau savlaicīgi, ko iespējams sākotnēji novērtēt vizuāli." Veterinārārste norāda, ka iesākumā jānovērtē dzīvnieka viduklis, savukārt, skatoties uz mājdzīvnieku no augšas, jābūt redzamai dzīvnieka vidukļa zonai. Tāpat arī jānovērtē tauku slānis uz ribām – dzīvnieka ribas nedrīkst redzēt, taču, pārbraucot tām pāri ar roku, tām jābūt viegli sataustāmām.

Gadījumos, kad pamanāmas mādzīvnieka aptaukošanās pirmās pazīmes, līdz ideālā svara sasniegšanai speciāliste iesaka mājdzīvniekam dot barību, kas paredzēta dzīvniekiem ar aptaukošanās risku, jo tā sniedz lielāku sāta sajūtu. Dr. Kalniņa gan piebilst, ka tāpat kā cilvēkiem, arī dzīvniekiem svara zaudēšana nedrīkst notikt pārāk strauji, uzsverot, ka tievēšana, dodot dzīvniekam speciālo barību, ir visefektīvākais veids, un varam būt droši, ka suns ar apēsto barību uzņems visu nepieciešamo uzturvielu daudzumu.