Vai hormonālā spirāle tiešām ir sievietes organismam veselīga?

Vai hormonālā spirāle tiešām ir sievietes organismam veselīga?

29. Apr 2012, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai hormonālās spirāles (kuras lietošanas rezultatā iztrūkst mēnešreizes) tiešām būtiski neietekmē sievietes organismu, bet, ja ietekmē, tad kādas ir šis iespējamās blaknes???, Sieviešu Klubam savu jautājumu uztic kāda mūsu lasītāja. Jautājam Sieviešu Kluba ekspertei Gitai Ruttasai no klīnikas Premium Medical.

 

 

Atbild klīnikas Premium Medical ginekoloģe Gita Ruttasa

 

Pirms izvēlēties hormonālo intrauterīno spirāli, tāpat kā citu hormonālās kotracepcijas veidu, ir nepieciešama ginekologa vizīte, kurš izvērtē sievietes kopējo veselības stāvokli un izskaidro iespējamos riska faktorus, izvērtē, vai konkrētā metode ir piemērota, un blakusparādību  risks būtu vismazākais. 

 

Šī intrauterīnā spirāle satur hormonu - levonorgestrelu, kas kavē endometrija (dzemdes iekšējā slāņa) augšanu. Tā kā diennakts hormona deva, ko izdala spirāle, ir maza un galvenokārt iedarbojas uz dzemdes iekšējo slāni, tad sistēmiski nonāk ļoti maza hormona daļiņa. Biežākās novērotās blaknes saistītas ar ietekmi uz dzemdes endometriju - asiņaini izdalījumi, smērēšanās ( parasti līdz 6 mēnešiem kopš spirāles ievietošanas), var būt (salīdzinoši reti) - garastāvokļa maiņas, nelieli kunģa - zarnu trakta traucējumi. 

 

Ir sievietes, kurām ir spēcīgas, ilgstošas menešreizes. Tādos gadījumos, ja nav kontrindikāciju, šī hormonālā spirāle ir iespēja uzlabot sievietes dzīves kvalitāti, un tas jau ir milzīgs ieguvums! Tādēļ, manuprāt, šī ir ļoti laba kontracepcijas metode. Ir sievietes, kurām tā ir arī ārstēšanas metode, bet vienmēr - pirms uzsākt to lietot- ir jāizvērtē vispārējais veselības stāvoklis, jāizrunā par ģimenes slimību vēsturi un tad -  ja nav riska faktoru, blaknes ir novērojamas reti. Šo metodi var lietot arī sievietes, kuras zīda  bērniņu.

 

 

Kāda ir tava pieredze ar hormonālo spirāli?

06. Jul 2011, 12:58

Esmu par šo izsargāšanās metodi😀