8 ieteikumi, lai mājokļa uzkopšana nesagādātu raizes

22. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās varētu likt vienādības zīmi starp gudru un ātru tīrīšanu, jo ikvienam no mums laiks ir ierobežots, tāpēc vietā ir teiciens “Nav tīrības bez kārtības”. 

Tāpēc vietā viegli realizējami ieteikumi, kas atvieglos mājokļa uzkopšanas procesu vienkāršāku, no kuriem pirmais ir censties uz virsmām turēt mazāk priekšmetu, lai ātrāk varētu veikt uzkopšanu un nekas netraucētu noslaucīt putekļus.

  • Ja mājas uzkopšanā tiek izmantoti spreji, ievēro pareizu tīrīšanas virzienu: tīrīšanu sāc ar augstākajām virsmām, virzoties tālāk uz zemākām, pēdējo tīrot grīdu.
  • Ja mājās ir mazi bērni un mājdzīvnieki, svarīgi pievērst uzmanību līdzekļa sastāvam, izvēloties tos tīrīšanas līdzekļus, kas ir saudzīgi gan pret vidi, gan arī pret cilvēkiem.
  • Ražojot tīrīšanas līdzekļus, tiek veikta izpēte par to, kādā koncentrācijā katrs no līdzekļiem būs visefektīvākais, tāpēc, pirms uzsāc tīrīšanu, iepazīsties ar ražotāja rekomendācijām pareizai līdzekļa lietošanai. Pretējā gadījumā, ja uz virsmas uzsmidzināsi par daudz, piemēram, spreja vai cita tīrīšanas līdzekļa, būs ne tikai daudz laika jāpavada, lai to notīrītu, bet tas var arī bojāt pašu virsmu.
  • Pieejami daudzi universāli līdzekļi, ar kuriem iespējams veikt tīrīšanu visā mājā, taču, ja ir kāda specifiska problēma, piemēram, uz santehnikas virsmām vannas istabā sakrājušās kaļķakmens nogulsnes, ieteicams lietot tieši šim nolūkam paredzētu tīrīšanas līdzekli, kas palīdzēs tīrīšanu veikt efektīvāk.
  • Lai arī daudzu virsmu kopšanai var izmantot universālos līdzekļus, spoguļiem, stikliem un citām glancētām virsmām labāk lietot stiklam piemērotus līdzekļus, kas dos īpašu mirdzumu un pasargās no švīku rašanās riska.
  • Neaizmirsti par mitro grīdas uzkopšanu, kas ļoti aktuāla ir vīrusu laikā. Lai ātri uzkoptu, piemēram, priekšnamu, var izmantot speciāli grīdas uzkopšanai paredzētu spreju, kuru ērti uzsmidzināt uz grīdas un uzslaucīt.
  • Tīrīšanas procesā iesaisti arī bērnus, padarot mazajiem palīgiem tīrīšanas procesu interensantāku, piemēram, ar krāsainām lupatiņām, vai arī izdomājot rotaļu - kurš ātrāk veiks tīrīšanu. Iemāci bērnam, ka uzkopšana ir tāda pati ikdienas rutīna kā zobu tīrīšana vai roku mazgāšana.
  • Jau no mazotnes iemāci savam bērnam likumu, ka katrai mantai ir sava vieta. Tas palīdzēs bērnam labāk apgūt prasmi rūpēties par savām rotaļlietām.