Tēta jaunā loma. Piesaki savu partneri blogošanai Māmiņu Klubā!

Tēta jaunā loma. Piesaki savu partneri blogošanai Māmiņu Klubā!

06. Dec 2010, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nu ko, tātad tev ir mazulis...hmm, nu vismaz tavai sievai ir, jo viņa taču ir jutusi mazuļa spērienus puncī un grozīšanos, kā arī veikusi neskaitāmas pārbaudes grūtniecības laikā un galu galā dzemdējusi. Dažreiz šķiet, ka visi notikumi, kas saistīti ar mazuļa nākšanu pasaulē risinās tikai ar un ap jauno māmiņu, bet kā tad ir ar Tevi, jaunais tēti?

 

Bažīgi un satraukušies?

 

Bieži vien topošie un jaunie tēti atzīst, ka viņu bažas un satraukums gaidot mazuli, šķiet pavisam nenozīmīgi, salīdzinot ar to, ko izjūt un pārdzīvo viņu sievas. Mazuļa gaidīšanas laikā draugu un radu uzmanība ir pievērsta tikai jaunajai māmiņai, bet jaunā tēta jūtas bieži vien tiek novirzītas otrajā plānā.

 

Lūk ko Māmiņu Klubam stāsta vienu mēnesi vecās Lauras tētis Ivo: „Kad mana sieva bija stāvoklī, apkārtējo uzmanība pārsvarā tika veltīta viņai. Draugi un radi satiekoties apbrīnoja augošo punci un pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar gaidāmo mazuli, taču mani māca bažas, cik labs tētis es būšu, kā tikšu galā ar autiņu mainīšanu, vai varēšu mazo nomierināt un apmīļot? Vai darīšu visu pareizi, lai meitiņa augtu vesela un laimīga? Tā kā visa uzmanība tika pievērsta tikai manai sievai, es negribēju īpaši uzbāzties ar saviem jautājumiem. Galu galā biju arī pats norūpējies par savu sieviņu un negribēju viņu lieki uztraukt, tādēļ klusībā cerēju, ka pēc mazuļa nākšanas pasaulē visi jautājumi atrisināsies paši no sevis un es jutīšos daudz labāk.”

 

Svarīgie jautājumi

 

Jaunā tēta bažas ir pavisam saprotamas! Viņš, tāpat kā daudzi citi vīri uzskata, ka ir svarīgi saglabāt mieru un būt stipram grūtniecības laikā, kad tā jau apkārt virmo hormonu vētras un daudzi neskaidri jautājumi par to, kas būs, kad pasaulē nāks jaunais ģimenes loceklis. Diemžēl, ne vienmēr visi jautājumi kļūst skaidri tūlīt pēc mazuļa piedzimšanas, vēl jo vairāk, redzot to, kā sieva dienas lielāko daļu pavada kopā ar mazuli - barojot to ar krūti, bieži vien vīrietim rodas mazvērtības sajūta kopā jautājumu: „Vai es mazulim tiešām esmu nepieciešams? Kāda tad ir mana - jaunā tēta loma bērniņa aprūpē un audzināšanā?”

 

„Kā gan es varēju konkurēt? Meitiņa bija tik maziņa, ka man bija bail viņu paņemt uz rokām un apmainīt autiņbiksītes, tādēļ atstāju visu sievas ziņā. Jāpiebilst, ka šajā brīdī man parādījās sajūta, ka esmu slikts tētis. Biju greizsirdīgs uz sievu par to, ka viņai ir izveidojusies ciešāka saikne ar meitiņu nekā man”, stāsta tētis Ivo.

 

Pieredzes trūkums

 

Vairumam vīriešu mazuļa nākšana pasaulē bieži vien ir pirmā pieredze saskarsmē ar maziem bērniem, savukārt sievietes, jau no agras bērnības ir guvušas iemaņas rotaļājoties ar lellēm kā ar saviem bērniņiem, kā arī daudzas pusaudžu gados ir piepelnījušās, strādājot par auklītēm.

 

Mazuļa nākšana pasaulē ikvienam vīrietim ir pārbaudījums, jo iekšēji ir baiļu un nedrošības sajūta par to, vai es varēšu būt labs tētis un līdzvērtīgi sievai piedalīties bērniņa aprūpē un audzināšanā? Vīrieši jūtas neveikli, neierasti viņu ierastajai pārliecībai pat to, kā jārīkojas konkrētās situācijās attiecībā pret mazuli un sievu. Bieži vien viņiem ir grūti lūgt palīdzību, atklāt savas īstās izjūtas un pārdzīvojumus, saistītus ar jauno situāciju ģimenē.

 

Satraukums tiek slēpts, jo vīrietis, iespējams, jūtas neveikli, kaunējās vai arī ir pārāk lepns, lai par to atklāti aprunātos. Diemžēl, dažiem jaunajiem tētiem satraukums un saviļņojums par mazuļa nākšanu pasaulē pārtop par greizsirdību pret sievu, kā arī sajūtu, ka viņi ir slikti tēti, jo neveidojas īpaša saikne ar mazuli.

 

Padomi tētim

 

Taču lielam satraukumam nav iemesla, jo jaunie tēti var izvairīties no šādas nevēlamas situācijas. Lūk, daži padomi:

 

· Nebaidies dalīties savās izjūtās ar sievu, jo esi taču šajā mazuļa radīšanas, gaidīšanas un audzināšanas procesā vienlīdz iesaistīts, un arī tēta jūtas nebūt nav mazsvarīgākas par to, ko izjūt jaunā māmiņa.

 

· Aprunājies par savām izjutām un bažām ar saviem draugiem, kuriem jau ir bērni. Tu uzzināsi, ka šādi ir jutušies arī citi jaunie tēti.

 

· Piedalies mazuļa aprūpē pat tad, ja jūties nepārliecināts un uztraucies. Bērni nebūt nav tik trausli un tu nenodarīsi mazajam pāri. Nedaudz prakses un iemaņas būs rokā!

 

· Protams, tu nevari barot mazo ar krūti, kā to dara tava sieva, taču tu vari darīt visus citus darbiņu, kā piemēram, nomainīt autiņbiksītes, apģērbt vai nomazgāt mazuli vanniņā. Varat doties kopīgās pastaigās, mazo ieliekot speciālā sēdeklīti sev pie krūtīm, vai uz muguras. Tie ir tikai daži veidi, kā iesaistīties mazuļa audzināšanā un būt mīlošam un jaukam tētim.

 

· Ja mazulis ēd no pudelītes, palūdz, lai sieva dažas reizes dienā ļauj tev mazuli pabarot.


Neuztraucieties un izbaudiet brīdi, jo mazie aug tik ātri! Mēs zinām - Tev izdosies!

 

***

Meklējam tēti- blogotāju, kurš vismaz reizi nedēļā pastāstītu par savām izjūtām, gaidot vai audzinot bērniņu! Pieteikumus un bildes gaidām uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

 

Aktīvākajiem tētiem- blogotājiem noteikti būs arī dāvaniņas no Māmiņu Kluba un citiem atbalstītājiem!

mamma27 mamma27 06. Dec 2010, 09:46

Varētu jau mēģināt, jo idejas un domas viņam tiešām krasi atšķiras no manējām. Bet tas vēl jāapdomā.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 06. Dec 2010, 09:38

mamma27,Tu jau vari būt starpnieks 😛

mamma27 mamma27 06. Dec 2010, 09:12

Jā, vīriešus uz ko tādu pierunāt ir pagrūti. Manējo tikai varētu intervēt, pats gan viņš nekad neko nerakstītu- pārāk slinks.