Vīrieši pārnēsā, sievietes inficējas un slimo?

Vīrieši pārnēsā, sievietes inficējas un slimo?

02. Sep 2011, 16:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā sākta valsts apmaksāta 12 gadu vecu meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa (HPV) infekciju. To paredz valdībā apstiprinātie grozījumi vakcinācijas kalendārā.

 

Kaut kas tāds notiek pirmoreiz, un šogad varētu tikt vakcinētas gandrīz 9000 meiteņu, informē Veselības ministrijas (VM) pārstāve Egita Pole. Vakcinācijas mērķis ir nākotnē pasargāt jaunās meitenes – topošās sievietes un māmiņas – no dzemdes kakla vēža. Šo slimību izraisa dažu onkogēno cilvēka papilomas vīrusu tipu infekcija.



Skaidrojums par infekciju, saslimšanu un vakcināciju tapis sadarbībā ar Ilonu Auziņu, bērnu un pusaudžu ginekoloģi.



Pirms viss noticis



Vīruss ir ļoti izplatīts, ar to inficējas, nonākot dzimumkontaktā ar partneri – šīs infekcijas nēsātāju. Neatkarīgi no iedzimtības, vecuma un ģimenei raksturīgām slimībām infekcijas risks rodas jau no pašām pirmajām seksuālajām attiecībām un saglabājas visu turpmāko sievietes dzīvi. Spēcīgo dabisko imunitāti nav iespējams iegūt, iespējams inficēties neskaitāmas reizes.



Kāpēc tiek vakcinētas 12 gadu vecas meitenes? Ir ļoti svarīgi vakcinēties, pirms sāktas dzimumattiecības. Jaunas meitenes ir uzņēmīgākas pret HPV infekciju.



Sākot dzimumdzīvi agri, pastāv lielāka iespēja, ka agresīvu HPV onkogēno tipu ietekmē dzemdes kakla pirmsvēža un vēža pārmaiņas radīsies diezgan ātri. Tas var notikt jau pēc gada vai diviem. Ir vairākas dzemdes kakla vēža formas, bet viena no diezgan ātri progresējošām jeb agresīvām audzēja formām ir tā sauktā adenokarcinoma. Jaunākā sieviete, kurai Latvijā atklāts dzemdes kakla vēzis, bija 18 gadu veca.



Prezervatīvi neglābj



Par HPV vīrusa nēsātāju var kļūt gan puisis, gan jauniete. Viņi nejūt nekādas veselības pārmaiņas un nezinot var inficēt savu partneri. Infekcijas pārnešana var notikt caur ādu, gļotādu un mikrotraumām dzimumorgānu rajonā. Inficēšanās iespējama arī gadījumā, ja partneru āda dzimumorgānu rajonā tikai cieši saskaras.



Arī prezervatīvi nav glābiņš – samazina inficēšanās risku, bet pilnībā nepasargā no HPV. Tāpēc attiecībā uz HPV infekcijas iegūšanu/pārnešanu nepastāv termins «drošs sekss», jo šī infekcija nav seksuāli transmisīva slimība. HPV vīruss neatrodas kādā ķermeņa šķidrumā (piemēram, spermā), bet gan uz ādas (parasti tā sauktajā smegmā aiz partnera dzimumlocekļa priekšādiņas). Tieši tāpēc inficēšanās risks pieaug, ja ir bijušas attiecības ar vairākiem partneriem. Lai inficētos, nemaz nav vajadzīgi vairāki partneri – pietiek ar vienu un ilglaicīgu, jo nekad nav zināms, vai puisis nav ieguvis HPV vīrusu iepriekšējās attiecībās un nav tā nēsātājs. Riska nav tikai tad, ja abi partneri satiekas «HPV tīri» un viņiem tās ir pirmās un vienīgās attiecības mūža garumā.   Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbild bērnu un pusaudžu ginekoloģe Ilona Auziņa



Vai dzemdes kakla vēzi vienmēr izraisa HPV infekcija?



– Tā notiek 99,7% gadījumu. Līdz pat 80% visu HPV infekciju ir saistītas ar vēzi izraisošiem vīrusa tipiem. Saslimt var arī jaunas meitenes, agrīni sākot dzimumdzīvi.



Cik izplatīts ir dzemdes kakla vēzis?



– Pasaulē un Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otra izplatītākā ļaundabīga audzēja lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Latvijā ik mēnesi šo slimību no jauna diagnosticē aptuveni 20 sievietēm, un no tās mēnesī mirst aptuveni 10 sieviešu.



Kādas ir dzemdes kakla vēža pirmās pazīmes?



– Dzemdes kakla vēzim agrīnās stadijās simptomu nav. Relatīvi agrīni simptomi ir asiņošana dzimumkontakta laikā vai starp mēnešreizēm. Vēlīni simptomi – sāpes, kāju tūska, urīnizvades traucējumi, svara zudums utt.



Vai HPV infekciju var ārstēt?



– Specifiskas ārstēšanas nav ne vīrietim, ne sievietei. Vīrietim neveic arī HPV analīzes – vienkārši nav tādas izmeklējuma metodes. Viņš ilglaicīgi var būt infekcijas nēsātājs bez onkoloģiskas saslimšanas riska. Sievietei nepārejoša HPV infekcija var izraisīt dzemdes kakla vēzi.



Parasti sievietes organisms no infekcijas atbrīvojas pats – pāris mēnešu līdz pusgada laikā. Ja partneris ir vīrusa nēsātājs un tas cirkulē pāra attiecībās, inficēšanās notiek regulāri. Novājinātas imunitātes situācijā sievietes organisms ar šo infekciju galā vairs netiek. Efektīvu profilaksi jeb aizsardzību nodrošina tikai vakcīna, jo tā nonāk asinīs un limfmezglos. Tā tiek iedarbināts antivielu ražošanas mehānisms un veidojas imūnā atmiņa, kas pasargā organismu no inficēšanās ar HPV nākotnē.



Kur ievada vakcīnu?



– Injekciju veic rokas augšdelma muskulī. Sešu mēnešu laikā jāsaņem trīs vakcīnas devas.



Kāds ir HPV vakcīnas sastāvs?



– Dzemdes kakla vēža vakcīnu veido HPV līdzīgas daļiņas. Tās nesatur ne dzīvu vai novājinātu vīrusu, ne vēža šūnas vai svešus olbaltumus. Vakcīna izveido sievietes ķermenī imūno atmiņu, kas pasargā no īstajiem vīrusiem. Atšķirībā no dabiskās imunitātes vakcinācija nodrošina spēcīgu un ilgstošu imunitāti jeb aizsardzību kā pret sākotnēju, tā atkārtotu infekciju.

 

Foto: www.flick.com

Bauskas Dzīve