90 dienu izaicinājums sev: sports, vegāna ēdienkarte un -6kg

90 dienu izaicinājums sev: sports, vegāna ēdienkarte un -6kg

24. Aug 2019, 16:56 baiba.jokste baiba.jokste

 

Š.g.aprīlī pēc dzemdībām mans liekais svars 9 kg negribēja no manis atvadīties kā pēc iepriekšējām 2 gaidībām, līdz ar to es nolēmu sevi izaicināt 90 dienas, lai sevi atgūtu uz strīpas.

Patreiz ir apkārt 60 dienas un - 6kg. Lai to sasniegtu es izmainīju ēdienkarti, atsāku sportot un aktīvak plānot laiku, lai varētu savas ieceres piepildīt. Milzīgs atbalsts ir mans vīrs, jo pieskata visas trīs atvases, kamēr es sportoju.

Manas pārdomas.

Ak, Dievs, cik aizspriedumaina esmu bijusi pret vegāno virtuvi! 
Agrāk šķita, ka vegāns ēdiens aprobežojas ar samocītiem salātiem. 
Esmu atklājusi daudz ko jaunu, veselīgu, sabalansētu, un man kā gurmānei - gardu virtuvi! 

Šorīt bija situācija, kad vīrs pēc 2 mēnešiem ir attapies, ka ledusskapī nav krējuma un majonēzes :D 
Pamainot ēdienkarti, es pat biju piemirsusi par šādu produktu esamību. Tiesa gan, majonēze mums bija ļoti rets ''viesis'' ledusskapī.

Es turpinu apvienot vegānu ēdienu ar zivi, saimei ar gaļu. Kad bērni būs paaugušies un paši lūgs gaļu negatavot - es cienīšu viņu viedokli, bet pagaidām uzskatu, ka stipri par lielu ir atbildība uz maniem pleciem, ja nepiedāvāju plašāku dažādību.

Secinājumi pēc 2 mēnešu ēdienkartes izmaiņām:

+ Mana garša ir būtiski mainījusies, esmu pieradusi pie svaigiem, gardiem ēdieniem, kuri tvaicēti, vārīti, grillēti un līdz ar to vairs neprasās cepti ēdieni.

- Problēma ēstuvēs (dodos reti, bet reizēm ir nepieciešamība), nav īsti ko izvēlēties bez samocītiem ēdieniem treideviņ'olu kārtās apceptās gaļās/ zivīs, salāti peld eļļā vai majonēzē'.

+ Mana saime ēd vēl veselīgāk kā jebkad. Pat svaigi salāti, burkāni un dažādas garšas, kurām man vecākais mazais rauca degunu - iet uz urrā!

- Ja saka, ka veselīga ēšana maksā maz, tad atļaušos nepiekrist. Maciņš būtiskas izmaiņas jūt. (aptuveni +20% nedēļā).

+ Milzīgs prieks par savas figūras pārvērtībām, kur sāku tuvoties - nu jau vēlamam skatam. 

- Dodoties ārpus mājām, ēšanas jautājums man ir jāplāno. Līdzko tiek izlaista viena no 5 ēdienreizēm dienā, tā rodas izsalkums un roka stiepjas pēc tā- kas ir pa rokai. Risinājums - ieviestas pusdienas kastītes līdzi ņemšanai.
+ Pateicoties pupām, avokado utml.labajiem taukiem, ir sāta sajūta, uzņemu vitamīnus un nebadojos.

- Baroju bērniņu (kuram patreiz 4 mēneši) ar krūti, lai arī saudzīgi mēģināju pāriet uz citādu ēdienkarti (rieksti, kāposti utml.), mazais pirmās nedēļās juta izmaiņas un vēders par to priecīgs nebija. Tagad viss ir kārtībā, bet riekstu lietošanu nedaudz ierobežoju.

+ Sejas āda turpina palikt labāka. Līdzko ieēdu balto miltu bulciņu, sejas āda pāris dienu laikā atgādināja, ka labāk to nedarīt.

Kopumā jūtos ieguvēja un turpināšu izzināt vegāno virtuvi, improvizējot pēc savas patikas!
Apvienojot plānošanu ar pārdomātu ēšanu un fiziskām aktivitātēm esmu 2 mēnešu laikā zaudējusi 6 kg. Pirms pārmaiņu uzsākšanas, mans mērķis bija zaudēt 1-2 kg mēnesī. Patreiz jūtu, ka sportošanas dēļ, sāk veidoties muskuļi un svara krišanās sāk apstāties, par to daudz nepārdzīvoju, jo redzu sev tīkamas pārvērtības. Ir lietas, kurām nepieciešams laiks un tā ir mana vēdera āda, kurai jāļauj sarauties. Nestresoju. Viss būs labi.

Turpinu dalīties ar receptēm - priecāšos par komentāru, atsauksmi, ja esi kādu ēdienu izmēģinājusi! Varbūt Tev ir kāda forša vegāna recepte ar kuru vēlies dalīties?
Ieskaties  https://instagram.com/baiba.jokste/