Franču ābolkūka -"Tarte Tatin "

Franču ābolkūka -"Tarte Tatin "

10. Sep 2012, 13:30 taschinka taschinka

Franču ābolkūka "Tarte Tatin",kas nozīmē apgrieztā, nepareizā kūka. Pastāv uzskats, ka kūka radusies nejauši, Franču konditore Stéphanie steigā izcepusi ābolkūku nepareizi,sākumā formā ielikusi sviestu,cukuru,ābolus un tad tik mīklu pa virsu.

Visiem šī kūka iepatikusies,tā radusies klasiskā,bet neparastā kūka.

Šai kūkai medz izmantot gan smilšu mīklu,gan kārtaino mīklu.

Es gatavoju no smilšu mīklas.

Šī ābolkūka mums loti iegaršojusies un tiek gatavota bieži.

Arī par godu tētu dienai,es pagatavoju so gardo,mute kūstošo kūku.Tā ir viena no retajām,kas vīram tiešām garšo.

 

Sastāvdaļas mīklai:

1/2 glāze zemesrieksti

1 olas dzeltenums

1 ēd.k Rapšu eļļa

100g sviests

ap 1 glāze milti

1/3 tēj.k cepamais pulveris

3 ēd.k cukurs Pildījumam: ap 1 kg āboli (man bija uz aci) Vislbāk cieti un skābi.

1/2 glāze cukurs (ja ir, labāk brūnais cukurs)

1/5 glāze ūdens

30g sviests Gatavojam sākumā mīklu: Riekstus apgrauzdējam,atdzesējam,sablenderējam miltos.

Sviestu,kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru,eļļu un olas dzeltenumu.

Pievienojam riekstu drupačas,izmaisam.

Miltus sajaucam ar cepamo pulveri un pievienojam massai.

Mīcam mīklu.

Mīkla ir maiga,tai nav jabūt sausai.Ietinam pārtikas plēvē un ieliekam ledusskapī līdz sagatavosim pildījumu.

 

 

Ābolus samizojam,sagriežam četrās daļās izņemam serdi un tad sagriežam vidēji biezās šķēlītēs.

Cukuru,ūdeni liekam katliņā un karsējam,maisam līdz cukurs izkūst.Kad tas izkusis vāram maisot vēl 10 minūtes.

Noņemam no uguns un iemaisam sviestu.

Lejam šo karameli cepamtraukā.

 

 

Virsū kārtojam ābolu šķēlītes.Man bija divās kārtās,lai nav atstarpītes,var pat vairāk kārtās,būs arī ļoti gardi.Uzliekam traukam foliju un ieliekam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200g uz 10 minūtēm.

 

Pa to laiku izņemam no ledusskapja mīklu un izrullējam tik lielu cik liels ir mūsu formas iekšējais diametrs.

Lai mīklu vieglāk uzlikt uz karstajiem āboliem,es izgriezto mīklu ieliku saldētavā,lai nedaudz sacietē.

 

Izņemam formu ar āboliem no cepeškrāsns,noņemam foliju un uzliekam mīklu,nedaudz sadurstam ar dakšiņu,lai nepiepūšās.

Turpinam cept cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 15 minūtēm,līdz mīkla ir skaisti brūna.

 

 

 

Uzcepto kūku uzreiz neņemam ārā no formas,ļaujam nedaudz atdzist.tad apgāžam to otrādi,lai mīkla ir lejā,bet āboli augšā.

 

 

 

Fantastikas kūka,kas kūst uz mēles.

 

Šo kūku var pasniegt gan ar aukstu saldējumu,gan ar putukrējumu,gan arī ar zefīra krēmu,ja gadījumā neziniet ko iesākt ar pārpalikušo olas baltumu.