Aptauja: Latvijā 75% iedzīvotāju vardarbību pret sievieti ģimenē uzskata par sodāmu noziegumu

Aptauja: Latvijā 75% iedzīvotāju vardarbību pret sievieti ģimenē uzskata par sodāmu noziegumu

14. Aug 2018, 13:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā 75% iedzīvotāju atzīst, ka vardarbība pret sievieti ģimenē nav pieņemama un tai vienmēr jābūt sodāmai ar likumu, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Kā liecina aptaujas dati, gandrīz 20% Latvijas iedzīvotāju pēdējo 12 mēnešu laikā ir pieaugusi pārliecība, ka ir nepieciešams iejaukties, redzot vardarbību ģimenē.

Aptauja norisinājās 2018.gada aprīlī, un tajā piedalījās 1013 respondenti vecumā no 15 gadiem.

Lai uzzinātu, kā ir mainījusies sabiedrības attieksme pret vardarbību ģimenē, kādi ir bijuši lielākie izaicinājumi un kādas ir nākotnes ieceres vardarbības mazināšanai ģimenē, Labklājības ministrija (LM) 16.augustā rīkos kampaņas noslēguma pasākumu.

Tajā notiks SKDS veiktās aptaujas datu prezentācija, LM piedāvās atskatu uz paveiktajām aktivitātēm sabiedrības tolerances mazināšanai pret vardarbību, prezentēs datus par saņemto zvanu skaitu uz Cietušo atbalsta tālruni un skaidrojums par biežākajiem iemesliem, kā arī aktuālākos Valsts policijas datus par izsaukumu skaitu saistībā ar vardarbības gadījumiem ģimenē. Vienlaikus notiks bukleta "Vardarbībai patīk klusums" prezentācija, kurā būs pieejama līdz šim Latvijā visplašākā informācija par dažādajām atbalsta iespējām no vardarbības cietušajām sievietēm.

Kā informē LM, Latvija ir viena no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta - no partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos. Lai mazinātu sabiedrības iecietību pret vardarbību, 2017.gadā LM kopā ar sadarbības partneriem uzsāka izpratnes veidošanas kampaņu par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm "Vardarbībai patīk klusums".

Kampaņas laikā tika realizēta virkne aktivitāšu, tostarp informatīvā un izglītojošā kampaņa medijos "Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi", tika sagatavoti informatīvi un uz dažādām sabiedrības grupām vērsti video, audio un animācijas klipi, sniegts atbalsts un juridiskas konsultācijas no vardarbības cietušām sievietēm un citas aktivitātes.

LM informēja, ka kampaņa tika sākta 2017.gada 1.martā, un tiek īstenota ar ES programmas "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" un LM līdzfinansējumu, projektā "Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm". 

Avots: LETA