Kurā mirklī bērns ir izaudzis?

Kurā mirklī bērns ir izaudzis?

18. Oct 2012, 11:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolā noslēdzies pirmais lekciju cikls par pusaudžiem. Noslēdzošajā lekcijā tika runāts par mikli, kad vecākiem būtiski saprast, ka viņu bērns ir izaudzis. Galvenais, kas vecākiem jāsaprot, – bērni ir iespēja kādu laiku paieties līdzās, tā ir iespēja šajās attiecībās kļūt gudrākiem. Vecāku uzdevums ir būt līdzās un palīdzēt, atbalstīt un ierobežot tik, cik bērnam tas vajadzīgs.

Nav konkrēta vecuma, kad bērns kļūst pieaudzis. Parasti tas ir vecums, kad bērns spēj patstāvīgi pieņemt lēmumus, būt par tiem atbildīgs, ir materiāli patstāvīgs, iegūta vismaz vidējā izglītība.

„Ideālie vecāki” bērna acīs ir tie, kuri, bērnam pieaugot, spēj dzīvot paši savu dzīvi, interesēties par jaunumiem, saglabāt aktīvu dzīves pozīciju. Bērni, redzot, kā vecāki palēnām spēj atdalīties no mammas un tēta lomas, paši kļūst neatkarīgi un pieauguši.

Bērniem būtiski redzēt, kā viņu vecāki spēj veiksmīgi risināt problēmas un saskatīt prieku. Tas ir cilvēka personības brieduma rādītājs, veselības pamats. Pieaugušais bērns ar cieņu raudzīsies uz vecāku, kurš spēs atzīt, ka nav visvarens, un uzņemas atbildību par savām kļūdām.

Bērni ar savu tiešumu, rotaļīgumu, aizrautību un dabiskumu aicina savus vecākus būt atklātākiem, dabiskākiem, būt godīgiem pašiem pret sevi.

RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolā izskanējis pirmais lekciju cikls par pusaudžiem, kuru atkārtoti būs iespēja noklausīties nākamā gada janvārī. Pēdējā lekcijā tika gūtas atbildes, piemēram, uz šādiem jautājumiem:

Pusaudzis lieto alkoholu kompānijās ārpus mājas, tas ir skaidri redzamas, jūtamas, tomēr pusaudzis šo faktu strikti noliedz. Kā rīkoties vecākiem? Vai nopirkt alkometru, lai pierādītu faktu?

Ja vecāki pamana, ka pusaudzis lieto alkoholu, nekavējoties par to ir jārunā. Svarīgi palīdzēt pusaudzim veidot pašam savu uzskatu par alkohola lietošanu – „Ko tu pats par to zini? Kādas ir tavas domas? Ko tu nākamreiz teiksi, kad tev piedāvās alkoholu?” Ja vecākus māc bažas, vēlams norunāt, kādas iestāsies sekas, ja atkārtosies alkohola lietošana, jau iepriekš paredzēt tam sodu. Nevis ar mērķi pusaudzi pakļaut, bet gan tādēļ, ka vecāki raizējas un grib bērnam palīdzēt. Ja pusaudža alkohola lietošana kļūst nekontrolējama, nekavējoties jāmeklē profesionāla palīdzība. Alkometrs būtu kā situācijas kariķējums.

Kā runāt ar pusaudzi meiteni, kas vēlas ģērbties uz skolu ļoti izaicinoši, seksuāli, atkailināti, jo „tāda ir mode”, „visas draudzenes tā ģērbjas” ?

Cik iespējams, nekritizēt. Vienkārši sacīt: „Es zinu, ka gribi izskatīties pievilcīgi. Zinu, ka tevī mostas sievišķība, tomēr skola drīzāk ir birojam līdzīga darba telpa un prasa tam atbilstošu apģērbu.” Izaicinošais apģērbs vairāk liecina par apjukumu, nepilnvērtības sajūtu, ko gribas kompensēt ar kliedzošu apģērbu. Ikdienā vēlams vairāk savu meitu samīļot, aprunāties, uzklausīt, draudzēties. Vairāk par visu šai meitenei nepieciešams tēva lepnums un prieks par viņu, jo tas dod iekšēju mieru un pilnvērtības sajūtu.

Ko darīt ja pusaudzis nevēlas runāt ar vecākiem par tēmu „seksuālas attiecības”? Vecākiem nav pārliecības, ka pusaudzis visu zina....

Vajadzētu šo sarunu uzsākt, ja rodas tam piemēroti apstākļi, piemēram, televīzijā ir tam atbilstošs sižets. Var pajautāt, vai ir kaut kas nezināms, un dot vienkāršas atbildes bez moralizēšanas, uzsverot atbildību par seksuālu attiecību sekām, iespējamo kontracepciju. Ja pusaudzis sarunā neiekļaujas, jāpajautā, vai skolā ir bijusi veselības stunda par šo tematu. Iespējams, pusaudzis ir zinošs.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv