5 biežākie mīti par pārtikas produktiem

5 biežākie mīti par pārtikas produktiem

10. Jan 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu klubs ir apkopojis populārākos apgalvojumus par ikdienā lietotajiem pārtikas produktiem. Vai sāls un kečups patiesi mūsu veselībai ir tik ļoti kaitīgi un, vai pārāk bieža olu lietošana uzturā nudien vainojama pie paaugstināta holesterīna līmeņa? To noskaidro turpinājumā!  

1.mīts: konservēta un saldēta pārtika nav tik veselīga kā svaiga

Augļiem un dārzeņiem augsta uzturvērtība ir tikai tad, ja tie ir pilnīgi svaigi. Tomērtiklīdz tie tiek novietoti bļodā vai plauktā, tie savas vērtīgās uzturvielas ar laiku sāk zaudēt. Tad, ja dārzeņi vai augļi tiek sasaldēti vai konservēti brīdī, kad tie vēl ir pavisam svaigi, tie savu uzturvērtību nezaudē, kā tas notiek ar svaigiem produktiem!

2.mīts: sāls ir kaitīga veselībai

Patiesībā nedaudz sāls ikdienas uzturā, ir nepieciešama katram. Nātrijs, ko satur sāls, palīdz kontrolēt ūdens daudzumu organismā. Šobrīd speciālisti iesaka patērēt ne vairāk kā 6 gramus sāls dienā, jo pārmērīgs sāls patēriņš var izraisīt augstu asinsspiedienu un pat kuņģa vēzi.

3.mīts: pārāk liels olu patēriņš veicina augstu holesterīna līmeni

Patiesībā holesterīns, kas atrodams olās, būtiski nepalielina holesterīna līmeni asinīs! Visbiežāk tas paaugstinās, uzturā lietojot pārāk daudz piesātināto tauku, kas atrodami tādos produktos kā, piemēram, sviests, cūku tauki, palmu un kokosriekstu eļļa.

Atceries, ka olas ir lielisks proteīnu, joda un D, A un B2 vitamīnu avots!

4. mīts: kečups ir neveselīgs

Kečupu gatavo no ceptiem tomātiem. Tie satur daudz augstāku likopīnu (viela, kas palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību un vēža risku) līmeni, nekā svaigi tomāti!

Tādēļ kečupu drīksti lietot, vienīgi to iegādājoties, izvēlies tādu kečupa veidu, kas satur mazāk cukura.

5.mīts: daži pārtikas produkti ir „superprodukti”

Daudzi uztura speciālisti apgalvo, ka patiesībā neviens produkts nav pelnījis tikt dēvēts par „superproduktu”.

Lai gan, piemēram, augļi un dārzeņi, kas satur antioksidantus, apzīti par labu izvēli ikdienas uzturā, tomēr arī tie nav uzskatāmi par pilnīgiem un dēvējami par „superproduktiem”!

Visieteicamākais tomēr ir sabalansēt savu ikdienas uzturu tā, lai tavā ēdienkartē būtu iekļauti produkti no katras pārtikas grupas pareizajās proporcijās.

Vai arī tu tici kādam no šiem mītiem?  

cecii cecii 10. Jan 2016, 16:56 lauvinja

Es tieši par to kečupu nobrīnījos, bet neko neiekomentēju. Cik trakam (atvainojos) jābūt, lai pavēstītu par par kečupa nekaitīgumu.
Argumentam iekopēju plaši pazīstamā kečupa "Milda" sastāvu, kas nopērkams lielveikalos:
Kečups pikantais Milda 860g
· Sastāvdaļas: dzeramais ūdens, tomātu pasta (21,8%), uzlabota kartupeļu ciete, glikozes sīrups, cukurs, sāls (1,8%),skābuma regulētāji (etiķskābe, citronskābe), modificēta kartupeļu ciete, garšvielu maisījums (satur laktozi, selerijas),rapšu eļļa, stabilizētāji (guāra, ksantāna sveķi), konservanti (nātrija benzoāts, kālija sorbāts), saldinātājs (aspartāms). Satur fenilalanīna avotu.

Uzmetot aci var apgalvot, ka šajā kečupā ir ārkārtīgi daudz cukura (glikoze+ cukurs), un vēl aspartāms, kas vispār ir inde un lielākajā daļā Eiropas ir aizliegts kā vēzi izraisošs. Ja tomātu pasta šajā pudelītē ir ~22%, tad lielu daļu aizņem pieminētā kartupeļu cieta, kas nonākot organismā pārvēršas par to pašu cukuru. Ieguglējot nātrija benzoāts un kālija sorbāts vispār zūd jebkāda vēlme iegādāties kečupu. Tad jau sanāk, ka cukurs ir mazākais ļaunums šajā produktā.

lauvinja lauvinja 10. Jan 2016, 15:12

Lai noticētu, ka kečups ir veselīgs, man būtu pārreiz jāienesas ar galvu durvju stenderē 😃 piekrītu, ka to gatavo no tomātiem, bet jebkuru labu produktu var sabojāt ar pārmērīgu sāls, cukura, etiķa un neskaitāmu E vielu daudzumu!

Piekrītu, ka sāls nav kaitīga, bet te jāatceras, ka gatavos produktos un pusfabrikātos tās ir daudz par daudz!