Gada skaistākais laiks ir klāt, un bez piparkūkām neiztikt! Turklāt visgaršīgākās piparkūkas vienmēr sanāk no paštaisītas piparkūku mīklas! Kā to paveikt mājās, stāsta un rāda māmiņa Ilze Lipska.
Recepšu ir daudz un dažādas, šoreiz padalīšos ar vienu, klasiku piparkūku mīklas recepti.
Es mācījos vidusskolā, kad pirmo reizi izdomāju - piparkūku mīkla ir jātaisa pašai (tas bija 2000. gadā)! Un izrādās tas ir tik vienkārši (nekā sākumā biju iztēlojusies), ka pēc tam katru gadu labāk izvēlos pāris stundas veltīt, lai uztaisītu piparkūku mīklu.
Vajag:
{pic:1}
- 250 ml cukura sīrupa
- 300gr cukura
- 300gr sviesta
- 1 ola
- 1/2 tējk. cep. pulveris
- 20gr piparkūku garšvielas
- 1 kg milti
Pagatavošana:
{pic:2}
Vispirms beram katliņā cukuru (var arī parasto cukuru, nav obligāti vajadzīgs kāds savādāks cukurs).
{pic:3}
To maisot, apgrauzdējam.
{pic:4}
Kad cukurs sagrauzdēts, lejam klāt sīrupu.
{pic:5}
Liekam klāt sviestu.
{pic:6}
Maisot karsējam, līdz viss cukurs izkusis, un masa ir viendabīga. Tad noņemam no uguns un pieberam piparkūku garšvielas.
{pic:7}
Kārtīgi samaisam.
{pic:8}
Pieberam pusi miltu karstai masai.
{pic:9}
Kārtīgi samaisam, līdz masa mazliet atdziest.
{pic:10}
Tad piesitam vienu olu.
{pic:11}
Iemaisam to masā, un beram klāt pārējos miltus.
{pic:12}
Tad ar rokām kārtīgi samīcam mīklu, lai tā būtu gluda un spīdīga.
{pic:pipar}
Ietinam pārtikas plēvē un liekam vismaz uz diennakti ledusskapī. Nākamajā dienā varam jau cept piparkūkas :)
{pic:gaisas}
No šīs mīklas sanāks smukas, tumšas piparkūkas! Savukārt, ja cukuru nevis apgrauzdē, bet pieliek sīrupam.
{pic:13}
Tad gala rezultāts izskatās šāds , un piparkūkas sanāk ļoti gaišas pēc krāsas, bet arī ļoti gardas.
Pagatavoji mīklu? Dalies savās atsauksmēs ŠEIT!
nu tad beidzot sagaidiju tavu garsigo piparkuku recepti noteikti izmeginasu pasai gribas beidzot uztaisit to miklu.vai tai miklai nav janostavas kadas paris ned.?