Pētījums: Vidēji jaunietes Latvijā dzimumdzīvi sāk 16,8 gados, un tām bijuši ap trim seksa partneriem

Pētījums: Vidēji jaunietes Latvijā dzimumdzīvi sāk 16,8 gados, un tām bijuši ap trim seksa partneriem

03. Jul 2012, 15:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vidēji jaunietes Latvijā dzimumdzīvi sāk 16,8 gados, un tām bijuši 2,9 seksa partneri, aptaujājot sievietes vecumā no 16 gadiem līdz 25 gadiem, pētījumā par reproduktīvās veselības jautājumiem secinājusi biedrība "Papardes zieds".

 

Galvenie riska faktori, kas veicina nevēlamas grūtniecības iestāšanos, ir neizsargāšanās vai arī nedrošas kontracepcijas metodes, kontracepcijas izvēle lētuma dēļ, kā arī liels dzimumdzīves partneru skaits, secināts pētījumā.



Kā populārākās izsargāšanās metodes sievietes min prezervatīvus un pārtraukto dzimumaktu, turklāt tikai 9% aptaujāto kontracepcijas metodi ir ieteicis ārsts, kamēr 70% informāciju par izsargāšanos guvušas no plašsaziņas līdzekļiem.



Pētījumā, kas tika veikts no pērnā jūlija līdz šā gada jūlijam, piedalījās 422 sievietes vecumā no 16 gadiem līdz 25 gadiem, kuras tika aptaujātas slimnīcās un izglītības iestādēs.

 

 

Jau ar pirmajām seksuālajām attiecībām sākas arī dzemdes kakla vēža risks, ko var izraisīt cilvēka papilomas vīruss (HPV). Ar to dzīves laikā, dzimumceļā inficējas ap 80% sieviešu. 

 

Par iespēju inficēties ar HPV vīrusu un vakcināciju lasi šeit!