Ābolu sinepes un īpašā Tortano maize

Ābolu sinepes un īpašā Tortano maize

14. Oct 2014, 17:44 taschinka taschinka

Sastāvdaļas:

3 vidēja lieluma skābi āboli

3 ēd.k sinepju pulveris

3 ēd.k 6% etiķis

5 krustnagliņas

1 tēj.k kanēlis

3 piparu graudiņi

1 ēd.k medus

1 tēj.k sāls

Pagatavošana:


Ābolus bez serdes liekam cepamtraukā, apsedzam ar foliju un cepam līdz mīksti. Var arī vārīt katliņā,tik tā lai nepiedeg. 
Gatavus sablenderējam, izlaižam caur sietiņu. Iemaisam sinepju pulveri un kanēli. Pārējās sastāvdaļas liekam katliņā un uzvāram līdz pirmajiem burbuļiem. Lejam šo garšvielu maisījumu klāt ābolu biezenim un izmaisam. Liekam burciņās,turam ledusskapī 3 dienas,tad var pasniegt.

Lieliski garšo uz maizes, klāt pie gaļas un siera ēdieniem.

20141014174237-91584.jpg

 

Es šo neparasto gardumu pasniedzu ar īpašu maizi- Tortano. Maizes saturā ir maz rauga, bet tik pat tā ir mīksta. Un tie lieliskie caurumiņi maizes šķēlē  piedod apetelīgumu.

 Sastāvdaļas:

Ieraugs:

1/4 tēj.k sausais raugs

240ml silts ūdens

50g kviešu un 50g rudzu milti

Raugu iemaisam ūdenī un ļaujam 10 miūtes pastāvēt.

Nomēram 80ml šī maisījuma, un pārējo izlejam.

Pie 80ml rauga- ūdens maisījuma pievienojam miltus un izmaisam.


20141014173432-21478.jpg


Bļodu apsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam istabas tempertūrā 12 stundas. Pa šo laiku ieraugs būs palielinājies apjomā, tajā būs izveidojušies burbulīši.

20141014173448-58383.jpg



Pēc 12 stundām, izvāram vienu kartupeli, 60g. Samīcam biezputrā.

Mīkla:

viss ieraugs

kartupeļu biezputra 60g

ap 500g kviešu milti

150g rudzu milti

2 tēj.k medus

3 tēj.k sāls

Bļodā beram rudzu miltus un 400g kviešu miltus, pielejam viegli siltu ūdeni. Izmaisam un ļaujam pastāvēt 10 minūtes. Pievienojam ieraugu, kartupeļu biezputru, sāli, medu, izmaisam. Pievienojam kviešu miltus pakāpeniski un mīcam ar rokām mīklu. Mīklai jābūt mitrai, lipīgai, bet tai pat laikā lai to iespējams mīcīt. Pie rokām nedaudz tā lips, bet no virsmas skaisti atlec. Tā kā cenšamies nepārspīlēt ar miltiem. Labāk mīcīšanas procesā rokas nomazgāt un turpināt mīcīt ar sausām, tīrām rokam.

Izmīcīto mīklu liekam bļodā, apsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam 4 stundas. Ik pēc 20 minūtēm izņemam mīklu, izstiepjam salokam. Labo sānu līdz vidum, pāri kreiso mīklas sānu, tad līdz vidum lokam augšējo malu, tad apakšējo pāri. Liekam atpakaļ bļodā un turpinam raudzēt.

20141014173522-28363.jpg


Šādi mīklu jāloka ir 4 reizes. No raudzēšanas procesa sākuma pēc 20 min., pēc 40, tad pēc 60 un vēl pēc 80 minūtēm. Šī locīšana maizei veidos poras.
Pēc ceturtās locīšanas reizes mīklu atstājam raudzēties vēl uz 2 stundām un 40 min.

20141014173536-31762.jpg

 

20141014173555-65689.jpg


Mīklu liekam uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, pāri pārkaisam vēl nedaudz miltus. Centrā izveidojam caurumu, ko stiepjam aptuveni 8cm diametrā, lai izveidojas gredzena forma. Liekam maizi uz cepamās plāts, kur uzklāts cepamais papīrs. Apsedzam un raudzējam stundu.

20141014173608-59610.jpg



Uzrūgušai maizei iegriežam katrā sānā pa rievai.

20141014173618-14803.jpg



Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 40-50 minūtēm. Lai maizes garoziņa būtu kraukšķīga, cepeškrāsns apakšā liekam trauku ar karstu ūdeni, lai veidojas tvaiki.

20141014173635-39072.jpg



Atdzesējam zem dvieļa.

20141014173647-93509.jpg



Maize ar mazu rauga saturu tik pat mīksta un garda, pat vēl gardāka, jo tai ir īpašs aromāts un garša.

Kādam šķitīs, ka šis gatavošanas laiks ir tīīīīīk ilgs, bet man šķiet, ka tas ir to vērts. Pirmkārt,man tik ļoti patīk gatavot maizi, sākot no mīcīšanas procesa un beidzot ar degustāciju un cienāšanu. Un otrkārt, šādu maizi nevar aiziet un nopirkt veikalā.

20141014173703-45363.jpg


14. Oct 2014, 20:33

Tiešām interesantas receptes,pat pirmo reiz dzirdu par tādām😀👍🌷