Pusaudžu gadi: īstais laiks vakcinācijai pret HPV

Pusaudžu gadi: īstais laiks vakcinācijai pret HPV

08. May 2012, 19:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Inficēšanās ar HPV vīrusu ir iespējama jau pirmās intīmās tuvības reizē. Tieši tāpēc labākais laiks, kad vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi, ir pirms seksuālo attiecību uzsākšanas. Turklāt jaunām meitenēm ir atsaucīgāka imūnā sistēma – tā labi reaģē uz vakcīnu, izveidojot augstu antivielu līmeni.

 

«Savlaicīga vakcinācija ir ļoti svarīga. Reti, kad agrā jaunībā iepazītais partneris, ir viens un uz visu dzīvi. Ir pierādīts, ka vairāk partneru nekā citkārt, ir meitenēm agrīnos gados un sievietēm pēc 40 gadu vecuma. Jo vairāk ir partneru, jo lielāks risks inficēties ar dzemdes kakla izraisītāju cilvēka papilomas vīrusu (HPV),» skaidro Anita Dresmane, ginekoloģe, Quartus ārstu prakses direktore.

 

Lai šī ļaundabīgā slimība organismā attīstītos, vidēji nepieciešami desmit līdz divdesmit gadi, taču ir aktīvas agresīvas formas, kas attīstās jau pāris gadu laikā. Ja meitenes aktīvas seksuālās attiecības sākušas jau 15 - 16 gadu vecumā, bieži mainījušas savus partnerus, tad risks iegūt vēzi ir daudz lielāks. Ne velti pēdējos gados strauji pieaudzis tieši agrīnu dzemdes kakla vēža gadījumu skaits. Saslimst meitenes pat 20 gadu vecumā.

 

Otrs imunitātes kritiskais brīdis ir sievietēm pēc 40 gadu vecuma. Tas saistīts ar  organisma vispērējo novecošanos, tostarp arī menopauzes tuvošanos. «Tad var aktivizēties tas HPV vīruss, kas visu laiku mierīgi organismā ir snaudis, jo, krītoties imūnās sistēmas aktivitātei, tas parāda savu agresīvo būtību,» tā Anita Dresmane.

 

Kā zināms, HPV vīruss organismā var iekļūt dzimumakta laikā (visbiežāk, bet iespējamas arī citas formas, piemēram, tikai intīma kontakta ceļā, saskatoties ar partnera ādu dzimumorgānu rajonā). Bet organismam ir spējas šo vīrusu pašiznīcināt. Diemžēl tiklīdz samazinās imunitāte vai arī vīrusu kokteilis ir pārāk agresīvs un organisms nespēj ar to cīnīties, var attīstīties ļaundabīgs audzējs. «Ar vakcīnas palīdzību imūnā sistēma rada aizsardzību pret vīrusu, neļaujot tam inficēt šūnas un radīt tālākas dzemdes kakla izmaiņas. Protams, sievietēm arī pēc vakcinācijas reizi gadā ir jāveic citoloģiskie izmeklējumi, jo tikai vakcīna un pārbaudes kopā dod vispilnīgāko garantiju un aizsardzību,» atzīst ginekoloģe.

 

Vai kā alternatīvu vakcīnai varam izmantot veselīga dzīvesveida principus? Vai regulāri sportojot un veselīgi ēdot pasargājam no iespējamās ļaundabīgo HPV vīrusu attīstības? Jo arī tas taču stiprina imunitāti. Diemžēl tos kā galvenos sevis pasargātājus izmantot nevar. «Izņēmums ir tikai tādā gadījumā, ja zem vārdiem veselīgs dzīvesveids saprotam arī seksuālās attiecības ar vienu partneri,» skaidro Anita Dresmane. Tomēr jāapzinās – ja šim partnerim (un visticamāk, ka tā arī ir), ir iepriekšējo attiecību vēsture, viņš var būt šī vīrusa nēsātājs un ar to tad ir pietiekami, lai sieviete inficētos arī šajās stabilajās attiecībās. Pētījumi vēsta, ka savas dzīves laikā HPV infekciju iegūst 80 % sieviešu un 50 % gadījumu ir konstatēta vēzi izraisošo vīrusu tipu klātbūtne.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 


Kādu jautājumu par dzemdes kakla vēža vakcīnu tu gribētu uzdot ekspertei?