Rudzu/ medus cepumi

Rudzu/ medus cepumi

23. Aug 2012, 10:38 taschinka taschinka

Ļoti neparasti,ļoti interesanti,diezgan veselīgi un lot gardi!

 

Kad sāku gatavot,tad pirmais,kas pārsteidza- maigā mīkla.

Tad,kad uzcepu,tad pārsteidza izskats,bet kad pagaršoju, tad biju pārsteigta vēl trešo reizi,cik gardi sanācis.

 

Sastāvdaļas: -3 glāzes rudzu milti

-125g sviests vai margarīns istabas tempertūrā

-1 tēj.k soda

-3 ēd.k skābais krējums

-4 ēd.k sķidrs medus

-1 ola mīklā un viena apsmērēšanai,ja vēlas

-rieksti,saulespuķu sēkliņas,sezama sēkliņas,ķimenes un ko vien sirds vēlas pievienot.

Medu,krējumu,ieliekam traukā,izmaisam.

Pievienojam olu,izmaisam.

Pievienojam mīkstu sviestu,kas pastavējis istabas tempertūrā,izmaisam.

Miltus sajaucam ar sodu un pievienojam visas pārējās sastavdaļas.Visu izmaisam.Es parasti miltus nelieku visu vienā piegajienā,jo nevar zināt cik tieši šajā reizē būs nepieciešams.

Tādēļ iesaku vienmēr vienu glāzi pievienot pakapeniski,maisot,mīcot. Mīkla sanāk ļoti maiga,mīksta,bet tai nav jālīp pie rokām.

Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm.

Pa to laiku es sagatavoju riekstus,saulespuķu sēkliņas.Apcepu.Riekstus sasmalcinu.

Mīklu sadalam bumbiņās,aptuveni persika lielumā,var jau arī mazākās un arī lielākās.Vienai bumbiņai iemīcīju iekšā riekstus. Vienai saulespuķu sēkliņas.Citas atstāju bez nekā.

Gatavās bumbiņas saplacinam pankūciņās,ne plānās,bet būtībā biezums arī atkarīgs no katra paša,kādu biezumu vēlas.

Saplacinātās mīklas bumbiņas apbēru ar riekstiem,saulespuķu sēkliņām,sezama sēkliņam,ķimenēm.Ar formiņam iespiedu dekoriņus un beigās apsmērēju ar sakultu olu. Cepam ap 200 gradiem ap 15 minūtēm.

 

Gatavie cepumi ir ļoti mīksti,maigi. Tie nav īsti saldi,tik nedaudz medus piedod tādu piegaršu.Ta kā var ēst gan ar ko saldu,gan arī ar sāļu.

 

Ja nu ļoti vēlamies saldus cepumus,tad pievienojam sākumā cukuru,domāju,ka ap 3 ēd.k būs pietiekami.

 

Kā redziet es arī izspiedu ar formiņām plānākus cepumus,kas pēc izskata ļoti līdzinās piparkūkām. Patiesībā man tik ļoti iepatikās šī mīkla,ka jau radušās tik daudz idejas ko un kā pagatavot vēl un vēl.

 

Pat negaidīju,ka dēls,kurš ir loti izvēlīgs,būs tik lielā sajūsmā tos nogaršojot. Ēda vienu pēc otra.

taschinka taschinka 06. Nov 2011, 07:35

To es nezinu,bet būtībā katamies pēc cepumu izskata,kad tie ir palikuši sausi,var redzēt,ka nav jēla mīkla,tad gatavi.
Es jau vispār bez skaidras tempertūras cepu,man t nerāda un pluss vēl manai gāzesplītij pāri 20 gadiem 😉