Sievietes ir slikti informētas par dzemdes kakla vēzi

Sievietes ir slikti informētas par dzemdes kakla vēzi

19. Oct 2010, 14:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes ar šo slimību mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%.

 

Lai veicinātu sieviešu aktīvāku iesaistīšanos savas veselības profilaksē, organizācija "Papardes zieds" notiekošās Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļas laikā savā mājaslapā piedāvās iepazīties ar daudzpusīgu informāciju par šo slimību un tās profilakses iespējām, informēja organizācijas pārstāve Dace Zaldāte.

 

Krīzes dēļ šogad gan nebūs plašu publisku akciju, bet diskusiju par dzemdes kakla vēzi ir iecerēts aktualizēt profesionāļu vidū.

 

Latvijā dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa no 25. līdz 31. janvārim tiks atzīmēta jau ceturto reizi, un tās mērķis ir rosināt sievietes aizdomāties, kā viņas pašas, izmantojot visaptverošas profilakses iespējas - valsts apmaksāto skrīniga programmu un vakcināciju - var pasargāt sevi un savas meitas no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi.

 

Šā iemesla dēļ par nedēļas moto izraudzīts aicinājums: "Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!" Pirmā gada laikā, kopš valsts piedāvā veikt bezmaksas dzemdes kakla vēža pārbaudes, sieviešu atsaucība ir bijusi ļoti zema, jo aicinājumam atsaukušās tikai 13,2% sieviešu.

 

"Pašlaik Latvijā ir ieviesti abi dzemdes kakla profilakses veidi, kas nākotnē varētu būtiski samazināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi, kas mazajā Latvijā patlaban ir nepiedodami augsta - ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes ar šo slimību mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%," atzina Ginekologu un dzemdniecības speciālistu asociācijas valdes locekle Ilze Vīberga.

 

Dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes - ar to izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem pirmreizēji vai atkārtoti var inficēties ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma un iedzimtības, ja vien viņai ir dzimumattiecības.

 

Inficēšanās risks sākas jau ar pirmajām attiecībām, un tieši jaunu meiteņu un sieviešu vidū šā vīrusa tipu sastopamība ir visaugstākā. Nepārejošas infekcijas risks pieaug līdz ar gadiem, tāpēc ir svarīgi, lai sievietes jebkurā vecumā censtos sevi profilaktiski pasargāt no šīs slimības un laikus meklētu ārsta palīdzību un padomu.

Latvija līdzīgi vairumam Eiropas valstu no šā gada 1. septembra plāno sākt valsts apmaksātu 12 gadu vecu meiteņu vakcināciju.

 

TVNET