Plānas, kraukšķīgas piparkūkas ar glazūru.

Plānas, kraukšķīgas piparkūkas ar glazūru.

03. Jan 2012, 00:00 taschinka taschinka

Pa svētkiem un arī līdz svētkiem piparkūkas mūsmājās bija gandrīz katru dienu un gatavotas pēc vairākām receptēm. Viss decembra mēnesis 2011.gadā smaržoja pēc piparkūkām.

 

 

Es ne tikai izmēģināju, noprovēju dažādas receptes, bet iemācījos izmainīt dažādas mīklas receptes tā, kā man tās labāk patīk un garšo. Zinu,  kas taisa cietas, kas taisa mīkstas piparkūkas.

 

Un ,lūk,viena recepte, kas ir ļoti viegli gatavojama,ērti lietojama,jo mīkla ir draudzīga,maiga,mīksta,bet gatavie cepumi sanāk plāni,kraukšķīgi,bet ne pārāk cieti.

 

Sastāvdaļas:

50ml medus

50ml ūdens

125ml cukurs

75g sviests vai margarīns

1 tēj.k soda

1 maza ola

2 ēd.k skābais krējums

ap 300-400g milti,precīzi grūti pateikt,kad mīcīs mīklu tad redzēs

garšvielas piparkūkām,tas jau pēc vēlēšanās,pēc gaumes.man bija 1 paciņa

 

Pagatavošana:

 

Katliņā ieliekam medu,cukuru,ūdeni,uzsildam līdz cukurs izkusis,turpinam karsēt uz uguns un pievienojam margarīnu,maisam līdz izkūst.

 

Tad pievienojam sodu un intensīvi maisam,masa uzpūtīsies.Maisam līdz šī masa paliek brūna-tumši brūna. Kad šis ir paveikts un masa brūna,tad pievienojam garšviela piparkūkām,vēl nedaudz pakarsējam un tad ļaujam masai nedaudz atdzist,pievienojam skābo krējumu,izmaisam,tad pievienojam olu,kārtīgi izmaisam,un maisam iekšā miltus.

 

Mīcam mīklu,pievienojam lēnām miltus līdz tā nelīp pie rokām.Bet tomēr nepārcenšamies ar miltiem,mīklai jābūt mīkstai,maigai ne cietai. Ieliekam maisiņā un ledusskapī iekšā uz pāris stundām.

 

Tad rullējam mīklu un spiežam cepumus.Mīklu vislabāk rullēt starp diviem cepamā papīra gabaliem,jo tad mīklu var izrullēt ļoti plānu un tā nelīp ne pie virsmas,ne pie ruļļa,jo starpā ir cepamais papīrs. Līdz ar to mīklu ir iespējams izrullēt tik plānu cik vēlamies,kaut papīra biezumā.

 

 

Cepam cepumus ap 200 grādiem līdz tie skaisti brūni.Jo plānāk cepumi,jo ātrāk cepas.Aptuvenais laiks 10 minūtes.

 

 

Olbaltuma glazūra:

 

Vienu mazu olas baltumu sākam putot ar šķipsniņu sāli,tad pievienojam šķipsniņu citronskābi un putojam līdz sāk veidoties putas.Lēnām nepārtraukti putojot pievienojam izsijātu pūdercukuru ap 5-6 ēd.k. un 2 tēj.k vaniļas cukuru. Turpinam putot līdz masa ir bieza,stingra spīdīga un pagaršojot pūdercukurs ir izkusis.

 

Liekam šo masu maisiņā,nogriežam mazu caurumiņu un dekorējam.

 

2 stundu laikā man šī glazūra jau bija sacietējusi,bet vienu uz otra cepumus es liku tik pēc 5 stundām.