Šodien - Pretvēža dienā, pasaule vienosies kopējā cīņā pret vēzi!

Šodien - Pretvēža dienā, pasaule vienosies kopējā cīņā pret vēzi!

06. Dec 2011, 17:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, 4. februārī, Pretvēža dienā, pasaule vienosies kopējā cīņā pret vēzi un pacientu biedrība „Dzīvības koks” uzsāk akciju „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!”

 

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” uzsāk vērienīgu akciju „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!” Tā ir sabiedrības iesaistīšanās akcija, kuras laikā ikviens cilvēks tiek aicināts sūtīt iedvesmojošas fotogrāfijas, labus vārdus uz e-pastu dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv. Sagaidāmais rezultāts- kopīgi izveidota kolāža kā uzmundrinājuma, atbalsta un sapratnes zīme visiem, kuriem ir jāiztur pārbaudījums „vēzis”.

 

Latvijā ik pēc 10 minūtēm, kāds cilvēks saskaras ar diagnozi – vēzis. Tā ir slimība, kas novājina cilvēku ne tikai fiziski, bet arī emocionāli. Un tie nav tikai pacienti, tie ir arī tuvinieki- vīri, sievas, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, draugi, darba biedri. Izveidoto kolāžu izvietosim slimnīcās un vietās, kur tā varētu dot vislielāko iedvesmojošo ieguldījumu.

 

Iedvesmojošas fotogrāfijas un stāstus akcijai „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!” var sūtīt jau no 1.februāra, un tie tiks ievietoti apskatei „Dzīvības koks” interneta vietnē www.dzivibaskoks.lv un www.draugiem.lv „Dzīvības koka” lapā. Akcijas fotogrāfijas un stāstus aicinām iesūtīt līdz 20.februārim.

 

 

Kāpēc šāda akcija?


Tāpēc, ka Latvijā joprojām ir nepieļaujama situācija, ka 50-60% onkoloģisko saslimšanu atklāj novēloti- III, IV stadijā, kad ārstēšana vairs nevar būt efektīva. Galvenais iemels- vēla vēršanās pie ārsta. To visu daļēji atbalsta visa sabiedrība, jo bailes un stereotipi, kas dominē, runājot par vēzi, liek atlikt svarīgās veselības pārbaudes, liek ieklausīties dziedniekā un cerēt, ka „nedomājot par slimību”, tā pati izzudīs. Tas ir nepieļaujami 21. gadsimtā!

 

Latvijā ir ieviesta savlaicīga vēža diagnostikas programma jeb skrīnings, kas šobrīd nedod cerēto rezultātu, jo cilvēki neizmanto iespēju pārbaudīt savu veselību. Krūts vēža skrīningu izmantojušas tikai 20% sieviešu, kas saņēmušas uzaicinājumu, savukārt dzemdes kakla skrīninga izmeklējumus veikušās tikai 13% no uzaicinātajām sievietēm!

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” mērķis ir veicināt onkoloģiskās aprūpes kvalitātes attīstību, kā arī veicināt sabiedrības informētību par vēzi un tā ārstēšanu. Tāpēc februārī plānotas vairākas aktivitātes, lai pievērstu uzmanību problēmām, ar kurām saskaras pacienti, kā arī meklētu risinājumus tām:

 

4.februārī, Pasaules Pretvēža dienā, tiks publiskots video par to, ar kādām problēmām jāsaskaras sievietēm pēc krūts vēža operācijas, savukārt 24.-25.februārī notiks „Dzīvības koks” organizēta starptautiska konference par pacientu biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanas un lēmumu realizācijas procesos Latvijā un Eiropā. Konferences laikā arī pirmo reizi tiks izstādīta kolāža „Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!”.

 


Vai arī savā dzīvē esi saskārusies ar skarbo diagnozi - vēzis?