Alternative content

VIDEO: Sieviešu Klubā par un ap sievietes veselību!

12. Mar 2011, 20:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mēs tā pavisam godīgi atbildētu – cik daudz laika veltām tikai sev un lietām, kas mūs interesē? Gandrīz nemaz, jo ir gūzma veicamo pienākumu. Tāpēc ir Sieviešu Klubs, kurš saka – nāc, atpūties patīkamā gaisotnē, iegūsti zināšanas un domu biedrenes.

 

„Tā pamatideja tiešām ir tāda, ir kaut kādi sieviešu problemātiskie aspekti – veselība, dzīves kvalitāte, kā mēs jūtamies katra savā pilsētā, savā dzīves vietā ar savu partneri, un, visām sanākot kopā, pasaucot gudrākus prātus palīgā, var rast risinājumus. Tas nav glābējs, bet tā mēs katra varam sev palīdzēt un cita citai. Tā nav labdarība, tā nav politika, bet tā ir sieviešu pasaule,” tā par Sieviešu Klubu stāsta tā veidotāja Sandija Salaka.

 

 

Viens no Sieviešu Kluba viens no galvenajiem uzdevumiem ir mudināt sievietes rūpēties par savu veselību. Tādēļ katrā tikšanās reizē ir saruna ar ginekologu, kurš atklāti stāsta par to, kā mums sevi pasargāt no dažādām slimībām, piemēram, seksuāli transmisīvajām infekcijām.

 

Ginekoloģe Margarita Puķīte stāsta, ka visdrošākais veids, kā izsargāties no STS, ir lietot prezervatīvu, jo tas pasargā no izdalījumu nokļuves sievietes makstī.

 

Lai notiktu inficēšanās, nepieciešami vairāki faktori. „Pirmkārt, tas ir mikrobu daudzums, kas tevī iekļūst; otrkārt, tie ir ieejas vārti – mikrotraumas sievietes maksts gļotādā un treškārt, novājināts organisms, kas spēj radīt fonu, lai infekcija attīstītos,” stāsta ginekoloģe.

 

Ja tas viss ir, tad STS būs, bet mēs nevaram iedzert brīnumu zāles un vairs nekas nebūs, maksts sieniņa nemainās, ja iedzeram pret galvas sāpēm tableti.

 

Sieviešu Klubā tiek runāts arī par dzemdes akla vēzi – tematu, par kuru nav vēlēšanās domāt. Taču, ja iebāzīsim galvu smiltīs kā strausi, neviena problēma pati no sevis neatrisināsies.

 

„HPV infekcija ir diezgan nepatīkama, no tās mēs nevaram pasargāties un arī prezervatīvs no šīs infekcijas nepasargā,” brīdina Margarita Puķīte. „Turklāt šis vīruss var saglabāties sievietes organismā līdz vēža attīstībai arī 15 gadus, tā kā uzreiz nav nosakāms, ka sieviete ir slima.”

 

Tādēļ ikviena no mums, kura vēlas būt vesela, vismaz reizi gadā dosies pie sava ginekologa uz profilaktisko pārbaudi. Der zināt, ka ir radīta vakcīna pret dzemdes kakla vēzi, kas paver iespēju pasargāt ne tikai sevi, bet arī savas pusaugu meitenes no lielas nelaimes.