Anastasija: Fotografējot bērnu, viņš jāiepazīst, un tad - atliek ķert īstos brīžus

Anastasija: Fotografējot bērnu, viņš jāiepazīst, un tad - atliek ķert īstos brīžus

15. Nov 2016, 14:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā jauns projekts, kura ietvaros varam iepazīstināt jūs ar brīnišķīga aroda pārstāvjiem - fotogrāfiem! Fotografēt nenozīmē vienkārši nospiest START podziņu jebkuram fotoaparātam vajadzīgajā brīdī, fotografēšana prasa lielu ieguldījumu, prasmes, apķērību, dažkārt arī veiklību. Jo  - jā, tā patiesi ir māksla! Kad pēdējoreiz jūs bijāt pie fotogrāfa?

Iepazīsimies tuvāk ar fotogrāfi Anastasiju Omeļko!

Kā saprati, ka gribi kļūt par fotogrāfi? Vai kaut kur mācījies? Kā sevi līdz šim esi pilnveidojusi?

Es strādāju banku sfērā aptuveni 10 gadus un vienmēr man bija sajūta, ka es neesmu sava vietā. Mūsu ģimenē spoguļkamera no sākuma ir bijusi vīra hobijs. Pēc kāda laika vīram apnika šis hobijs un gadu kamera stāvēja plauktā. Tad kameru paņēmu es. Sākumā fotogarfēju ar automātiskiem režīmiem. Vēlāk pamēģināju pāriet uz manuāliem režīmiem. Ja jau tādi ir kamerai, tad tos ir jālieto )) Pati mēģināju saprast, kā strādā fotoaparāts aptuveni 6-7 mēnešus. Pēc tam izgāju kursus iesācējiem, bet tajā brīdī vēl tik nopietni nedomāju kļūt par fotogrāfi.

Jo ilgāk es fotografēju, jo vairāk gribējās nodarboties ar to profesionāli.

2016.gada pavasarī mēs ar vīru pieņēmām lēmumu, ka man ir jāatstāj darbu bankā, lai veltītu laiku ģimenei un fotogrāfēšanai. Respektīvi, domāju, ka tā nopietni sāku nodarboties ar fotografēšanu šī gada maijā, tad, kad aizgāju no banku sfēras. Jo tikai pēc aiziešanas no darba, man ir paradījies pietiekami daudz laika fotografēšanai un sevis pilnveidošanai.

20161102090927-88317.jpg

Esmu bijusi uz dažām meistarklasēm, tai skaitā arī uz individuālo meistarklasi pie vienas fotogrāfes no Rīgas. Kā arī es cenšos fotografēt katru dienu, jo bez prakses nebūs arī nekādas sevis pilnveidošanas. Ik pa laikam skatos video pamācības un cenšos atrast laiku arī grāmatām.

Pastāsti, vai tev ir kas tāds, kas tevi padara atšķirīgu no citiem fotogrāfiem!

Ziniet, šovasar, kad es sarakstījos ar vienu no savām klientēm, pēc bilžu saņemšanas, viņa atrakstīja, ka izvēlējas mani par fotogrāfi, jo manās bildēs ir stils, manas bildes ir pievilcīgas, ja var tā teikt... Domāju, ka tā arī ir atšķirība. Bet, es tomēr esmu ceļa sākumā un vēl esmu ceļā pie sava individuālā stila, kuru jau nedaudz var redzēt, kad es fotografēju savus bērnus. Šīs bildes ir līdzīgas tā saucamajam lifestyle stilam fotografēšanā.

20161102091002-56722.jpg

Vai tev ir bijusi kāda īpaši atšķirīga, ekstremāla fotosesija? Pastāsti par to!

Jā, ir bijušas tādas fotosesijas. Viena ir bijusi  "Trash the wedding dress" fotosesija studijā. Tā ir bijusi ļoti eksperimetāla fotosesija un pavisam ne mana stilā. Piekritu uz to tikai tāpēc, ka mana draudzene ļoti gribēja un sapņoja par šādu fotosesiju.

Un vēl viena fotosesija ir bijusi oktobra sākumā Brīvdabas muzejā ar meiteni, skaistajā sarkanajā vakarkleitā.

Ar kādiem cilvēkiem kā klientiem tev ir visvieglāk sastrādāties? Ar tādiem, kas ieņem noteiktas pozas, vai ar tādiem, kas vairāk vai mazāk ļaujas procesam?

Manā pieredzē ir bijusi tikai viena meitene, kura ļoti labi pati zināja, kā viņai stāvēt un ko darīt. Protams, ar tādiem cilvēkiem ir viegli strādāt, nav nekas jāsaka.

20161102091151-88849.jpg

Pieredze rāda, ka vislabākais rezultāts ir tad, kad pirms fotosesijas mēs ar klientu varam aprunāties par idejam, būtu labi, ja klients pastāstītu, kādas fotogrāfijas viņam patīk un, ko viņš sagaida no fotosesijas. Kā arī ir vērts aprunāties par drēbēm, ko vilkt, drēbju krāsām.
Cenšos izrunāt visu ar klientu pirms fotosesijas. Tad mēs (es un mani klienti) zinām, ko gribam, un kopā ejam uz rezultātu.

Kur tevi var atrast? Kur visbiežāk fotografē: studijā vai dabā?

Mani var atrast Facebook'ā - Nastya Om, tas ir mans personīgais profils vai N.Om Photo, kas ir mans darba profils.

20161102091217-25298.jpg

20161102091423-10672.jpg

Fotografēju gan dabā, gan studijā. Bet teikšu godīgi, fotografēt dabā man patīk daudz vairāk. Dabā ir vairāk lokāciju, skaistāk, dabiskāk, kā arī nav laika ierobežojuma, kas ir ļoti svarīgi. Perspektīvā es plānoju pāriet tikai uz fotogrāfēšanu dabā vai mājas apstākļos, ja runa ir par jaundzimušo fotosesiju. Priekš manis tas ir kaut kas jauns, es tikai nesen fotografēju savu pirmo jaundzimušo modelīti un drīz varēšu paradīt fotogrāfijas savā facebook lapā. Kā arī, neesmu pret tematiskām fotosesijām mājās, piemēram, piparkūku cepšana Ziemassvētku laikā vai vienkāršs mājas rīts ar kakao un grāmatām. Bet šajos gadījumos ir jāsaprot jūsu dzīvesvietas iespējas, jo ne visās mājās šādas fotosesijas var taisīt.

20161102091242-84722.jpg

Esi vairāk izbraukumu fotogrāfs, vai labprātāk dod priekšroku darbam uz vietas?

Uz ārzemēm neesmu devusies fotografēt, jo labprāt fotografēju Latvijas teritorijā. Man nav nekas pret to. Uz doto brīdi tālāk par Salaspili ar mērķi fotografēt neesmu bijusi.

20161102091307-52589.jpg

Kas tev pašai savā darbā vislabāk patīk?

Es domāju, ka nebūšu oriģināla, ja teikšu, ka vislabāk man patīk, ja klients ir apmierināts ar rezultātu. Tas man ir ļoti svarīgi. Es atdodu sevi katrai fotosesijai uz 100% un pārdzīvoju par katru rezultātu. Pagaidām neapmierinātu klientu nav bijis un tas ir labi.

20161102091335-81007.jpg

20161102091449-25405.jpg

Kā tev šķiet - bērnus fotografēt ir viegli, vai tomēr grūti? Kā panākt, lai fotosesijas rezultāts pēc bērnu fotografēšanas būtu patiešām jauks?

Bērnus fotografēt, no vienas puses, ir viegli. Jo bērni ir atvērti, viņiem nav kompleksu, viņi ir tik emocionāli un īsti. Bet, no otras puses, grūti. Jo ne vienmēr bērns ir gatavs fotografēties. Man liekas, ka, lai dabūtu patiešam jauku rezultātu bērnam ir jādod laiku pierast pie fotogrāfa, ļaut viņam darīt to, ko viņš grib un vienkārši sekot līdzi bērnam, dažreiz parunājoties ar viņu..

20161102091400-24438.jpg

Kamēr bērns dara, ko viņš grib, var paķert interesantus mirkļus, kā arī tuvāk iepazīt bērnu, runājot ar viņu. Atliek tikai ķert tos īstos brīžus.

UZDOD JAUTĀJUMUS ARĪ TU UN LAIMĒ STUNDU GARU FOTOSESIJU!

www.facebook.com/NastyaOmPhoto/

Ja arī Tu fotogrāfē, piesakies šim projektam kristine@maminuklubs.lv!

Cielavinna Cielavinna 15. Nov 2016, 20:53

Vai fotosesijas var taisīt lietus laikā ārpus studijas? Man liekas ļoti skaistas sanāktu bildes lietus laikā pie jūras, jo lietū debesis paliek tādas maģiskas, kad saules stari par visām varēm laužas cauri tumšajiem draudīgajiem mākoņiem.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 15. Nov 2016, 10:26

Skaistas un neparastas fotosesijas! Tas ir brīnišķīgi,kā notvert dažāduas grimases!Kā tiec galā ar prasīgākajiem klientiem - bērniem,kuriem mēdz būt visai svārstīgs garastāvoklis!