Gurķu džems

Gurķu džems

21. Oct 2012, 14:30 taschinka taschinka

Sastāvdaļas:

1 kg svaigi gurķi

2 apelsīni (pēc iespējas gatavāki)

1 citrons

svaiga ingvera sakne

2 tējk. vaniļas cukurs (var arī nelikt)

1/2 paciņa Dancuker ievārījuma cukurs 1:3 (bet ja vēlas izteiktu želeju un saldāku, tad var pievienot līdz pat 1 paciņai šī cukura).

 

Pagatavošanas gaita:

Nomazgā gurķus.

Nomizo tos.

Sagriež 4 daļās un tad planās šķēlītes. Ja ir lielie gurķi, pāraugušie, tad sēkliņas izņem ar karoti ārā, taču man to nevajadzēja darīt.

Sagrieztos gurķus liek katliņā.

Apelsīniem un citronam norīvē miziņu, noliek malā.

Pašus apelsīnus nomizo un sablenderē.

Var jau arī neblenderēt, bet tad noteikt jāatbrīvojas no plēvītēm, jāizņem tikai tā apelsīna fileja.

Apelsīnu biezeni izlaižam caur sietiņu un iegūst viendabīgu masu bez plēvītēm.

Gurķiem pievieno apelsīnu masu, izspiestu citrona sulu un norīvētās miziņas. Pierīvē aptuveni 1 tējk. ingveru un vāra zem vāka aptuveni 10 minūtes.

Lūk, jau mainās krāsa.

Sablenderē, jo šis ievārījums labāk garšo, ja ir viendabīgas konsistences.

Sablenderētajai masai pievieno vaniļas cukuru, ievārījuma cukuru un vāram aptuveni 15 minūtes.

Lej burkās.

Lūk, jau atdzisis un sabiezējis.

Pēc garšas tā kā kivi, tā kā cukini, tā īsti nemaz nevar pateikt, kas tas ir.

Manā skatījumā šo ievārījumu ļoti labi pievienot desertiem. It īpaši pie biezpiena un siera. Taču arī pie kūkam vai smalkmaizītēm droši ies klāt.

Protams, paliek vēl arī gaumes lieta. Ja vienam garšo, tad citam ne īpaši, bet tas jau saprotams.

Šādu ievārījumu labi vārīt, ja ir daudz pārauguši gurķi un tos nav kur likt.

Nobaudīju šo ievārījumu ar zemeņu saldējumu un kopā tie garšo lieliski! Tā kā zemeņu laikā var vārīt gurķu-zemeņu ievārījumu.