Mandeļu piparkūkas

Mandeļu piparkūkas

27. Oct 2012, 00:00 taschinka taschinka

Jau kuro gadu mūsmājās piparkūku smarža sāk apciemot jau oktobra mēnesī.Tiek izmēģinātas jaunas receptes,lai Ziemassvētkos zinātu,kuru celt galdā.

Vakar es ar dēlu,kurš slimojot pavadīja mājās divas nedēļas,nolēmām uzcept piparkūkas.Pirmkārt šie smaržīgie cepumi ļoti garšo gan dēlam,gan vīram. Otrkārt man atkal jauna recepte prātā,kura jāiemēgina.

Sastāvdaļas:

100g cukurs

165ml tumšais cukura sīrups vai arī medus

2 tēj.k bez kaudzes soda

ap 500g milti

150g mandeles

1 ola

125g sviests

garšvielas piparkūkām vai

1 1/2 tēj.k malts ingvers

1 tēj.k kanelis

1 tēj.k maltas krustnagliņas

1 tēj.k malti smaržīgie pipari

 

Pagatavošana:

Katliņā ieliekam cukuru,tumso cukura sīrupu vai medu,garšvielas un karsējam līdz cukurs izkusis.Noņemam no uguns un ieberam sodu.Maisam,massa palielināsies apjomā trīs reizes,līdz ar to jāņem atbilstošs katliņš.

Pievienojam sviestu un maisam līdz izksūst.tad pievienojam olu un intensīvi izmaisam.

Apgrauzdētas mandeles sablenderējam miltos.Beram mīklā,tad pievienojam pa karotītei miltus.

Miltus liekam tik,lai mīkla ir mīcāma,mazliet ta var būt lipīga.Tai nav jābūt stingrai,miltainai,sausai.

Liekam maisiņā un paturam ledusskapī vismaz stundu,var arī ilgāk.

 

Ņemam nelielu mīklas gabalu un rullējam starp diviem cepamā papīra gabaliem.Citādi izrullēt būs sarešģīti,jo mīkla ir mīksta,mazliet lipīga,bet šādi rullējas bez problemām.

Rullējam ļoti plānu.

 

Ar formiņām izspiežam cepumus.

Tā kā mīkla izrullāta plāna un tā ir loti mīksta,lai nedeformētu cepumus pārliekot uz cepamās plāts ,es tos sākuma ieliku uz 5 minūtēm saldētavā.tad viegli noņemu katru cepumu un lieku uz cepamās plāts.

 

 

Cepumus liekam uz cepamās plāts,kur ieklāts cepamais papīrs.

Cepam ap 200 grādiem ap 5-7 minūtēm.Pirmā panna cepas ilgak,bet katra nakamā ļoti atri izcepas.

 

 

Lūk,šādi tikko no cepeškrāsns cepumi.

 

 

Cepumi ir plāni,kraukšķīgi,mutē kūstoši.

 

 

Skaisti,smaržīgi,garšīgi.

 

 

Recepte izrādījas loti laba.Gan viegli strādāt ar mīklu,gan skaisti,garšīgi cepumi.

 

maijbite maijbite 30. Oct 2012, 10:10 mijucis

Tas jau ir tas pats... Ja nav npieejami šādi veikala milti, to var izdarīt mājās samaļot/sablenderējot mandeles.

maijbite maijbite 27. Oct 2012, 22:03

Izskatās un izklausās garšīgas! 😀 Rīt es arī iejaukšu piparkūku mīklu. 😀