Piemērotākais brīdis uzkrājuma veidošana ir dzimšanas brīdis!

Piemērotākais brīdis uzkrājuma veidošana ir dzimšanas brīdis!

14. Jan 2011, 15:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunākā SEB bankas un vecāku apvienības Māmiņu Klubs veiktā aptauja liecina, ka salīdzinājumā ar 2009. gadu par 10 procentpunktiem pieaudzis to vecāku īpatsvars, kas uzskata, ka uzkrājums bērnam jāsāk veidot jau no tā piedzimšanas brīža. Ja 2009. gada aptaujā šādu viedokli pauda 43% vecāku, tad 2010. gada martā veiktā aptauja parāda, ka kopš bērna dzimšanas uzkrājumu veidot būtu gatavi 53% vecāku.


Palielinājies arī to vecāku īpatsvars, kuri par piemērotāko laiku uzkrājuma veidošanas uzsākšanai uzskata laiku līdz 5 gadu vecumam – 13% vecāku 2009. gadā un 21% 2010. gadā. Aptaujas laikā arī noskaidrojās, ka 33% māmiņu plāno veidot uzkrājumus savu bērnu nākotnei, savukārt 24% atzina, ka jau šobrīd veic uzkrājumus.

 

Salīdzinājumā ar pagājušā gada aptauju, ir samazinājies to vecāku īpatsvars, kas 18 gadu vecumu norāda kā laiku uzkrājuma saņemšanai. 2009. gadā 55% māmiņu šo vecumu atzīmēja par piemērotāko vecumu uzkrājuma saņemšanai, savukārt šogad uzkrājumu nodot savas bērnam 18 gados vēlētos 42% māmiņu. Tai pat laikā ievērojami palielinājies to vecāku īpatsvars, kas uzskata, ka uzkrājumiem jābūt pieejamiem jebkurā brīdī, kad rodas nepieciešamība lielākiem tēriņiem bērna vajadzībām. 2009. gadā 39% vecāku lēma šādi, savukārt 2010. gadā šādu pārliecību pauž jau 48% vecāku.

 

 

Šobrīd jau vairāk kā 7466 vecāki ir izvēlējušies nodrošināt savu bērnu nākotni, veicot uzkrājumus SEB dzīvības apdrošināšanā, kas ir līderis uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas tirgū, ieņemot 44% tirgus daļas. Uzkrājuma veidošana bērna nākotnei ir veids, kā ar nelielām un regulārām iemaksām nodrošināt savam bērnam stabilu atspēriena punktu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kā arī saņemt nodokļu atmaksu no valsts par uzkrājumā veiktajām iemaksām, sastādot ienākumu nodokļa deklarāciju par aizvadīto kalendāro gadu un norādot tajā veiktās iemaksas bērna uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas polisē.

 

SEB bankas veiktajā aptaujā par uzkrājumiem bērnu nākotnei piedalījās 300 respondenti – māmiņas, kas reģistrējušās vecāku apvienības Māmiņu klubs mājas lapā, kā arī vecāki, sniedzot savu vērtējumu SEB bankas mājas lapā. Aptauja tika veikta 2010. gada marta mēnesī.