9 ieteikumi, lai ārkārtas situācijas laikā neiedzīvotos liekos kilogramos

9 ieteikumi, lai ārkārtas situācijas laikā neiedzīvotos liekos kilogramos

04. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strādāšanai un mācībām no mājām ir gan savi plusi, gan arī mīnusi. Ja runājam par pēdējiem, tad tas viennozīmīgi ir ledusskapja tuvums. Kad vien iekārojas neliela atpūta, jau atkal pieķer sevi virtuvē pie ledusskapja

Ne velti internetā klīst jociņi, ka šonedēļ jau trešo reizi dodos uz veikalu pirkt pārtiku nākamajai nedēļai. Par to varētu pasmieties, ja vien rezultāts šādai sevis regulārai palutināšanai ar kādu našķi, nenozīmētu lielāku skaitli uz svariem. 

Stress, garlaicība, nomāktība, vēlme sevi palutināt un iepriecināt ir iemesli tam, kāpēc neder vairs iepriekšējie svārki un rodas neliels izmisums.

Ko darīt, lai sevi ierobežotu un neizēstu ledusskapi tukšu jau tūlīt pēc tā piepildīšanas?

  1. Sagatavo ēdienreižu plānu ja ne visai turpmākajai nedēļai, tad vismaz trijām dienām uz priekšu. Un pie šī plāna arī pieturies, izvairoties no atkāpēm, jo, ja vienreiz ļausi atkāpties, un apiet plānu, tad tā notiks atkal un atkal.
  2. Savā ēdienreižu plānā saraksti arī pulksteņlaikus, cikos katra ēdienreize ieplānota. Visiem viss būs skaidrs – cikos brokastis, uzkoda, pusdienas, launags un vakariņas.
  3. Ieplāno brokastis vienā laikā tāpat kā tad, kad katru dienu devāties uz darbu, skolu un bērnudārzu.
  4. Neēd laikā, kad skaties filmas vai arī TV, jo tādējādi tu nespēj kontrolēt apēstā daudzumu. Ja tomēr bez uzkodām nekādi nevari iedomāties filmas skatīšanos, aizstāj konfektes, šokolādi vai treknos sierus pret pašgatavotiem kāpostu čipsiem vai svaigiem burkāniem.
  5. Tas, ka ir ārkārtējais stāvoklis valstī, nenozīmē, ka tagad tev ir attaisnojums tam, lai slinkotu un gulētu dīvānā. Kusties, neaizmirsti arī par mājas uzkopšanu, jo katra kustība, pat putekļu izdzenāšana, ir arī dažas pazaudētas kalorijas.
  6. Pamēģini izmainīt savus paradumus. Ja birojā ar kolēģiem kopīgi no rīt dzērāt kafiju, pēc pusdienām vēl vienu kafijas krūzi, piekožot pa kādam saldumam, zini, ka tev šī tradīcija mājas apstākļos nebūt nav jāturpina. Aizstāj kārtējo kafijas krūzi ar glāzi ūdens, jo tur, kur ir kafija un tēja, kā ēna vienmēr seko arī pa kādam našķim.
  7. Neturi uz galda trauku ar saldumiem. Protams, tas izskatās tik labi, bet vienlaikus ir arī kā kluss aicinājums “apēd mani”, un tad vien pieķer sevi, kad esi jau apēdusi trešo vai piekto konfekti.
  8. Šajā laikā, it sevišķi, ja tev ir mazi bērni, kas prasa daudz uzmanības, laika ir tik daudz, cik ir, tāpēc var gadīties, ka kāda ēdienreize izpaliek vai arī tā tiek aprīta milzīgā steigā. Piebremzē un atrodi laiku, lai izbaudītu ēdienu! Novērsies no datora un paēd nesteidzīgi, izgaršojot katru kumosu. 
  9. Visticamāk, arī tev viena no šī gada apņemšanām bija ēst veselīgāk, izmēģināt jaunas receptes. Tad zini, ka tagad ir īstais laiks! Ir nopērkami svaigi salāti, redīsi, gurķi – gatavo no svaigiem produktiem un nebaidies izmēģināt jaunas receptes!