Ķirbja receptes gan mazam, gan lielam!

Ķirbja receptes gan mazam, gan lielam!

25. May 2010, 11:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ķirbja vērtīgās īpašības


Daudz ķirbju ēdieni ir ar augstu holesterīna līmeni, taču visbiežāk pie iemesla ir olas ēdiena sastāvdaļās. Lai samazinātu holesterīna līmeni, Māmiņu Klubs iesaka nepievienot tik daudz olas un lietot mazāk sāli.

 

Ķirbji ir ar zemu tauku saturu, satur maz kalorijas un daudz vitamīnu.

 

 200 grami ķirbju satur:

 

- 80 kalorijas

- 19 gramus ogļhidrātus

- 0 gramus holesterīna

- mazāk kā 1 gramu taukus

- 588 miligrami kālija

- 2,4 gramus proteīnu

 

Pārsteidzoši! Ķirbji satur 90% ūdens!

 

 


{smallpic:1}

Ķirbju biezenis mazulīšiem


Sastāvdaļas:

- ķirbis

- kartupeļi

- burkāni

- kāļi

- puķkāposti

- spināti

 

Pagatavošana:


1. Dārzeņus nomizo un sagriež gabaliņos. Liek katliņā vārīties pielejot ūdeni, lai dārzeņi pilnībā pārklāti

2. Vāra līdz brīdim, kad dārzeņi ir mīksti.

3. Pievieno spinātus, aiztaisa vāku katlam.

4. Pēc 5-7 minūtēm sablenderē un pielej klāt 2 tējkarotes saldā krējuma.

Recepti sagatavoja Diāna Vanaga

 

 


{smallpic:2}

Ātrā ķirbju biezzupa


Sastāvdaļas:


- 500 grami ķirbis

- 1 saldais pipars

- 1 sīpols

- 1 citrona svaigi spiesta sula

- sāls, cukurs, zaļumi

 

Pagatavošana:


1. Uz pannas apcep sīpolu, papriku un kubiņos sagrieztu ķirbi. Sautē apmēram 10 minūtes.

2. Liek visu vārīties katliņā līdz ķirbis izšķīst. Ūdens daudzums ir tik daudz, lai pārklāj dārzeņus.

3. Beigās pievieno sāli, cukuru, citrona sulu un zaļumus.

 

 


{smallpic:3}

Tradicionālais ķirbju pīrāgs


Sastāvdaļas:


- 1,5 tases vārīti vai konservēti ķirbji

- 2/3 tases cukurs

-  1/4 tases brūnais cukurs

- 1,5 tases piens

- 3 olas

- 1 tējkarote kanēlis

- krustnagliņas

-1/4 tējkarote ingvers

- rīvēta apelsīna miziņa

- 1/4 tējkarote muskatrieksts

- 1/4 tējkarote sāls

- gatava sviesta/rauga mīkla (nopērkama sasaldēta)

 

Pagatavošana:


1. Uzkarsē cepeškrāsni.

2. Bļodā sajauc ķirbi, cukuru, apelsīna mizu un garšvielas.

3. Pievieno pienu un olas. Labi sajauc visas sastāvdaļas.

4. Iepilda visu rauga mīklas formā, kas ieklāta cepamformā.

5. Cep visu cepeškrāsnī 45 minūtes.

 

Ieteikumi:


- Ja garoza kļūst brūna pārāk ātri, pārsedz visu ar folliju.

- Dekorēšanai izmanto putukrējumu un konservētus ķiršus vai šokolādi.

 


{smallpic:4}

Ķirbju-rozīņu smalkmaizītes


Sastāvdaļas:


- 400-500 grami svaigi vai konservēti ķirbji

- 3,5 tases milti

- 1 tase cukurs

- 2 olas

-  1,5 tases piens (2%)

- 1/4 tases izkausēts margarīns vai sviests

- 1 tase rozīņu

- 4 tējkarotes  cepamais pulveris

-  1/2 tējkarote kanēlis

- 1/2 tējkarote muskatrieksts

- 1/2 tējkarote sāls 

 

Pagatavošana: 


1. Uzsilda cepeškrāsni un sagatavo kēksiņu formiņas.

2. Ķirbi sablenderē ar olām un pakāpeniski pievieno pārējās sastāvdaļas.

3. Cep cepeškrāsnī 20-25 minūtes. 

 

 

Varbūt arī Tu zini kādu foršu recepti no ķirbja? Sūti šurp! redakcija@maminuklubs.lv