Kas ir gastroenterīta infekcijas?

Kas ir gastroenterīta infekcijas?

04. Feb 2012, 19:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad Tu biji bērns, vai tev patika skandināt „caureja, caureja”, lai sasmīdinātu savus draugus? Tagad Tev droši vien šis vārds asociējas ar diskomfortu un apgrūtinājumu, jo, ja ir caureja, tas nav nekas jautrs. Teju visiem ar to nākas sastapties ne reizi vien dzīvē, un parasti tā ir gastroenterīta infekcijas izraisīta caureja jeb diareja. Vairāk par gremošanas sistēmas problēmām stāsta medicīnas sabiedrības „ARS” ārste Astrīda Dzirniece.

 

Kas ir gastroenterīta infekcijas?

 

Diareja, kurai raksturīga ir bieža un ūdeņaina vēdera izeja, ir parasti gastroenterīta infekcijas izraisīta, tāpat tai iemesls var būt arī kas cits, kā, piemēram, citas slimības vai izmaiņas uzturā. Mikrobi kā parazīti, vīrusi vai baktērijas arī var būt par iemeslu gastroenterītam.

 

Ir mikrobi, kas ir atbildīgi kā diarejas izraisītāji ģeogrāfiskajā apvidū, kur persona dzīvo, tāpat arī daudz kas ir atkarīgs no personas ekonomiskā stāvokļa un higiēnas ievērošanas. „Piemēram, valstīs, kur ir ļoti bēdīgi sanitārie, apkārtējie apstākļi vai arī cilvēku atkritumi tiek lietoti kā mākslīgais mēslojums, ir tendence uz diarejas uzliesmojumiem, kad parazīti vai baktērijas kaut kādā veidā nokļūst dzeramajā ūdenī,” stāsta pediatre.

 

Jāpiezīmē, ka tā saukto „ceļotāju caureju” biežāk var novērot ceļojot uz valstīm, kur ir zemāks higiēnas līmenis, piemēram, Āfrikas vai Āzijas valstīs.

 

Vīrusi, kas ir diarejas slimības izraisītāji, ir arī zināmi kā gastroenterīts, var piemeklēt visu ģimeni vai, piemēram, bērnudārza grupiņu, ja bērns apmeklē bērnudārzu. Aplipināšanas iespējamība ar šo infekciju ir ātra, jo telpā, kur uzturas vairāki cilvēki ir augsts infekcijas līmenis. Laimīgā kārtā, diareja parasti pāriet dažu dienu laikā. Veselīgiem pusaudžiem vai pieaugušajiem gastroenterīts ir vieglāk pārciešams, bet maziem bērniem un cilvēkiem ar hroniskām kaitēm diareja var izraisīt dehidratāciju – ķermeņa atūdeņošanos, kuras gadījumā noteikti ir jāmeklē mediķu palīdzība.

 

Daudzi atšķirīgi baktēriju veidi un parazīti arī var izraisīt gastroenterīta infekcijas un diareju. Vairums no tiem nav pārāk nopietni un visas diarejas pazīmes pazūd dažu dienu laikā, bet ir citi infekciju izraisītāji, kuru sekas var būt nopietnas.

 

Izplatītākās gastroenterīta infekcijas


Tālāk esam apkopojuši biežāk sastopamās gremošanas sistēmas infekciju baktērijas, par kurām, droši vien būsit jau dzirdējuši:

  • Salmonellas  baktērija ir nozīmīgākā diarejas izraisītāja tieši saindēta ēdiena gadījumos un visbiežāk tiek atrasta vistas gaļā vai olās.
  • Shigella  baktērija ir ļoti lipīga un viegli tiek nodota no personas uz personu. Tā uzbrūk zarnu sieniņām un var izraisīt pat čūlas asiņošanu. Shigellas infekcijas izraisītu caurejas gadījumu visā pasaulē ir vairāk kā 160 miljonos gadījumu katru gadu.
  • E. coli  baktērija tiek atrasta cilvēku un dzīvnieku iekšējos orgānos. Dažas grūtības, kas skar šīs baktērijas klātbūtnes noslēpšanos cilvēku organismos, ir toksīni, kas var būt pat mazu bērnu un vecāku cilvēku dzīvībai bīstami.  Citiem var būt ceļotāja caureja, kam ir vieglāka infekcijas norise. Šī infekcija izplatās no cilvēka uz cilvēku ar kontakta palīdzību, vai atrodas dzeramajā ūdenī, ēdienā, vai līdz galam neizceptā gaļā, ko lieto burgeros vai arī nemazgātos augļos, kam ir bijusi saskare ar dzīvnieku mēsliem.
  • Giardia parazīts, kurš viegli izplatās piesārņotā ūdenī un ar cilvēku kontaktu palīdzību, ir cita izplatīta diarejas infekcija. Šis parazīts ir izplatīts ūdens parkos un baseinos, jo tas ir noturīgs pret hlora apstrādi. Mazgāšanās un tāda ūdens iedzeršana var pat izraisīt hronisku diareju. Pat, ja tādu ūdeni iedzēris tikai viens no ģimenes locekļiem – bērns, tas var aplipināt visu ģimeni ar hronisku diareju.
  • Cryptosporidium ir cits parazīts, kas ir atbildīgs par diarejas epidēmijām sabiedriskās vietās, piemēram, bērnu rotaļu centros. Caureja, tādā gadījumā ir ļoti ūdeņaina un var būt pat vairāk kā 2 nedēļas ilga.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Dabisks palīgs kuņģa-zarnu traktam Silicea gēls kuņģa zarnu traktam

 

 

Unikālu šo gelu padara neparasti augstā saistīšanās spēja ar patogēniem un toksīniem. Tas paredzēts šādos gadījumos:

  • Vēdersāpes
  • Slikta dūša
  • Vemšana
  • Vēdera uzpūšanās
  • Grēmas

Silicea gels kuņģa-zarnu traktam saista patogēnus dabiskā veidā un palīdz tos dabiski izvadīt no organisma. Gels ir šķidrā veidā – bez smaržās, krāsas un garšas. Lietojams jau no zīdaiņa vecuma.