Tēva un bērna attiecību veidošana

Tēva un bērna attiecību veidošana

17. Mar 2010, 18:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā izveidot harmoniskas un stabilas attiecības starp tēti un bērniņu? Ko tētis spēj sniegt mazulim? Par šiem un citiem jautājumiem runā psiholoģe Sanita Aišpure un ģimenes terapeits Gatis Bušs.

 

Tētis kā bērna sabiedrotais

 

Tas, ko tētis vispirms bērnam var iedot, ir patstāvība. Neviens tētis nesēdēs garderobē tik ilgi, lai stundām vilktu kurpes vai zeķubikses. Un tēta iedrošinājumi bērnu radina pie patstāvības.

 

Kā uzskata Gatis Bušs, tētis bērnam dod to pašu, ko mamma – viņš dod apstiprinājumu, ka bērns ir labs, kā arī sajūtu, ka viss ir kārtībā. Pat vienkārša tēta noliekšanās pie mazuļa palīdz veidot bērna pašapziņu, jo bērns jūtas atzīts un pieņemts.

 

 

Mamma ir pavarda un bērna sargātāja. Un reizēm šīs sargāšana var būt par daudz. Tētis bērnam spēj iedvest drosmi, piemēram, braukt ar riteni, nokrist, nebaidīties sasisties. Tētis māca dzīvot ārpus mammas ciešo roku satvēriena.

 

Kurš svarīgāks – sieviete vai vīrietis?

 

Nav iespējams nodalīt, kurš ir svarīgāks, jo bērns nav radies no Svētā gara. Līdzīgi, kā bērniņa ieņemšanā piedalījušies divi cilvēki, arī bērna audzināšanā piedalās divi.

 

Ja runā par mammas nozīmi bērna un tēva attiecībās, tad jāsaka, ka mamma būs 10 reizes mierīgāka un gandarītāka, ja redzēs, ka tētis ar bērnu veido harmoniskas un mīļas attiecības. Reizēm šādu attiecību veidošanai nepieciešams iedrošinājums, bet reizēm vajadzīga vienkārši pastāvēšana nostāk, lai tētis var izpausties.

 

Daudzu sieviešu acīs šis mirklis, kad tētis paņem uz rokām bērnu, spēcina arī sievietes- vīrieša attiecības, jo mamma redz, cik maigs, iejūtīgs un mīlošs tētis var būt pret bērnu.

 

Ģimenes dzemdības

 

Tā kā ikviens mēs vēlamies pozitīvu atgriezenisko saiti, tad nevar nerunāt par ģimenes dzemdībām. Māmiņa, kura 9 mēnešus savā puncī ir nēsājusi un lolojusi mazuli, vēlas, lai arī topošais tētis piedalās dzemdībās. Ģimenes psihoterapeits Gatis Bušs uzsver, ka ieguvums no ģimenes dzemdībām būs vien tad, ja tētis tajās piedalīsies labprātīgi, nevis piespiedu kārtā.

 

Psiholoģe Sanita Aišpure uzskata, ka sievietei attiecībā uz ciešas saiknes veidošanu ar mazuli ir zināmas priekšrocības, tomēr nav tā, ka tētis attiecības tiek veidotas tikai mirklī, kad mazais ir piedzimis. Tās veidojas jau tad, kad mazais tiek gaidīts, piemēram, kopā apmeklējot ultrasonogrāfijas, iegādājoties mazulim nepieciešamās lietas vai apmeklējot topošo vecāku lekcijas.

 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs