Sausās acs sindroms

Sausās acs sindroms

16. May 2012, 12:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sausās acs sindroms ir pietiekami izplatīta problēma, sevišķi starp tiem cilvēkiem, kas daudz laika pavada, strādājot ar datoru. Kādi ir sausās acs simptomi? Kā šo sindromu var izārstēt? To tūliņ uzzināsi!

Cilvēka acs ābols ir pārklāts ar plānu aizsargplēvīti, kas aizsargā aci no izžūšanas, kā arī neļauj acī iekļūt patogēniem mikrobiem, baro radzeni un pilda tādas kā acs "ieeļļošanas" funkcijas, kas nepieciešamas pilnvērtīgām acs ābola kustībām. Ap aci ir asaru dziedzeri, kuros veidojas asaras. Asaras mirkšķināšanas laikā izplatās pa acs virsmu. Kad cilvēks lasa vai strādā ar datoru, viņš vismaz 3x vairāk mirkšķina, nekā ierastos apstākļos.  Asaru plēvīte, kas klāj aci, mēdz izžūt un tieši tas arī rada sausās acs sindromu. 

Sausā acs sindroma cēloņi

Kā rezultātā var sākties sausās acs sindroms? Pirmkārt, tie ir tabakas dūmi, telpās esošais kondicionieris, kas sausina gaisu, klimantiskie apstākļi (sausums, karstums, stiprs vējš), vecums (novecošanās), kontaktlēcu lietošana (īpaši, ja tiek lietotas mīkstās kontaktlēcas), zāļu lietošana (antidepresanti, trankvilizatori, antihistamīni, hormonālā kontracepcija un preparāti, kas pazemina spiedienu), A vitamīna trūkums, dažādas saslimšanas (Šegrena un Parkinsona slimība, acu slimības, kas saistītas ar plakstiņiem un asaru dziedzeriem), hormonālās izmaiņas, piemēram, menopauzes laikā sievietēm, darbs ar datoru, smogs, piesārņota atmosfēra, stingras diētas.

Vairumā gadījumu cēloņi ir saistīti vai nu ar mitruma deficītu (gan organismā, gan apkārtējā vidē), vai ar tauku deficītu. Lieta tāda, ka taukskābes stimulē asaru izdalīšanos. Pie tam, tauki palēnina asaru plēvītes izžūšanu. Tāpēc tauku deficīts var izraisīt sausās acs sindromu.

Sausā acs sindroma simptomi

Kādi ir šī sindroma simptomi? Pirmkārt, tā ir pastāvīga graušanas sajūta acīs, acu apsārtums. Parādās sajūta, ko salīdzināt varētu ar smilšu iekļūšanu acīs un rodas vēlme visu laiku berzēt acis. 

Sausās acs sindromam raksturīga var būt arī pārmērīga acu asarošana. Organisms cenšas cīnīties ar acu sausumu, izstrādājot vēl vairāk asaru. Un tomēr asaru "eļļošanas" īpašību ir par maz, lai tiktu galā ar acs sausumu un kairinājumu. Ja pēc lasīšanas, TV skatīšanās, ilgstoša darba ar datoru, jūtat diskomfortu, visdrīzāk jums ir sausās acs sindroms. Var paaugstināties acs jūtīgums pret gaismu un pat redzes traucējumi. Pēc mirkšķināšanas redze parasti atjaunojas. Acs kaktiņos var parādīties lipīgi izdalījumi, pazeminās darbspējas. 

Sausā acs sindroma ārstēšana un profilakse

Sausās acs sindromu diagnosticēt var oftalmologs pēc speciālu analīžu veikšanas. Šī sindroma ārstēšana, pirmkārt, sastāv no dabīgā acs mitruma saglabāšanas un acu papildus mitrināšanas. Īslaicīgam atvieglojumam un simptomu pārtraukšanai tiek izmantoti speciāli acu pilieni jeb mākslīgās asaras, kas ir dažādas konsistences. Jo biezāki pilieni, jo ilgāk viņi turas uz acs virsmaz. Vislabāk izmantot mākslīgās asaras bez konservantiem - tās ir efektīvākas un neizraisa kairinājumu. Pilienus, kas noņem acs apsārtumu šādos gadījumos nedrīkst lietot, jo tie situāciju padarīs tikai sliktāku. Ja gadījums ir ielaists - izraksta pretiekaisuma līdzekļus. 

Lai asaras noturētu organisma iekšpusē un tādā veidā saglabātu acs mitrumu, ir iespējams apturēt asaru iztecēšanu ar speciālu tamponu palīdzību. Īslaicīgai izmantošanai šādus tamponus izgatavo no kolagēna, ilglaicīgai  - no silikona. Tāpat oftalmologs var nozīmēt arī speciālu briļļu vai kontaktlēcu lietošanu, kas kalpotu tieši mitruma līmeņa uzturēšanai acīs. Lai uzturētu pietiekamu mitruma līmeni acīs, ik dienas jāizdzer vismaz 8-10 glāzes ūdens. Pat šķietami nenozīmīga atūdeņošanās var izraisīt sausās acs sindromu. Nekādā gadījumā nevajadzētu berzēt acis, tas kairinājumu tikai pastiprina. Strādājot ar datoru, atcerieties, ka jāpaņem pātraukums - katru stundu uz dažām minūtēm, pārtraukuma laikā acis var vingrināt. Aizveriet acis  un pagroziet tās, tas palīdz cīnīties ar nogurumu un acs sausumu. Iespēju robežās centieties saīsināt TV skatīšanās ilgumu vai darbu ar datoru.

Sausās acs sindroms var izraisīt arī krietni nopietnākas redzes problēmas, kas prasa radikālu ārstēšanu, līdz pat stāvoklim, kas prasa ķirurģisku iejaukšanos. Tāpēc šis sindroms ir savlaicīgi jādiagnosticē un jāārstē.

{fotoblog:4469}