Vai sieviete pati var saprast, ka viņai ir dzemdes kakla vēzis?

29. Jun 2012, 09:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam jautājumu videosēriju par dzemdes kakla vēzi. Uz visiem jautājumiem atbildes sniedz starptautiska līmeņa eksperte - Krievijā ļoti plaši pazīstama ginekoloģe - vecmāte, Krievijas ģenetālo infekciju un neoplazijas asociācijas vice-prezidente Svetlana Rogovskaja.

Video: Cik daudz sieviešu Krievijā slimo ar dzemdes kakla vēzi  

Video: Kāpēc pret dzemdes kakla vēzi vakcinē 12 gadu vecumā? 

Video: Kas tā tāda kolposkopija

Video: Vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi pēc 30 

Video: Dzemdības - dzemdes kakla vēža profilakse?

Visi video krievu valodā

Pēc daudziem simptomiem esam iemācījušās atpazīt savu pašsajūtu, bet ārstu darbs ir noteikt attiecīgu diagnozi. Bet kā sievietes organisms varētu teikt priekšā mums, ka sievietei ir sācies dzemdes kakla vēzis?

Diemžēl, nekā. "Priekšvēzis - tas ir ilgstošs laiks pēc inficēšanās - un pats dzemdes kakla vēzis noris pilnīgi bez jeb kādiem simptomiem, līdz ārstiem pavērsies cita aina, kur tajā mirklī sievietei jau palīdzēt, nereti vairs nav iespējams," konstatē Svetlana Rogovskaja. 

Tieši tāpēc ir tik svarīga šī profilakse, viņa uzsver, aicinot sievietes izmantot skrīninga programmas, kuru ietvaros par valsts līdzekļiem var nodot speciālu uztriepi no dzemdes kakla uz citoloģiju. "Tiek ņemtas šūnas no dzemdes kakla virsmaz, tās tiek liktas uz stikliņa un tad speciālists ar mikroskopu tās apskata," paskaidro S.Rogovskaja. 

Katrā valstī tāda iespēja tiek piedāvāta ar atšķirīgu regularitāti, bet galvenais, lai tas notiktiktu patiešām regulāri. 

Ir arī noteikti riska faktori, kas pastiprina dzemdes kakla parādīšanos sievietei - tās ir dzimumceļu infekcijas un hormonālās izmaiņas: "Tās var parādīties kaut simptomātiski - sieviete var sūdzēties par nepatīkamām sajūtām, niezi, izdalījumiem, tajā skaitā arī par asiņainiem izdalījumiem, kas parādās negaidītos periodos."

Tādā gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta, lai noskaidrotu cēloņus un paralēli veiktu izmeklējumus uz dzemdes kakla vēzi. 

Noslēgumā vēlreiz uzsveram, ka glābt savu dzīvību no šīs šausmīgās saslimšanas ir iespējams, regulāri dodoties uz apskatēm pie ārsta. 

Māmiņu Klubs