Kāpēc sievietes turpina kopdzīvi ar vardarbīgu vīrieti?

Kāpēc sievietes turpina kopdzīvi ar vardarbīgu vīrieti?

23. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī tad, kad sieviete savā ģimenē piedzīvo fizisku vai emocionālu vardarbību, viņa nereti atsakās kaut ko mainīt gan tādēļ, ka baidās, gan tāpēc, ka apzinās, ko aizejot zaudēs. Kā izpaužas biežākās bailes, ar ko šādās situācijās sastopas sievietes, jautājām psiholoģei Diānai Zandei, arī Māmiņu Kluba semināru pasniedzējai. 

Visbiežāk, kad sievietes cieš no vardarbības ģimenē un viņām jāizvēlas aiziet no dzīvesbiedra, vai – nē, viņas parasti novērtē to, ko viņas zaudēs. „Apzinādamās, ka šķiroties būs jāatsakās no mājas, mašīnas, finansiālā atbalsta, sieviete tā visa dēļ ir gatava paciest to, ka viņu sit, pazemo vai kā emocionāli ievaino, turklāt šiem riskiem pakļauj arī bērnus. Tas ir briesmīgi!

Ar šo gan es nekādā ziņā negribu sievietes mudināt šķirties, bet gan vēlos aicināt sev neiegalvot, ka tas nav iespējams situācijās, kad patiešām ir šāda vēlme un sieviete zina, ka no šī vīrieša ir jātiek prom, tikai nezina – kā,” tā Diāna Zande. 

Droši vien ne fiziski, ne emocionāli vardarbīgās attiecībās, šķiršanās nav vienkārša. Tādēļ vispirms ir jāmeklē atbalsts un tad jāizveido plāns. Bieži vien, lai izšķirtos, ir nepieciešams pamatojums! Tādēļ, ja vīrietis kādreiz ir bijis vardarbīgs, tad pēc fiziskās ietekmēšanas sievietei ir jāaiziet pie ārsta un pēc tam uz policiju, lai apliecinātu, ka viņai nodarīti miesas bojājumi (kaut vai nelieli). Šī fakta apstiprinājums vēlāk var palīdzēt situācijā, kad, iespējams, arī citu reizi vīrietis rīkosies tāpat!

Tad, ja iepriekš policijā ir iesniegts šāds ziņojums, vēlāk saņemt nepieciešamo palīdzību ir daudz vieglāk. Citādi iznākt, ka sieviete stāsta – vīrs viņu fiziski ietekmē jau gadiem, bet tā kā viņa pati to ir slēpusi, nevienam par to nav stāstījusi, viņai vienkārši nav pierādījumu.

Nereti sievietes par to nestāsta, jo baidās nokļūt kaunā. Tā ir tendence uzņemties atbildību brīdī, kad tas nav jādara – ja mani sit, es esmu slikta. Tā nav, neviens nedrīkst sist, lai arī ko sieviete būtu pastrādājusi! Mājās nedrīkst būt linča tiesa.

Ja ģimenē ir vardarbība, pats pirmais, par ko sievietei jādomā ir tas, kā viņa var parūpēties par savu un bērnu drošību!

Bieži vien sievietēm šķiet, ka viņām nav izejas, bet tā ir vienmēr! Vienmēr ir vairāki risinājumi, bet problēma tā, ka tos grūti ieraudzīt, arī šķirties bieži vien ir bail.

"Partnerim tomēr ir fiziski vairāk spēka un dažkārt arī materiālo iespēju. Nereti vīrieši savas dzīvesbiedres ietekmē fiziski vai iebiedē, stāstot, ka tad, ja no manis šķirsies, es tev atņemšu bērnus un nedošu naudu, un sieviete nobīstas. Tad iznāk, ka neko savā dzīvē nemainot, viņa samaksā ar visām savām atlikušajām iespējām," skaidro Diāna Zande. 

Tātad atceries - iespēja ko mainīt ir vienmēr! 

Māmiņu klubs 

Vai zini kādu māmiņu, kura piedzīvojusi līdzīgas bailes?