Vai zini, kas ir bezkontaktu maksājumu karte?

Vai zini, kas ir bezkontaktu maksājumu karte?

16. Aug 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

21. augustā SEB banka sāks izsniegt Baltijas valstīs pirmās bezkontakta maksājumu kartes, kuras saņems Jelgavas pilsētas skolnieki. 


 

Izrādās, SEB banka bija vienīgā banka, kas izstrādāja SIA „Jelgavas autobusu parks” prasībām atbilstošu piedāvājumu, tādējādi nodrošinot iespēju pilsētas jauniešiem kā pirmajiem Baltijā izmantot skolēna apliecību bezkontakta maksājumu kartes formātā. E-karte funkcionēs gan kā skolēnu apliecība, gan arī kā maksājumu karte, ar kuru būs iespēja norēķināties par braukšanu Jelgavas pilsētas autobusos un ar laiku arī citās vietās, piemēram skolu ēdnīcās.

Elektroniskā Jelgavas skolēna apliecība ir pirmā bezkontakta maksājumu karte Baltijā, ar kuru norēķini tiks veikti, karti pieliekot pie nolasīšanas iekārtas un, salīdzinot ar klasisko maksājumu karti, e-karti nav vajadzības ievietot POS terminālā un ievadīt PIN kodu. Ņemot vērā, ka šīs kartes lietotāji ir skolēni, kartes tiek aprīkotas ar tādu drošības aspektu kā dienas limits četru latu apmērā transportam un vēlāk arī citiem izdevumiem.

Skolnieka e-karte būs piesaistīta norēķinu kontam SEB bankā, kurš tiek atvērts uz bērna vārda. Ja skolnieks ir vecumā līdz 16 gadiem, tad lēmumu par e-kartes saņemšanu pieņem skolēna vecāki, parakstot  līgumu ar banku. Ja skolēns ir vecāks par 16 gadiem, viņam ir tiesības  lemt par e-kartes saņemšanu, taču banka lūdz arī likumiskā pārstāvja (vecāka vai aizbildņa) apliecinājumu par šī lēmuma pieņemšanu.

Bezkontakta maksājumu kartes funkcionālitāte ir līdzīga citām maksājumu kartēm ar iestrādātu magnētisko joslu vai čipu, bet atšķirīgais šī tipa karšu funkcionalitātē ir iestrādāta antena, kas ļauj veikt maksājumu, pietuvinot karti karšu pieņemšanas ierīcei jeb POS terminālim, kas atbalsta attiecīgo bezkontakta karšu tehnoloģiju, un neprasot PIN kodu darījuma apstiprināšanai. Bezkontakta kartēm drošības nolūkos parasti ir noteikti darījumu limiti.

Vai zini, kas ir bezkontaktu maksājumu karte?