3 tipiskie laika periodi, kad var izkrist mati

3 tipiskie laika periodi, kad var izkrist mati

08. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja domā, ka tas ir dabiski – katru rudeni zaudēt mazliet vairāk matus, kā ierasts, Tu kļūdies. Ja šādi Tavs organisms reaģē uz gadalaika pārmaiņām, izpēti trīs biežākos matu izkrišanas iemeslus. Iespējams – laiks meklēt dziļāku cēloni, risināt problēmu un ikdienā sākt lietot matu sakņu stiprinošos šampūnus, kondicionierus un serumus. 

Sieviešu Klubam stāsta matu problēmu speciāliste Dr. Inga Zemīte.

Mati vairāk var izkrist pēc grūtniecības

Grūtniecības laikā izmainās hormonu līmenis, un mati pat aug daudz biezāki. Bet pēc dzemdībām strauji mainās hormonu daudzums, tādēļ var veidoties pastiprināta matu izkrišana. Par laimi, visbiežāk organisms pats nolīdzsvaro visus procesus un pēc kāda laika mati ir kā iepriekš. Tomēr, ja trīs līdz četrus mēnešus pēc grūtniecības mati joprojām izkrīt pastiprinātā ātrumā un apjomā, jādodas pie speciālista.

Mati vairāk var izkrist, ja pārtrauc lietot hormonālo kontracepciju

Ja nesen esi izņēmusi hormonālo spirāli, riņķīti vai pārtraukusi dzert hormonālās tabletes, nav brīnums, ka organismā rodas hormonāls disbalanss, kuram papildus pievienojas vēl viena problēma – pastiprināti izkrīt mati. Kad hormonālais līmenis līdzsvarojas, matu izkrišanas problēma arī izzūd. Profilaksei šajā periodā ieteicams lietot speciālos, pret matu izkrišanu paredzētos līdzekļus.

Mati var pastiprināti izkrist sievietēm menopauzes vecumā

Menopauzes laikā galvenais faktors, kurš ietekmē matu  pastiprinātu  izkrišanu, ir sievišķo hormonu izsīkums. Tieši sievišķie hormoni ir atbildīgi par veselīgu matu augšanu. Samazinoties sievišķajiem hormoniem sāk dominēt vīrišķie hormoni, tāpēc sievietes var sākt zaudēt matus pēc vīrišķā tipa. Tas nozīmē – mati  kļūst plānāki, sākot no galvas virspuses.

Iestājoties menopauzei  aktuāli ir arī citi faktori. Āda zaudē elasticitāti, palēlinās asins cirkulācija. Ļoti bieži šajā vecumā aktivizējas citas saslimšanas, kurām pavadonis ir matu izkrišana.

„Kad pie manis atnāk pacients, kuram ir 70 gadu, un domā, ka viņam vairs nevar palīdzēt, jo viņš ir pārāk vecs, tad es saku – tās ir muļķības. Mata spēja augt ir ļoti liela. Pat, ja mēs dzīvotu 120 gadus, mati vienalga augtu. Matu neaugšana vai pastiprināta izkrišana nav saistīta ar gadu skaitu, bet gan ar organisma vispārējo veselības stāvokli. Mati vecumā tiešām nav jāzaudē,“ uzsver Inga Zemīte. 

Kurā dzīves periodā Tu ievēroji, ka mati izkrīt pastiprināti?