Rotaļlietām pielīdzinātās grāmatas atkal atļauts pārdot

Rotaļlietām pielīdzinātās grāmatas atkal atļauts pārdot

13. Mar 2012, 19:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd atkal atļauts tirgot tās grāmatas-rotaļlietas, kas tika izņemtas no tirdzniecības un nosauktas par bērniem bīstamām. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) tomēr secinājis, ka tās nav tik bīstamas mazajiem lasītājiem, taču aicinājis tirgotājus turpmāk stingri ievērot prasības, kas stāsies spēkā šā gada jūlijā, tā ceturtdien informēja LNT ziņas.

 

Vai bija "vētra ūdens glāzē"?


Apmēram pirms mēneša PTAC pārstāvji grāmatu veikalā „Valters un Rapa” apturēja vairāku bērnu grāmatu tirdzniecību. Tām tika piedēvēts rotaļlietas statuss un aizdomas, ka tās mazajiem bērniem ir bīstamas.

 

Taču tagad saņemts atzinums, ka grāmatas-rotaļlietas tomēr nerada apdraudējumu, tādēļ neesot pamata ierobežot to realizāciju grāmatnīcās. Uzņēmēju nesodīs, un konkrētās grāmatas atkal var tirgot.

 

Grāmatu veikala "Valters un Rapa" vadītāja Inita Kānīte par šo situāciju LNT ziņās atzina: „Tā tomēr vairāk bija vētra ūdens glāzē, ka nepamatoti nāca un izņēma no tirdzniecības, rakstīja brīdinājumus.”

 

Grāmatas glabā noliktavā


Toreiz aizdomas par grāmatu nedrošumu bijušas tikai par dažām, tomēr tirgotājs izlēma lieki neriskēt un pieņēma lēmumu izņemt no tirdzniecības krietni lielāku skaitu grāmatu, tās aizvedot atpakaļ uz noliktavu.

 

„Mēs tomēr pievērsām stingrāku uzmanību šīm grāmatām un vairāk nekā 60 nosaukumus izņēmām no tirdzniecības,” sacīja Kānīte. Lai gan PTAC apdraudējumu bērniem beigu beigās nesaskatīja, attiecīgais uzņēmums aizvien baidās tās izlikt veikalu plauktos tirgošanai.

 

PTAC nesoda uzņēmējus

 

Veicot pārbaudes grāmatnīcās un citos tirdzniecības uzņēmumos, PTAC kopumā sastādījis 17 administratīvo pārkāpumu protokolus, vēstīja raidījums. Pagaidām gan nevienam uzņēmējam sods neesot uzlikts, vien mutiski izteikts aizrādījums par to, ka uz grāmatām-rotaļlietām nav attiecīgas CE uzlīmes, kas apliecina to drošumu.

 

PTAC direktore Baiba Vītoliņa informēja, ka, izvērtējot konkrētās grāmatas, sešos gadījumos centrs konstatējis, ka tās var būt potenciāli nedrošas. „Savukārt visos pārējos gadījumos mūsu lēmums ir atļaut uzņēmējiem tās iztirgot, nevis aizliegt tikai tāpēc, ka nav šīs CE zīmes,” norādīja speciāliste.

 

Vītoliņa vērsa uzmanību, ka lēmums nenozīmē to, ka grāmatu tirgotāji var turpmāk ignorēt prasības par CE uzlīmi jebkurai turpmākajai ienākošajai grāmatu partijai.

 

20.jūlijā spēkā jauna ES direktīva

 

Jau ziņots, ka šogad 20.jūlijā stāsies spēkā jauna Eiropas Savienības direktīva, kas paredz pastiprinātas prasības saistībā ar rotaļlietu drošumu. Cita starpā šī direktīva paplašina arī rotaļlietas jēdzienu, līdz ar to daļa no grāmatnīcās nopērkamajām grāmatām vairs nav uzskatāmas par grāmatām, bet gan par rotaļlietām.

 

PTAC LNT ziņām norādīja, ka arī pēc 20.jūlija nekas būtisks nemainīšoties: ja grāmata nav potenciāli nedroša, to varēs turpināt iztirgot arī pēc šā datuma - pat tad, ja tā nebūs atbilstoši marķēta ar CE apzīmējumu, kas apliecina grāmatas drošumu.

 

TVNET/LNT ziņas