Apsārtums, nieze, sausi pleķi – 4 soļi ādas veselībai ziemā

Apsārtums, nieze, sausi pleķi – 4 soļi ādas veselībai ziemā

05. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēsā temperatūra, vējš un iekštelpu sausais gaiss ir izaicinājums ādai, jo šo faktoru ietekmē tā zaudē mitrumu un zūd tās aizsargspējas. Tas, savukārt, var izraisīt nepatīkamas izjūtas – apsārtumu, jutīgumu un kairinājumu. Kas jāņem vērā, rūpējoties par sejas ādu gada aukstajā periodā, un kādus kopšanas līdzekļus labāk izvēlēties, skaidro skaistuma konceptveikala Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

“Galvenās lietas sejas kopšanas rituālā nemainās – tā ir attīrīšana, tonizēšana un mitrināšana, taču šobrīd ir īpaši svarīgi pievērst papildu uzmanību kosmētikas līdzekļu sastāvam. Ņemot vērā, ka āda kļūst sausāka, jāizvēlas krēmus, kuri pietiekami mitrinās un nodrošinās ādu ar tai nepieciešamajām vielām, savukārt attīrīšanai nepieciešami maigi līdzekļi, kas ādu nekairina un vēl vairāk to nesausina. Arī vīriešiem šobrīd jo īpaši svarīgi ādu mitrināt, lai skūšanās to vēl vairāk netraumētu,” skaidro kosmētiķe.

#1 Attīrīšanai – pieniņi, eļļas un krēmveida līdzekļi

Sejas ādu vienmēr nepieciešams attīrīt divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Naktī ādas šūnas ir ļoti aktīvas un āda atjaunojas, tāpēc no rīta nepieciešams notīrīt sebumu un nakts krēma paliekas, bet vakarā – kosmētiku, netīrumus un putekļus, kas dienas laikā uzkrājušies. Aukstā laikā attīrīšanai piemērotāki būs pieniņi, eļļas un krēmveida līdzekļi, kas efektīvi attīra, vienlaikus arī saglabājot ādas mitrumu.

Reizi vienā vai divās nedēļas ieteicams lietot arī ādas tipam piemērotu skrubi, kas veicinās ādas šūnu atjaunošanos un palīdzēs izvairīties no sausajiem pleķiem, kas īpaši izplatīti ziemā. Tas palīdzēs arī mitrinošajiem un barojošajiem krēmiem dziļāk nokļūt ādas slāņos. Taukainas ādas īpašnieki var lietot mehāniskos skrubjus vai stiprākus augļskābes pīlingus, savukārt tiem, kam ir jutīga un sausa āda, jābūt uzmanīgiem un jāizvēlas maigi, smalki mehāniskie skrubji vai viegli pīlingi.

#2 Ādas tipam piemērots toniks

Pēc attīrīšanas āda ir jātonizē ar toniku, lai līdzsvarotu pH līmeni un sagatavotu ādu seruma vai krēmu uzklāšanai. Svarīgi gan izvēlēties atbilstošu toniku, jo sausu, jutīgu ādu tie nomierinās un mitrinās, normālu ādu tonizēs, savukārt taukainu ādu vēl vairāk attīrīs, savelkot poras un ilgstošāk nodrošinot ādas tīrību.

#3 Krēmi, kuru sastāvā ir eļļas

Ādas kopšanas pamatnosacījums ziemā ir tās mitrināšana, jo pazeminātās temperatūras un iekštelpu sausā gaisa ietekmē āda pastiprināti zaudē mitrumu. Svarīgi, lai arī ziemai izvēlētais krēms ir piemērots ādas tipam. Vislabāk, ja krēma sastāvā ir dažādas eļļas, kas uz ādas izveido neredzamu aizsargkārtu, kura neļauj ādai zaudēt mitrumu. Ja jūtams, ka āda ir sausa un jutīga, vai plānots daudz laika pavadīt ārpus telpām, piemēram, dodoties garā pastaigā vai veicot fiziskās aktivitātes, vēlams lietot ziemas krēmus jeb CC krēmus, kas ir biezāki un pasargā no aukstuma un vēja.

Svarīgi atcerēties, ka krēmu uz sejas jāuzklāj vismaz 30 minūtes pirms došanās ārā, lai tas paspētu iesūkties un pasargātu ādu!

#4 Kopjošā kosmētika arī vīrieša ādai

Gada aukstajā periodā arī vīriešiem īpaši jāpiedomā par sejas ādas mitrināšanu un skūšanās paradumiem. Lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām un papildu kairinājuma, ko rada sals un vējš, skūšanās noteikti jāieplāno vakarā, tādējādi nakts laikā ādas šūnām ir iespēja atjaunoties. Pirms tam āda ir jāsagatavo, lietojot pirmsskūšanās eļļu, bet pēc skūšanās ziemā labāka izvēle būs balzami, kas ir biezāki un labāk mitrinās ādu par losjoniem, geliem un krēmiem.