Kāpēc samazināt sāls un cukura patēriņu?

Kāpēc samazināt sāls un cukura patēriņu?

10. Aug 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tavas iemīļotākās ēdiena piedevas ir sāls un cukurs, uzzini, kādēļ to daudzumu uzturā būtu ieteicams samazināt!

Sāls 

Ir zinātniski pierādīts, ka gan paaugstināts asinsspiediens, gan saslimstība ar smadzeņu asinsvadu slimībām un kuņģa vēzi ir saistīta ar pārmērīgu sāls patēriņu.

Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par pieciem gramiem!

Jāatceras, ka sāli satur arī maize, siers, gaļas produkti, konservēti un rūpnieciski sagatavoti produkti.

Ieteikumi sāls patēriņa samazināšanai:

  • Noskaidro sāls daudzumu rūpnieciski sagatavotu pārtikas produktu marķējumā. Izvairies lietot uzturā produktus, kas satur daudz sāls (vairāk nekā 1,25 g uz 100 g produkta);
  • Pārtikas produktus, kas satur daudz sāls (žāvēti, konservēti, marinēti un sālīti produkti), ieteicams lietot reti un mazos daudzumos;
  •  Ēd vairāk dārzeņu un augļu;
  • Sāli ēdienam nevajadzētu pievienot pirms pagaršošanas;
  • Lai uzlabotu ēdiena garšu, ēdiena pagatavošanai sāls vietā mēģini lietot vairāk svaigu vai kaltētu garšaugu un garšvielu, ķiplokus un sīpolus, dzērveņu, cidoniju, citronu un citas skābās sulas.

Vienlaikus raugies, vai tavā uzturā pietiekamā daudzumā ir kāliju saturoši produkti. Kālijs zināmā mērā ir pretstats nātrijam. Tas veicina ūdens izdalīšanos, ko aiztur nātrijs. Daudz kālija ir pupās, zirņos, lēcās, selerijās, kāpostos, ķirbjos, redīsos, sarkanajās bietēs, tomātos, kartupeļos, upenēs.

Cukurs

Produktus ar lielu cukura daudzumu atpazīt ir ļoti vienkārši – tajos cukurs marķējumā minēts kā pirmais starp pārējām sastāvdaļām vai arī ir norādīti vairāki cukura veidi.

Tā kā šādi produkti dod tikai enerģiju un dažas uzturvielas, tos droši var izslēgt no uztura, nenodarot nekādu ļaunumu veselībai!

Cukura aizvietotāji – saharīns, ciklamāts un aspartams – ir mākslīgie saldinātāji, un tos parasti pievieno pārtikas produktiem, lai saldinātu garšu. Vairākums no tiem nebojā zobus un satur maz enerģijas, bet tie nav uzskatāmi par veselīgiem produktiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas augļkopju asociāciju

Vai tu uzturā lieto daudz cukura un sāls vai tomēr centies tā patēriņu samazināt? Ar kādām piedevām sāli un cukuru ēdienos aizvieto tu?